Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #44230 „Românul mândru“ Ponta a pus la pământ companiile românești.

2015-10-20 15:01

„Românul mândru“ Ponta a pus la pământ companiile românești.

de Denisa Marin , 20 octombrie 2015 - stire actualizata la ora 16:21, 20 octombrie 2015
http://www.romanialibera.ro/economie/companii

În 2012, când la conducerea Guvernului a ajuns Victor Ponta, în România erau 9,4 milioane de oameni activi economic. Astăzi, statistica oficială arată că pop_u_lația ocupată mai numără doar 8,6 milioane de oameni, iar capitalul românesc a fost distrus aproape comple

Capitalul românesc a fost lovit puternic în timpul guvernării Ponta, care a preferat să susțină companiile străine chiar și atunci când acestea erau cercetate pentru spolierea bugetului de stat. În cei aproape patru ani de guvernare în care Ponta a promovat inclusiv sloganul “Mândru că sunt român”, pop_u_­lația ocupată a scăzut de la 9,4 milioane de oameni, în 2012, la doar 8,6 milioane, atât cât a raportat Institutul Național de Statistică la finele lunii iunie 2015.

Vorbim despre 800.000 de persoane care și-au pierdut loc_urile de muncă, fie că lucrau oficial sau la negru. Dacă fiecare dintre cei 800.000 întreținea o familie cu un singur copil, înseamnă că în jur 2,4 milioane de oameni au fost loviți de guvernarea Ponta. Un bilanț care este departe de imaginea de tigru economic pe care Guvernul o atribuie României. Mai grav, capitalul românesc a fost cel lovit în cei patru ani de guvern Victor Ponta. Prin distrugerea Oltchim, dar și a multor companii publice sau private, ori prin ridicarea licenței de funcționare a Astra Asigurări, sute de mii de oameni și-au pierdut loc_urile de muncă

Străinii – sub umbrelă, românii – la ghilotină

Au fost protejate însă afacerile companiilor străine, mai ales ale celor rusești. LukOil este una dintre companiile străine pentru salvarea căreia Victor Ponta a intervenit personal și brutal, în ciuda faptului că responsabili gigantului petrolier au fost puși sub acuzare pentru evaziune ­fiscală, adică chiar pentru eludarea bugetului pe care Ponta îl ­administrează.

„Am spus cFă îi felicit şi îi susţin şi mă buc_ur că magistraţii români combat evaziunea fiscală, că fiecare şef de firmă care încalcă legea trebuie sancţionat şi trebuie recuperat prejudiciul. E foarte bine ce face Justiţia. Eu, ca prim-ministru, am obligaţii faţă de partea socială, păstrarea loc_urilor de muncă, şi faţă de partea bugetară”, declara anul trecut Victor Ponta, după ce fusese anunțat prejudiciul imens descoperit de autorități la LukOil.

 

Și tot el mai spunea: „Există instituţii ale acestui stat care trebuie să vadă în orice situaţie şi pentru orice fel de companie care are o încărcătură strategică ce măsuri legale şi constituţionale putem să luăm, dar o companie nu pleacă din ţară că e nervos preşedintele la ora 3. (...) Evident, trebuie să ne gândim la păstrarea loc_urilor de muncă şi vreau să precizez că nu vorbim de numărul de angajaţi doar de la ­rafinării, acolo sunt într-adevăr 500, dar la toate celelalte companii de întreţinere, de distribuţie, care sunt toate legate, o rafinărie ­presupune mai multe activităţi, sunt aproximativ 3.500 de ­angajaţi care mâine îmi doresc foarte mult să-şi ia salariile, să-şi plătească ratele, întreţinerea şi să îşi desfăşoare o viaţă nor­mală“.

„Şi 35 de loc_uri dacă sunt şi dacă pot fi păstrate, evident că este datoria mea ca prim-ministru, poate voi fi preşedinte, să mă preocupe ce se întâmplă cu cei 35 de oameni, cu cei 350 de oameni sau cu cei 3.500 de oameni. Altfel de ce aş mai fi prim-ministru dacă nu mă interesează loc_urile de muncă ale oamenilor? Este lucrul cel mai important. (...) Este datoria Guvernului să facem tot ce ţine de noi pentru ca acele loc_uri să fie salvate şi oamenii care au lucrat şi care nu au nicio vină pentru ce face conducerea unei societăţi să-şi primească ­salariile.“

O atitudine total opusă a abordat Victor Ponta atunci când a fost vorba despre soarta companiei de asigurări Astra Asigurări, care, înainte să i se ceară falimentul în condiții controversate, avea 3.000 de angajați și peste 15.000 de agenți de vânzare cu statut de colaborator. Altfel spus, peste 18.000 de oameni mâncau o pâine de pe urma Astra Asigurări. Pentru Victor Ponta nu a contat. Când a fost vorba de Astra basmul cu ”trebuie să ne gândim la păstrarea loc_urilor de muncă” nu a mai fost valabil.

Spre deosebire de atitudinea sa demnă de ambasador al Rusiei în România, pe care a manifestat-o față de LukOil, el a postat pe Facebook un text în care anunța fără rezerve că se buc_ură pentru intrarea în faliment a asigurătorului și că “în sfârșit s-a spart buboiul”. Anunțul ASF de la sfârșitul lunii august, că va cere falimentul Astra, nu l-a făcut pe Ponta să-l întrebe pe Mișu Negrițoiu dacă s-a gândit la soarta oamenilor care își vor pierde slujba, așa cum făcuse cu proc_urorii care au îndrăznit să ia la puricat LukOil. Oare de ce?

Nici compania Oltchim, deți­nută de stat, nu a avut o soartă mai bună. Sub Guvernul Ponta, care a preferat să închidă ochii, combinatul a trecut printr-un simulacru de licitație pentru privatizare, pe care Dan Diaconescu a transformat-o într-un circ mediatic. Ulterior, compania a intrat în insolvență, iar ­viitorul celor 3.000 de angajați este mai mult decât incert. Și nu sunt singurele exemple. Zecile de mii de firme care au dat faliment în ultimii ani au adăugat alte sute de mii de oameni rămași fără un loc de muncă.

Și nu este vorba doar de firme mari precum Astra și Oltchim, puse pe butuci de guvernarea Ponta. ”Peste 100.000 de firme au dispărut din economia românească în 2013, mai multe decât cele înfiinţate în cei doi ani anteriori”, dezvăluia un studiu al Coface România. Nici 2014 nu a fost mai bun. Numărul firmelor înfiinţate anul trecut a scăzut cu aproape 19% faţă de 2013. Mai grav, numărul celor închise în 2014, 131.307, l-a depășit cu mult pe cel al firmelor nou-înființate, care a fost de doar 101.627. Cu peste 30%. Aceasta este realitatea performanţei economice a Guvernului Ponta. Aceasta este realitatea preocupării sale pentru loc_urile de muncă ale românilor. 

Semnalele premierului

În timp ce premierul îi timora pe proc_urorii care se ocupă de cazul LukOil, pe angajații ASF îi certa că nu sunt mai duri cu Astra Asigurări.

Ponta despre LukOil: "Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a proc_urorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 de oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. (…) Dar justiţia este independentă, îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia”.

Ponta despre Astra: ”Cei vinovaţi de la ASF ar trebui să-şi dea demisia. Celorlalţi nu ar trebui să le fie frică să meargă mai departe cu dosarul ASTRA – Adamescu, că de fapt marea bombă acolo, sute de milioane de euro fraudaţi, sunt la Astra şi la domnul Adamescu”.