Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Direcția Națională Anticorupție

/ #44434 Re: Re: Re: Re: Re: DNA, DIICOT SI CELE 7 SERVICII SECRETE, s-au furat banii disponibilizatilor si

2015-10-25 08:02

#35370: DNA&DIICOT S.O.S. OLTCHIM VALCEA SI ARGES !!!! - Re: Re: Re: Re: DNA, DIICOT SI CELE 7 SERVICII SECRETE, s-au furat banii disponibilizatilor si anga 

 

 http://www.indiscret.ro/

Oltchim - suspiciuni de fals cu salarii compensatorii2014-05-28 08:20

 http://www.indiscret.ro/articol-oltchim

http://www.indiscret.ro/images/


Mai mulţi disponibilizaţi ai Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, acuză ilegalităţi în atribuirea salariilor compensatorii pe care nu le-au primit, dar despre care susţin că în documentele ANAF apar ca încasate şi impozitate.
de Marielena Popa

Suspiciunea a început când cei disponibilizaţi au solicitat companiei fişele fiscale, în locul cărora au primit nişte adeverinţe cu un conţinut alambicat, şi le-a fost confirmată când, în evidenţele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea, au constatat că banii pe care nu i-au primit încă au fost impozitaţi ca şi cum ar fi fost încasaţi. Ei suspectează că banii care li se cuvin şi care ar fi existat, potrivit declaraţiilor de anul trecut ale fostului ministru al muncii, Mariana Câmpeanu, ar fi fost folosiţi de Oltchim în alte scopuri. Speriaţi de eventuale consecinţe, cei în cauză au preferat să nu le fie făcute publice numele.

Impozit de 8.348 lei, la bani neprimiţi

„În anul 2013, eu am încasat circa 20.000 lei, salariile lunare. Potrivit adeverinţei de venit pe anul 2013, eliberată de ANAF, Direcţia Finanţelor Publice Vâlcea, figurez cu un venit impozabil de 52.185 lei, la care am şi plătit un impozit de 8.348 lei. Ca atare, s-a luat impozit, s-a plătit CAS, alte dări, iar banii nu au ajuns la mine”, susţine M.S. (foto facsimil)


Oltchim eliberează adeverinţe pentru bani inexistenţi

Alarmaţi de această situaţie, mai mulţi disponibilizaţi ai Combinatului Oltchim au cerut lămuriri companiei. „Astăzi, 27 mai, am solicitat Oltchimului fişa fiscală sau un document din care să înţeleg situaţia veniturilor mele. Împreună cu alţi trei colegi, m-am prezentat la poartă la ora 08.30. Ne-au ţinut vreo două ore pe acolo, apoi ne-au spus să revenim pe la ora 14.00. Am revenit şi peste încă o oră ne-au spus că nu se mai eliberează fişe fiscale, aşa că ne-au dat nişte adeverinţe, alambicate, dar în care salariile compensatorii apar ca „venituri înregistrate”. În acelaşi timp, mai fac nişte menţiuni, pline de ambiguităţi, despre modalitatea de achitare a plăţilor compensatorii. Practic, eu, din suma de 35.218 lei, care în tabel apare în luna iunie şi care cuprinde şi salariile compensatorii, am luat 800 lei, salariul pe o lună, nicidecum suma întreagă. Voi verifica datele care s-au transmis la ANAF, însă, după toate probabilităţile voi constata ce au constatat şi alţi colegi ai mei, că s-au încasat banii şi că pentru ei s-a plătit şi impozit”, a declarat D.M.

Greva foamei pentru salariile compensatorii

Parchet, DNA, Direcţia Antifraudă. Acestea sunt soluţiile care, cred cei în cauză, le pot aduce dreptatea. În mai 2013, au fost concediaţi colectiv 969 de salariaţi. Ei au dreptul să primească, potrivit contractului colectiv de muncă, 12, 18 sau 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime; adică în jur de 10 milioane de euro (între 20.000 şi 50.000 lei de persoană). Săptămâna trecută, câteva zeci de disponibilizaţi au făcut greva foamei pe scările Prefecturii Vâlcea, nemulţumiţi că nu au primit aceste salarii compensatorii.

Facem menţiunea că acest subiect ne-a parvenit aproape de încheierea ediţiei, prin urmare vom reveni cu opiniile ANAF şi Oltchim.

 

Salariile compensatorii de la Oltchim intră în atenţia DIICOT

Aproximativ 100 de disponibilizaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea  au pichetat, joi , sediile  Direcţiei Generale Finanţelor Publice (DGFP)Vâlcea, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism(DIICOT) şi Prefecturii Vâlcea, acuzând compania care i-a concediat că le-a deturnat salariile compensatorii care li se cuveneau prin contractul colectiv de muncă, salarii pe care  le-a raportat la FISC drept încasate şi impozitate.

de Marielena Popa

La prima oră, aceştia au cerut şi au primit de la DGFP Vâlcea adeverinţe fiscale, cu veniturile impozabile şi impozitate, pe anul 2013. Apoi, au solicitat procu_rorilor DIICOT Vâlcea să investigheze această situaţie. Reprezentanţi ai lor au fost primiţi de prefectul judeţului Vâlcea Dumitru Nicu-Cornoiu, care le-a cerut documente  în sprijinul acuzelor lor. Acesta a precizat că va sesiza Guvernul, pentru lămurirea acestei situaţii pe care o consideră « în neregulă ».  Indiscret în Oltenia a fost primul canal media care, în ediţia din această săptămână, a sesizat această situaţie.

Declaraţii contradictorii

Declaraţiile conducerii DGFP Vâlcea şi ale conducerii Oltchim sunt contradictorii, în această situaţie :

Directorul DGFP, Gheorghe Gogârnoiu, a opinat  că, potrivit Codului fiscal, “ orice venit care a fost plătit sau urmează să fie plătit se impozitează “. Ca atare, a dat de înţeles că Oltchim ar fi  plătit impozite pentru aceste salarii, însă, invocând legea confidenţialităţii,  nu a oferit amănunte.  Pe de altă parte,  directorul economic al Oltchim, Alin Smeu, susţine că nu s-au plătit impozite pentru salariile compensatorii:” Oltchim a raportat ANAF ce salarii au de primit cei în cauză şi că umează să plătească aceste impozite “.  susţine acesta.

De două ori păgubiţi

“Noi considerăm, că am fost prejudiciaţi. Figurăm, în evidenţele FISC-ului cu venituri pe care nu le-am luat, venituri mari. Nu numai că nu ne-au dat banii, dar copiii noştri nu mai pot beneficia, din această cauză,  de burse la şcoli, la facultăţi, noi nu putem beneficia de alte ajutoare, pentru că este obligatoriu să prezentăm adeverinţele de venit, în aceste situaţii. “,  a declarat unul dintre disponibilizaţii Oltchim.

Ei au angajat o casă de avocatură care urmează să îi reprezinte în relaţia cu instanţale şi  DIICOT «  Credem că au comis o infracţiune gravă, o infracţiune  în grup, care ne-a prejudiciat. Am angajat o casă de avocatură care ne va reprezenta la toate entităţile pe care le-am sesizat  şi urmează să le sesizăm », au mai spus disponibilizaţii care au participat la această acţiune.

http://www.indiscret.ro/images/