Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Musafir

/ #391

2012-03-16 22:26

Intr-adevar medicina este o profesie umanitara, dar tot o profesie ramine. Si eu am terminat la Univarsitatea de Medicina si Farmacie din Tg. Mures LA SECTIA MAGHIARA. Acest lucru nu ma opreste sa profesez intr-o tara si intr-o limba pe care nu le- am cunoscut deloc pina la virsta de 25 de ani. Dimpotriva, pentru ca am putut invata si intelege profesia pe limba materna ( maghiara) am putut aplica cele invatate, si in alte limbi. Nu de mult am avut o pacienta care a emigrat la o virsta inaintata din Romania si nu a putut invata limba oficiala a statului destinatar. Va inchipuiti cat de fericita a fost dinsa, cand am vorbit cu ea romaneste, pe limba ei materna? Fiindca profesia noastra este una umanitara, am vizitat-o si la sectia la care a fost transferata, si de cite ori a avut nevoie de traducere, am ajutat-o. Se gindeste cineva si la pacientii din Romania care isi pot exprima plingerea cel mai bine in limba maghiara? Si asta imi aduce aminte un eveniment foatre trist si degradant. Sora mea a fost internata la virsta mica in Spitalul din Mangalia, unde a primit o palma la fata de la personalul medical pentru ca nu vorbea limba romana. Credeti ca comportamentul acestui personal a fost una umanitara? Dupa acest eveniment parintii mei au primit o lectie de la medic s-o invete sa vorbeasca intii si inti romaneste.
In tara care traiesc acum, pe nimeni nu intereseaza pe ce limba am invatat, cat sunt profesionala. Si nu deranjeaza pe nimeni daca un copil mic inca nu vorbeste limba statului. Cred ca nu ar trebui sa deranjeze nici in Romania. Limba statului trebuie invatata si cunoscuta, dar asta nu exclude dreptul de a invata profesie in limba materna. Si credeti-ma astfel nimeni nu pierde, nu din respect si nu din omenire.
Sper din tot sufletul ca odata si odata vor putea intelege acest fapt si cadrii didactici si si cetatieni de nationalitate majoritara fara sa faca din derepturi elemtare politica si fara sa implanta ura in inimi. Pina atunci eu continuiesc sa-i interb pe emigrantii din Romania sau Ungaria care au nevoie de asistenta medicala, care este limba pe care se pot exprima cel mai bine, si desigur vorbesc limba statului care ma primit, ii respect legile si cetatieni, orice limba ar vorbi.