Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Chimistii Uniti pe facebook

/ #48504 Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-11 19:05

CONTINUARE PROIECT CCM PENTRU INTERVALUL 01.01.2017 - 31.12.2018, Art.47 - Art.117
CAPITOLUL III - SĂNĂTATEA ŞI SECURITATEA ÎN MUNCĂ

Art. 47.
Al.1.
Părtile contractante se obligă să depună eforturi comune necesare fundamentării unor măsuri care să asigure ameliorarea continuă a conditiilor de muncă ale salariatilor. La stabilirea măsurilor vizând conditiile de muncă, părtile implicate vor tine seama de următoarele principii de bază:
a) măsurile preconizate să vizeze mai întâi ameliorarea reală a conditiilor de muncă si numai dacă acest lucru nu este posibil, la un moment dat, să se procedeze la compensări bănesti sau de altă natură;
b) măsurile preconizate pentru ameliorarea conditiilor de muncă trebuie să fie realizate împreună cu Sindicatul Dreptate si Adevar astfel încât acestia să fie consultati si informati cu privire la aceste măsuri, încheindu-se Anexa nr.9 la prezentul Contractul Colectiv de Muncă – Planul de Prevenire si Protectie
Al.2. Până la apariţia rezultatelor concrete, ca urmare a măsurilor stabilite la al.1, salariaţii vor primi compensări băneşti sau de altă natură .
Al.3. În cazul în care condiţiile de muncă din cadrul societăţii se normalizează la unele locuri de muncă, salariaţii beneficiază încă o lună de următoarele drepturi:
 spor pentru condiţii grele;
 spor pentru condiţii vătămătoare;
 spor (sumă fixă) pentru locurile de muncă prevăzute în Anexa nr.4.
Al.4. De drepturile prevăzute la al.3, beneficiază şi salariaţii care schimbă locul de muncă din motive ce nu le sunt imputabile dacă drepturile de aceeaşi natură la noul loc de muncă sunt mai mici.
Al.5. În toate cazurile în care condiţiile de muncă s-au înrăutăţit, determinând reclasificarea locurilor de muncă, salariaţii beneficiază de drepturile aferente noii clasificări, începând cu data schimbării condiţiilor de muncă, conform Legii nr. 31/1991.
Al.6. În conformitate cu art.179 din Codul Muncii şi a Legii nr.319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, se constituie în cadrul S.C. OLTCHIM S.A., Comitetul de securitate şi sănătate în muncă, care funcţionează în baza Regulamentului de funcţionare propriu prezentat în Anexa nr.13.
Al.7. Comitetul de Securitate şi Sănătate în Muncă (CSSM) este format la nivelul S.C. OLTCHIM S.A. în conformitate cu HG 1425/2006 modificată prin HG nr.955/2010 – privind normele de aplicare a Legii nr.319/2006 – privind securitatea şi sănătatea în muncă astfel:
 CSSM la nivelul S.C. OLTCHIM S.A. Rm.Vâlcea este format din 8 reprezentanţi ai lucrătorilor desemnaţi de Sindicatul Dreptate si Adevar, 8 reprezentanţi desemnaţi de angajator şi medicul de medicina muncii.
 CSSM pentru activul S.C. OLTCHIM S.A. din Piteşti este format din 4 reprezentanţi ai lucrătorilor desemnaţi de Sindicatul Dreptate si Adevar şi 4 reprezentanţi desemnaţi de angajator
 CSSM la nivelul activului din Piteşti este coordonat de CSSM la nivelul S.C. OLTCHIM S.A. Rm. Vâlcea.

Art. 48.
Al.1. În cadrul propriilor responsabilităţi angajatorul va lua măsurile necesare pentru protejarea securităţii şi sănătăţii salariaţilor, inclusiv pentru activităţile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare şi pregătire, precum şi pentru punerea în aplicare a organizării sănătăţii şi securităţii muncii şi mijloacelor necesare acesteia.
Al.2. La adoptarea şi punerea în aplicare a măsurilor prevăzute la al.1 se va ţine seama de următoarele principii generale de prevenire:
a) evitarea riscurilor;
b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
c) combaterea riscurilor la sursă;
d) adaptarea muncii la om în special în ceea ce priveşte proiectarea locurilor de muncă şi alegerea echipamentelor de muncă şi de producţie, în vederea atenuării, cu precădere, a muncii monotone şi a muncii repetitive, precum şi a reducerii efectelor acestora asupra sănătăţii;
e) luarea în considerare a evoluţiei tehnicii;
f) înlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai puţin periculos;
g) planificarea prevenirii;
h) adoptarea măsurilor de protecţie colectivă cu prioritate faţă de măsurile de protecţie individuală;
i) aducerea la cunoştinţă salariaţilor a instrucţiunilor corespunzătoare.

Art. 49.
Măsurile de securitate şi sănătate în muncă la nivelul S.C. OLTCHIM se stabilesc de către angajator împreună cu Sindicatul Dreptate si Adevar
şi cu Comitetul de Securitate şi Sănătate în Muncă.

