Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CET Govora închide robinetele către Uzinele Sodice Govora

/ #47837 CET Govora închide robinetele către Uzinele Sodice Govora

2016-08-02 18:39

CET Govora închide robinetele către Uzinele Sodice Govora

Remus Borza, administratorul judiciar al CET Govora a denunţat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG). Astfel, Euro Insol a notificat USG-ul că începând cu data de 1 august 2016 va sista furnizarea de abur industrial. Acest lucru s-a întâmplat după mai multe negociere eşuate în care conducerea USG nu a acceptat să plătească preţul cerut de CET Govora, chiar dacă este unul mai mic în comparaţie cu cel cerut de la Oltchim.

Decizia de denunţare a contractului a fost luată pentru a reduce pierderile CET Govora care anul trecut au ajuns la 97 milioane de lei. Şi în primele 6 luni ale acestui an s-au înregistrat pierderi de 24 milioane de lei, se arată într-un comunicat al companiei, remis pentru Agerpres.

Marţi, 2 august, Tribunalul Vâlcea a admis decizia de denunţare dintre cele două companii. "Era vorba de aceeași schemă de prăduială ca la Hidroelectrica. CET Govora nu poate subvenționa consumatorii industriali. Astăzi, Tribunalul Vâlcea a respins cererea prin care Uzinele Sodice Govora contestă denunțarea contractului, a declarat Borza pentru Agerpres.

Atunci când a fost deschisă procedura insolventei, în 9 mai 2016, CET Govora avea capitaluri proprii negative în valoare de 29 milioane de euro. Pierderile se ridicau la 300 de milioane de lei şi datoriile erau de peste 400 milioane de lei.

În acelaşi comunicat se mai precizează ca pe relaţia contractuală cu USG, CET Govora a livrat constat abur industrial la un preţ mai mic decât preţul de cost sau preţul reglementat de ANRE, pe toată durata celor 10 ani de derularea a contractului. Mai exact, preţul contractual era de 78 lei Gcal, în timp preţul de cost era de 130 lei Gcal, iar cel reglementat de ANRE era de 106 lei Gcal.

Reprezentanţii Euro Insol au mai precizat că diferenţa dintre preţul reglementat de ANRE şi cel contractual se traduce, prin raportare la inflaţie, într-o pierdere de 39 milioane de euro, respectiv 30 de milioane de euro, şi în alta de 64 de milioane de euro ca diferenţa dintre preţul de cost şi preţul contractual.

"Spuneam încă din 2012 că în ograda fiecărei companii a statului a proliferat o gașcă de băieți deștepți care secătuiau de resurse și profit respectivele entități. Modul de operare e identic cu cel de la Hidroelectrica — contracte pe termen lung, fără mecanisme de ajustare a prețului în funcție de inflație, piață sau cost de producție. Imediat după deschiderea procedurii insolvenței împotriva CET, am demarat discuții și negocieri cu cei 2 parteneri strategici Oltchim și USG în vederea obținerii unor prețuri corecte și echitabile care să genereze venituri suplimentare, condiție esențială în promovarea cu succes a unui plan de reorganizare", a mai precizat Remus Borza.

http://www.voceavalcii.ro/