Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

JAF LA OLT. !!! SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA.: OLTCHIM CAND RUPE TACEREA ?

/ #50067 Re: Re: Re: TARA E DISTRUSA DE BORFASIIIIII,ASA NUMITI DE POLITICIENIIIIII.PSD,ALDE,PNL, SI SINDICA

2017-03-27 16:49

#50065: <= Pentru tine OBOSITULE si PENTRU TOTI OBOSITII, OLTCHIM INCHIS!!!!

 Oltchim nu reușește să-și asigure activele și vrea să schimbe brokerul. Asigurătorii cer preț triplu față de perioada de dinainte de insolvență



Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvență și pe cale de a fi vândut pe bucăți, vrea să încheie din nou o poliță de asigurare a activelor sale, acestea rămânând neasigurate din octombrie 2012 și până în prezent întrucât compania nu a mai avut bani pentru asta. Problema este că, cel puțin deocamdată, asigurătorii nu se înghesuie cu oferte, iar singura primită prevede o primă anuală care poate ajunge să fie triplă comparativ cu cea achitată de Oltchim înainte de intrarea în insolvență. Ultimul contract de asigurare a patrimoniului Oltchim de pe platforma industrială din Râmnicu Vâlcea a fost încheiat în ianuarie 2012 cu Asirom, cu valabilitate până în ianuarie 2013. Polița acoperea riscurile de incendiu și alte calamități, plus eventualele avarii accidentale la utilaje și instalații, și prevedea o sumă asigurată totală de 275,5 milioane euro și o primă anuală de achitat de 771.400 euro. Contractul prevedea mai multe franșize, respectiv de 200.000 euro/eveniment pentru cutremur, 100.000 euro/eveniment pentru avarii accidentale și 48.000 euro pentru restul riscurilor. În cursul anul 2012, Oltchim a început să se confrunte cu probleme financiare serioase, astfel că a tot avut întârzieri la plata primei de asigurare. În cele din urmă, în octombrie 2012, Asirom a suspendat contractul. Ulterior, în ianuarie 2013, combinatul a intrat în insolvență și nu a mai încheiat de atunci nici o poliță de asigurare a activelor întrucât nu și-a mai permis.

"În prezent, situația financiară a societății s-a stabilizat și, având în vedere riscurile de incidente pe platforma industrială, precum și solicitările creditorilor, este necesară încheierea de asigurări pentru patrimoniul societății la un nivel al costurilor care să poată fi suportat de societate", se arată într-un document recent al consorțiului de administratori judiciari ai Oltchim, format din firmele BDO Business Restructuring și Rominsolv a avocatului Gheorghe Piperea. În august anul trecut, un incendiu puternic a izbucnit pe platforma combinatului Oltchim, la un depozit în care erau mai multe materiale din plastic și lemn, pompierii intervenind cu 15 autospeciale. Flăcările au fost stinse după aproximativ trei ore, nefiind persoane rănite. În incendiu au ars materialele depozitate în hala care a luat foc, respectiv folie de polietilenă, saci de hârtie, material lemnos, dar și alte materiale, fiind afectată o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați din depozit. Astfel, în urma unei selecții de oferte, Oltchim a angajat pentru consultanță la contractarea de polițe de asigurare firma AON Consulting, în octombrie anul trecut, la prețul de 3.500 euro plus TVA, plătibil jumătate în avans, iar restul de 50% la încheierea polițelor. Licitația pentru achiziționarea de polițe de asigurare a fost lansată în noiembrie 2016, solicitându-se oferte pentru trei tipuri de polițe: asigurare de daune la proprietăți, asigurare de avarii accidentale la utilaje și asigurarea materialului rulant de cale ferată, pentru o sumă asigurată totală de 185 milioane euro. Numai că, deși au fost invitate 16 companii, atât asigurători, cât și brokeri, la primele trei termene de depunere, din 28 noiembrie 2016, 19 decembrie 2016 și 18 ianuarie 2017, Oltchim nu a primit nici o ofertă, iar singura companie care a făcut inspecție de risc la fața locului a fost Omniasig.

