Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Incendiul de la Oltchim, sancţionat cu avertismente

/ #49207 Incendiul de la Oltchim, sancţionat cu avertismente

2017-01-25 07:51

Incendiul de la Oltchim, sancţionat cu avertismente

„Incendiul din data de 08.09.2016, care a avut loc la Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, întruneşte toate condiţiile pentru a fi încadrat ca INCIDENT PERICULOS, în conformitate cu prevederile art.5.lit.o), din Legea nr.319/2006”. Aceasta este concluzia procesului-verbal de cercetare a acestui eveniment, întocmit de Inspecţia Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea (ITM) şi înregistrat cu nr. 16.509/18.11.2016. Ca urmare, SC Oltchim, reprezentată prin administratorul special Bogdan Stănescu, a primit patru sancţiuni contravenţionale cu avertisment.

Incendiul a avut loc la o hală de depozitare a materialelor folosite în procesul de producţie, cauza fiind, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi ITM „formarea unui arc electric la instalaţia de alimentare cu energie electrică, izolaţia îmbătrânită şi crăpată ducând la întreţinerea acestuia şi implicit la aprinderea izolaţiei”.
Combinatul, aflat în insolvenţă din 2013, este una dintre cele mai mari companii de produse chimice din România şi din Europa de Sud-Est, având circa 2.000 de angajaţi.

La 50 de metri de locul incendiului se află depozitul de carburanţi
Procesul-verbal ITM Vâlcea conţine 35 de pagini şi a fost întocmit în baza mai multor probe, inclusiv procesul-verbal de intervenţie al ISU Vâlcea. Documentul scoate la iveală culisele  acestui incendiu, dar şi încălcări ale legislaţiei privind securitatea unui astfel de obiectiv, precum şi a siguranţei oamenilor care lucrează acolo. Iată câteva din pasajele procesului-verbal de cercetare al ITM:

– Depozitul MEA nr.2 care a ars făcea parte din depozitul de materii prime şi carburanţi. „Depozitul de carburanţi este amplasat în partea de vest a societăţii, la aproximativ 50 de metri de depozitul MEA nr.2 de materii prime”, subliniază ITM Vâlcea.

– „În incinta depozitului MEA nr.2 de materii prime au fost depozitate mai multe substanţe/preparate chimice incompatibile, neluând în considerare riscurile care pot decurge din proprietăţile fizico-chimice ale agenţilor chimici prezenţi. Nu au fost respectate condiţiile de depozitare a substanţelor/preparatelor chimice impuse”.

”SC Oltchim nu a pus la dispoziţie documente care să ateste că în urma verificărilor efectuate la instalaţiile electrice din cadrul depozitului, acestea corespundeau atât fizic cât şi funcţional”.

„Depozitul nu este dotat cu sistem automat de stingere a incendiilor, sau senzori termici, sau orice alt tip de alarmă în caz de incendiu”.

„Depozitul MEA nr.2 de materii prime nu este dotat cu sistem automat de stingere a incendiilor, sau senzori termici, sau orice alt tip de alarmă în caz de incendiu. Depozitul MEA nr.2 era dotat cu sistem acustic de alarmare împotriva efracţiei”.

– „În incinta depozitului MEA nr.2 de materii prime au fost depozitate mai multe substanţe/preparate chimice incompatibile, neluând în considerare riscurile care pot decurge din proprietăţile fizico-chimice ale agenţilor chimici prezenţi. Nu au fost respectate condiţiile de depozitare a substanţelor/preparatelor chimice impuse”.

Administratorul special, patru sancţiuni contravenţionale cu avertisment

Din cauza încălcării prevederilor legale de securitate şi sănătate a muncii, ITM Vâlcea a aplicat SC Oltchim, reprezentată prin administratorul special Bogdan Stănescu, patru sancţiuni contravenţionale cu avertisment.
„Pentru încălcarea reglementărilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, precizate în capitolul de la lit. m) din prezentul proces-verbal, se face răspunzătoare persoana juridică SC Oltchim SA, reprezentată prin administrator special STĂNESCU NICOLAE BOGDAN CODRUŢ”, se arată în procesul-verbal al ISU Vâlcea.
Astfel, Oltchim, prin Bogdan Stanescu, a fost sancţionat pentru încălcarea prevederilor unor articole din H.G.1.218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici, pentru încălcarea prevederilor Legii 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi pentru abateri de la Legea 2091/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locul de muncă.