NU!desfiintarii Grup Scolar Posta si Telecomunicatii Timisoara

Valentina Udrescu

/ #421 Re: Re: Despre chirii....???

2012-01-24 05:49

#410: - Re:  

 http://www.opiniatimisoarei.ro/nu-s-a-ridicat-nicio-scoala-timisoara-ultimii-20-de-ani-dar-platim-750-000-de-euro-chirie-pentru-6-scoli-si-gradinita/25/07/2011

 

La un calcul simplu, municipalitatea plateste peste 750.000 de euro anul acesta pe chiriile pentru scoli. Bani din bugetul local, adunati cu sarguinta de timisoreni. Constructorii spun ca, cu o asemenea suma, s-ar putea ridica o scoala noua in fiecare an.

Colegiul National Banatean, una dintre unitatile de invatamant de top din Timis, functioneaza intr-un spatiu al Episcopiei Romano-Catolice, perioada de inchiriere fiind sfarsita, iar o negociere cu proprietarul urmeaza sa fie facuta, pentru ca elevii care invata in acest loc sa aiba unde merge la scoala si din septembrie. Chiria este platita de autoritatile locale si se ridica la valoarea de 60.408 lei lunar.

Pe langa Colegiul Tehnic de Vest, la care este adaugata o spalatorie si cantina, pentru care primaria plateste separat chirie, adica 8.390 de lei lunar, plus aproape 14.000 lei, pe langa Liceul „D. Obradovici“, singurul de profil sarbesc din Banat, a carei chirie este inclusa in cea a Colegiului Banatean, sau cladirea din Piata Unirii a Liceului „N. Lenau“, care costa 7.300 de lei in fiecare luna, ori restantele la Liceul de Arte Plastice, si, nu in ultimul rand, pe langa Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii, cu o chirie de 14.260 de lei lunar, autoritatile locale sunt puse in situatia de a ajunge la un acord cu proprietari ai altor cladiri unde isi desfasoara activitatea mai multe gradinite din Timisoara.

Sunt patru asemenea unitati de invatamant ale caror contracte de inchiriere se apropie de sfarsit, iar comisia de negociere a primariei a fost pusa in garda de Inspectoratul Scolar pentru a cauta solutii ca prichindeii sa aiba unde invata primele bastonase, poezioare si cifre. Este cazul Gradinitelor cu Program Prelungit numarul 19 de pe str. Narciselor, numarul 16, str. Abrud, numarul 14, str. Al. Odobescu, si cea cu program normal nr. 14 (str. Martir C-tin Radu). Ba chiar la fostul Colegiu Miu, unul dintre fostii proprietari a cerut sa-i fie retrocedata cladirea. In conditiile acestea, in Timisoara ultimilor 20 de ani, nicio unitate scolara nu a fost construita. Ba mai mult, cum contractele de inchiriere se apropie de sfarsit, autoritatile nu investesc nici in renovarea acestor unitati de invatamant. Or, cu banii pe care ii platesc pe chirii, s-ar putea construi cate o scoala pe an. O spun constructorii!