Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Modificări la privatizarea Oltchim:

/ #49836 Modificări la privatizarea Oltchim:

2017-03-09 14:25

Modificări la privatizarea Oltchim: Activele vor fi vândute, iar cumpărătorii nu sunt obligaţi să preia angajaţii

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi vândut pe pachete de active, eliminând SPV-ul, pentru a respecta principiul discontinuităţii economice solicitat de Uniunea Europeană, iar investitorii care preiau aceste pachete nu vor fi obligaţi să preia şi angajaţii. Administratorii judiciari consideră însă că este imposibilă renunţarea la aceştia.

 Reorganizarea activităţii Oltchim prevedea, iniţial, că va avea loc transferul activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor). Potrivit administratorilor judiciari, există însă în procedura de vânzare inclusă în acest plan iniţial elemente compatibile cu continuitatea economică. Asta ar însemna o extindere a recuperării ajutorului de stat de la potenţialii cumpărători, ceea ce ar fi în contradicţie cu principiul discontinuităţii economice socilitate de Uniunea Europeană. Aceasta ar însemna, de asemenea, şi o posibilă retragere a potenţialilor investitori, care ar considera tranzacţia de achiziţie ca fiind mult prea riscantă. Toate aceste elemente ar determina imposibilitatea implementării planului de reorganizare aprobat, cu riscul evident al deschiderii procedurii falimentului. Într-un astfel de scenariu, toţi creditorii societăţii, prevăzuţi pentru a fi plătiţi prin planul actual, se vor afla în situaţia de a nu mai putea încasa nici măcar sumele stabilite a le fi distribuite. Prin urmare, pentru eliminarea acestor riscuri, administratorii judiciari Rominsolv şi BDO Business Restructuring au propus modificarea planului şi renunţarea la societatea SPV în favoarea unei vânzări direcet a activelor. Care sunt modificările          

  Potrivit noului plan, vânzarea Oltchim SA se va face prin ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV. Administratorii judiciari motivează această schimbare prin faptul că metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător. De asemenea, noul plan prevede c ă nu va exista nicio obligaţie de transferare a contractelor (inclusiv contractele de muncă) sau a salariaţilor Oltchim SA către cumpărători. Administratorul judiciar Gheorghe Piperea a declarat, pentru „Adevărul”, că deşi nu există această obligaţie, este greu de crezut că investitorul va renunţa la angajaţi şi că cineva poate să găsească în doi timpi şi trei mişcări 1.500-1.600 de oameni, fără a întrerupe procesul productiv şi contractele pe care le ale Oltchim în momentul de faţă pe 12 ani de zile. În cazul în care unii dintre angajaţi nu vor mai dori însă să se reangajeze la cumpărător, vor exista plăţi compensatorii, conform contractului colectiv de muncă, potrivit lui Piperea. „Business-ul acesta pe care îl face Oltchim se face aşa cum este el în momentul de faţă şi cu oamenii care lucrează acolo”, a declarat Piperea. În cursul zilei de astăzi, ministrul Economiei, Mihai Tudose, va merge la combinat ca să discute despre stadiul în care se află vânzarea de active cu administratorii judiciari şi cu sindicatele, potrivit reprezentanţilor instituţiei. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro. Oltchim a transmis detalii firmelor interesate de privatizare la finalul anului trecut, pentru ca acestea să poată formula oferte neangajante. Până în prezent, mai mult de patru oferte neangajante au fost depuse, potrivit lui Gheorghe Piperea. Comisia Europeană a lansat, în aprilie 2016, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru combinat. Instituţia consideră că procesul de vânzare, aşa cum figurează în planul de reorganizare aprobat, va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).  La sfârşitul lui 2016, Oltchim înregistra datorii totale în sumă de 1,328 miliarde lei, însă pe parcursul anului societatea a continuat să achite integral la scadenţă toate datoriile curente.

Citeste mai mult: adev.ro/omjoqv