Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #48118 MOARTEA "CAPRIOAREI" de Gheorghe Piperea

2016-08-19 08:06

O LUNĂ PÂNĂ LA MOARTEA COMBINATULUI OLTCHIM …?!

http://curieruldevalcea.ro/o-luna-pana-la-moartea

• Gheorghe Piperea spune că, între 20 şi 25 septembrie, aşteaptă ca soarta combinatului să fie decisă de Comisia Europeană
• administratorul judiciar a suspendat orice negociere de privatizare

După cum vă informam şi în ediţiile noastre anteriore, Comisia Europeană a lansat ,în cursul lunii aprilie 2016, o investigaţie apro­fundată împotriva României, refe­ritoare la ştergerea de datorii ale Oltchim şi continuarea aprovi­zio­nării acesteia de către companii de stat, în pofida înrăutăţirii situaţiei financiare, pentru a analiza dacă aceste acţiuni respectă regle­mentările comunitare în domeniul ajutoarelor de stat: „În urma dificul­tăţilor economice întâmpinate de societatea Oltchim şi a anulării datoriilor publice ale acesteia, tre­buie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod. Datorită recentei sale reorganizări, situaţia financiară a Oltchim s-a îmbunătăţit, iar Ro­mâ­nia speră să găsească un nou in­vestitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al acti­vi­tăţilor economice ale acestei so­cietăţi, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guver­nului”, suna explicaţia CE care a analizat şi continuă să analizeze în special acumularea datoriilor faţă de Autoritatea română pentru Admi­nistrarea activelor Statului (AAAS), anulările de datorii de către AAAS şi diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar şi sprijinul acordat Oltchim de două societăţi de stat, CET Govora şi Salrom, care, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur şi soluţii saline. Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, inter­ven­ţiile publice în activitatea societăţilor sunt considerate că nu constituie aju­toare atunci când un operator privat ar fi acţionat în acelaşi mod. Comisia va evalua dacă acesta a fost cazul pentru creditorii publici şi furnizorii Oltchim sau dacă, dimpo­trivă, măsurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic faţă de concurenţii săi şi constituie aju­toare de stat.
„Un rezultat de la Comisia Euro­peană în ceea ce priveşte investi­gaţia demarată în cazul combina­tului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea ar putea veni între 20-25 septembrie”, a declarat pentru News.ro avocatul Gheorghe Pipe­rea, unul din administratorii judiciari ai companiei. Acesta spune că ne­gocierile cu potenţialii investitori in­teresaţi de Oltchim au fost suspen­date şi vor fi reluate abia după ver­dictul Comisiei Europene: „Concluzia anchetei Comisiei Euro­pene va veni între 20-25 septem­brie. Noi estimăm că rezultatul va fi unul pozitiv pentru Oltchim”, spune Piperea. Avocatul afirmă că a decis să suspende toate negocierile pri­vind privatizarea Oltchim, acestea urmând a fi reluate abia după ce concluzia investigaţiei Comisiei va fi cunoscută, potrivit News.ro.
“Noi am decis să suspendăm orice fel de proceduri şi să aştep­tăm rezultatul Comisiei. Negocierile privind privatizarea sunt pe hold. Sperăm ca până la sfârşitul lunii decembrie să avem semnat un con­tract în acest sens (cu potenţialii in­vestitori, n.r.)”, a precizat avocatul.
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 mili­oane euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări nete mai mari cu aproape 4%, în sumă de 378,13 milioane lei (84 milioane euro). În primul semestru al anului trecut, Oltchim a raportat vânzări nete de 364,6 milioane lei. Oltchim rapor­tase, la jumătatea anului trecut, un profit net, contabil, de 2,31 miliarde lei (518 milioane euro), după anula­rea unor datorii de 2,35 miliarde lei în baza planului de reorganizare, din activitatea curentă combinatul chimic având în primul semestru din 2015 pierderi în scădere la 9,12 milioane lei.
La 30 iunie 2016, Oltchim SA înregistra datorii totale în suma de 1,35 miliarde lei. Combinatul mai are circa 2.000 de salariaţi. Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producţie. Oltchim a intrat în insolvenţă, în ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.
Statul român deţine un pachet de control de 54,8% în cadrul so­cietăţii care a înregistrat, în primul semestru al acestui an, o cifră de afaceri de 378,138 milioane de lei, în creştere cu 13,5 milioane de lei (4%) comparativ cu perioada si­milară a anului trecut, conform unui raport publicat recent pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Veniturile totale ale societăţii au atins cifra de 379,655 milioane de lei, iar cheltuielile au totalizat 355,26 milioane de lei. Combinatul a înregistrat un profit brut de 24,4 milioane de lei, o îmbunătăţire cu 33,5 milioane lei faţă de primul semestru din 2015. Potrivit com­pa­niei, rezultatele înregistrate de so­cietate “demonstrează că măsurile avute în vedere prin planul de reorganizare, aprobat de creditori, pentru eficientizarea societăţii, au fost implementate cu succes”, se arată în raportul citat. De ase­me­nea, raportul precizează că recâş­tigarea pieţelor de desfacere cu preponderenţă externe, reteh­nolo­gi­zările efectuate la principalele instalaţii tehnologice, coroborate cu reducerea personalului excedentar au contribuit la obţinerea unor bune rezultate de la intrarea în insolvenţă.