Art. 50.
Organizarea activităţii la nivelul societăţii prin stabilirea unei structuri organizatorice raţionale, repartizarea tuturor salariaţilor pe locuri de muncă, cu precizarea atribuţiilor şi răspunderilor lor, precum şi exercitarea controlului asupra modului de îndeplinire a obligaţiilor de serviciu de către salariaţi, sunt atribute în competenţa exclusivă a angajatorului.
Art. 51.
Al.1. Sarcinile de serviciu sunt stabilite în limitele felului muncii şi al programului de lucru, la care fiecare salariat s-a obligat la încheierea Contractului Individual de Muncă.
Al.2. Pentru preîntâmpinarea sau înlăturarea efectelor avariilor tehnice şi tehnologice, efectelor calamităţilor sau a altor cazuri de forţă majoră, precum şi în situaţii care periclitează sănătatea sau viaţa altor persoane, fiecare salariat are obligaţia de a participa, indiferent de funcţie sau postul pe care îl ocupă la executarea oricăror lucrări şi la luarea tuturor măsurilor dispuse de conducerea societăţii.

Art. 52.
Al.1.
Locurile de muncă din S.C. OLTCHIM S.A. Rm. Vâlcea se clasifică în:
a) locuri de muncă cu conditii normale;
b) locuri de muncă cu conditii deosebite conform prevederilor art.3, art.28, art.
29 din Legea 263/2010 a H.G. 246/2007 cu modificarile si completarile ulterioare si a Avizului Inspectiei Muncii.
c) locurile de muncă cu conditii speciale stabilite în baza Legii 263/2010, art.3,
art. 28, art. 30, a anexelor nr. 2 si 3 (pct. 47 ), a Avizului nr.46/01.07.2005 si Avizului Nr 28/2005 ale Ministerului Muncii, Solidaritătii Sociale si Familiei.
Locurile de muncă cu conditii speciale sunt prevăzute în Anexa nr.7c la prezentul Contractul Colectiv de Muncă.
Nota : in baza HG Nr. 1284/2011, s-a obtinut Hotararea de mentinere a avizului de incadrare in conditii speciale de munca Nr. 76/16.05.2013, care intra in vigoare la data modificarii anexelor nr. 2 si 3 la Legea 263/2010.
Al.2. Locurile de muncă cu condiţii deosebite: grele, periculoase, vătămătoare şi drepturile băneşti acordate (sporuri), în conformitate cu legislaţia în vigoare, sunt cele cuprinse în anexele prezentului Contract Colectiv de Muncă, după cum urmează:
a) locurile de muncă şi activităţile ce au durata redusă a timpului de lucru sunt cele prevăzute la Cap.V, art.73, al.5;
b) locurile de muncă unde salariaţi beneficiază de alimentaţie de protecţie a organismului (lapte, apă minerală) sunt prevăzute în Anexa nr.5;
c) situaţia personalului societăţii care beneficiază de concediu suplimentar este cea prevăzută în Anexa nr. 6;
d) situaţia locurilor de muncă cu condiţii deosebite unde personalul societăţii beneficiază de reducerea pentru pensionare este cea prevăzută în Anexa nr. 7a şi 7b, iar pentru condiţii speciale Anexa nr. 7c;
e) situaţia locurilor de muncă unde salariaţii beneficiază de materiale igenico - sanitare sunt cele prevăzute în Anexa nr. 8;
f) situaţia locurilor de muncă şi a numărului de salariaţi care beneficiază de spor (sumă fixă) pentru condiţii deosebit de periculoase sunt cele din Anexa nr. 4;

De drepturile prevăzute la pct. a-f beneficiază salariaţii S.C. OLTCHIM S.A. pe perioada când îşi desfăşoară activitatea la aceste locuri de muncă.
Al.3. Pentru protecţia sănătăţii salariaţilor, administraţia pune la dispoziţie gratuit: lapte, apă minerală, conform normelor stabilite pe locuri de muncă, asigurând continuitatea aprovizionării acestora. Laptele va fi consumat de salariaţi în incinta unităţii. Pentru cazuri de necesitate (avarii, intoxicaţii), la cantină va exista permanent un stoc de 5 litri de lapte, care va fi distribuit prin grija dispecerului de producţie.
Al.4. Conducerea S.C. OLTCHIM S.A. va ţine evidenţa locurilor de muncă cu condiţii deosebite, vătămătoare, grele, periculoase precum şi a accidentelor de muncă, boli profesionale, accidente tehnice şi a avariilor.
Al.5. Pentru perioada 1969-2001 se va opera în cartea de muncă a fiecărui salariat grupa I sau grupa II de muncă până la 30.06.2011, conform art. 296 din codul muncii.
Al.6. Locurile de muncă cu condiţii deosebite sunt prevăzute în Anexa nr.7b.
Al.7. Reducerea vârstelor de pensionare pentru angajatii care au lucrat în
grupa I de muncă se face conform art. 18, 55, 158 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.