Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #47691 PARAZITII: musca ţeţe si ţânţarul tigru (Zika)

2016-07-13 11:52

Piperea, nemulţumit de presiunile lui Borza: “Sunt soluţii pentru ca Oltchim să obţină propriul abur tehnologic!”

 

Administratorul judiciar al combinatului chimic avertizează CET-ul că va băga la cheltuieli locuitorii Râmnicului dacă va continua cu presiunile

CET Govora şi Oltchim sunt dependente una de alta în momentul de faţă şi o renunţare la relaţia contractuală dintre ele ar fi generat costuri suplimentare pentru pop ulaţia oraşului Râmnicu Vâlcea, susţine avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului chimic vâlcean. Acesta a precizat că Oltchim a acceptat să semneze un nou contract cu CET, deşi preţul pe care îl vor plăti este mai mare decât ceea ce şi-au propus ei, pentru că, în momentul de faţă, niciuna dintre cele două companii nu ar putea să funcţioneze una fără cealaltă.
“Într-o anumită măsură, a fost un pic de forţare din partea administratorului judiciar de la CET. Nu vreau să intru în mai multe amănunte. Cert este că aceste discuţii, aceste negocieri se fac nu de acum, de când a venit administratorul judiciar, ci se fac de luni de zile şi cifrele care au fost puse pe hârtie erau deja pregătite de luni de zile... Ceea ce s-a adoptat în urma acestor negocieri este că s-au adăugat nişte lei per megavat/oră la energia electrică şi nişte lei la abur, în aşa fel încât să se aducă lucrurile la jumătatea distanţei între cerinţele exagerate ale administratorului judiciar şi între ceea ce putem să oferim noi”, a precizat Piperea.
Acesta susţine că nu exclude posibilitate ca în viitor să renunţe la contractul cu CET-ul, dar avertizează administraţia operatorului de agent termic din Râmnicu Vâlcea că, prin astfel de presiuni puse pe partenerii de afaceri, nu face altceva decât să piardă o mare parte dintre veniturile societăţii. ”Este important să reţineţi că nici CET, nici Oltchim nu îşi pot permite în momentul de faţă să rupă o relaţie contractuală întrucât dependenţa este reciprocă. Oltchim depinde de aburul tehnologic de la CET. Accetuez în momentul de faţă, pentru că sunt soluţii. Durează ceva timp, este şi costisitor, dar sunt soluţii pentru a obţine propriul abur tehnologic. Energia electrică se poate oricum obţine de la oricine altcineva. Ceea ce este însă important este că CET, la rândul său, este dependent de Oltchim. 35 la sută din cifra de afaceri a CET este realizată prin aceste două contracte cu Oltchim. Dacă se opreşte acest contract, 35 la sută din încasările lunare ale CET sunt evaporate şi atunci cei care vor suporta acest gen de economisire, acest gen de eficientizare pe care îl practică actuala administraţie a CET Govora vor fi cei 100 de mii de locuitori ai oraşului Râmnicu Vâlcea”, a mai afirmat administratorul judiciar al combinatului Oltchim.
Cele două societăţi de pe platforma chimică au ajuns în urmă cu câteva zile la un acord în ceea ce priveşte un nou contract de furnizare a aburului industrial şi a energiei electrice. Astfel, preţul pe care Oltchim îl va plăti CET este de 198 de lei Megawatul pentru energia electrică, în creştere cu 17 lei faţă de cât a plătit până acum, şi cu 23 de lei mai mult decât ceea ce a solicitat Oltchim. Şi la abur, Oltchim va plăti mai mult: 106 lei pentru aburul industrial livrat la o presiune de 13 bari – şi 126 lei, pentru aburul livrat la o presiune de 35 de bari.
În prezent, combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă de la începutul anului 2013, mai are de achitat 38 de milioane de lei din datoria de 60 de milioane de lei pe care o avea iniţial către CET Govora.