În consecință, consultantul AON a modificat caietul de sarcini pentru a-l face mai atractiv, respectiv mai flexibil. Astfel, deși suma asigurată totală solicitată a fost menținută la 185 milioane euro, s-a acceptat ca limita maximă de despăgubire să fie de doar 70 milioane euro, considerată a fi acoperitoare și riscând să fie depășită doar în cazul unui incident care să afecteze întreaga platformă industrială.  De asemenea, s-a eliminat obligativitatea de a se licita pentru toate cele 3 tipuri de polițe solicitate, iar documentația a fost tradusă în engleză pentru a putea fi transmisă și jucătorilor de pe piața internațională de asigurări. Cu toate acestea, la următoarea ședință de licitație, din 6 februarie 2017, s-a primit o singură ofertă, din partea consorțiului Omniasig-Asirom, considerată excesivă de către administratorii judiciari. "Astfel, comparativ cu anul 2012, cu toate că suma asigurată este mai mică (185 milioane euro față de 275,5 milioane euro), oferta transmisă are o creștere a franșizei cuprinsă între 2 milioane și până la 3 milioane euro, față de 200.000 euro cât era în anul 2012, cu o primă de asigurare anuală cuprinsă între 1,3 milioane euro și 2,4 milioane euro, comparativ cu 771.400 euro cât erau costurile anuale în 2012. Într-adevăr, poate condițiile din piețele de asigurare s-au schimbat, dar creșterea este foarte mare și Oltchim nu poate suporta în condițiile actuale aceste costuri foarte mari", arată consorțiul de administratori judiciari. În consecință, BDO și Rominsolv au anulat licitația și intenționează să rezilieze contractul cu AON Consulting, planul fiind să-i angajeze în schimb pe cei de la Marsh Romania. În portofoliul acestora se află clienți majori din industria energetică și de utilități, precum Rompetrol, Veolia, Total, OMV, Lukoil, Apa Nova, Engie sau Nuclearelectrica. Consultantul propus va avea la dispoziție 3 luni pentru a elabora un nou caiet de sarcini, care să prevadă costuri totale maxime de asigurare pentru Oltchim de 800.000 euro pe an și o franșiză de cel mult 1,5 milioane euro.

Adunarea creditorilor Oltchim a aprobat recent modificarea planului de reorganizare a companiei propusă de administratorii judiciari, în sensul privatizării pe bucăți a acesteia, respectiv al eliminării SPV-ului și vânzării directe a activelor, însă decizia nu a fost unanimă și chiar și o parte din creditorii care și-au dat acordul au făcut-o condiționat.  În planul de reorganizare modificat, aprobat de creditori pe 6 martie, administratorii judiciari BDO și Rominsolv susțin că, deși investigația Comisiei Europene cu privire la potențialul ajutor de stat acordat Oltchim, declanșată în aprilie anul trecut, ar mai putea dura încă 6-12 luni, au obținut totuși de la Bruxelles o scrisoare de confort privind modalitatea de vânzare avută în vedere, respectiv pe pachete de active, iar contractele cu cumpărătorii acestora vor fi încheiate "cu amendamentul că decizia Comisei va fi în sensul neextinderii eventualei obligații de recuperare a ajutorului de stat dacă se respectă principiul discontinuității economice în procesul de vânzare”. În decembrie anul trecut, creditorii Oltchim au aprobat desemnarea firmei americane de avocatură White&Case pentru a reprezenta compania în cadrul investigației derulate de Comisia Europeană. Aceeași firmă reprezintă Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), în litigiul cu statul român pe marginea proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington. Scrisoarea de confort a Comisiei Europene a fost emisă în ultima parte a lunii decembrie 2016 și a fost înregistrată la AAAS în februarie anul acesta. Pe lângă scrisoare, AAAS mai menționează ca argumente ale votului său decisiv în favoarea modificării planului de reorganizare o opinie formulată de Consiliul Concurenței, precum și un memorandum privind modificarea strategiei de reorganizare a Oltchim, aprobat de Guvern în ședința din 2 martie. Memorandumul nu apare pe lista actelor luate în discuție de Executiv în respectiva ședință. 


continuare...