Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM

/ #43559 Noul val de disponibilizări va lovi Oltchimul în luna noiembrie

2015-09-15 08:27

Noul val de disponibilizări va lovi Oltchimul în luna noiembrie

Dintre cei 106 salariaţi care vor fi concediaţi de la Râmnicu Vâlcea, 73 sunt din rândul personalului TESA

Sindicaliştii de la Oltchim şi conducerea societăţii din Râmnicu Vâlcea s-au pus de acord în ceea ce priveşte numărul salariaţilor care vor fi disponibilizaţi. Astfel, începând din luna noiembrie, 225 de angajaţi ai combinatului vor pleca acasă. Dintre aceştia, 106 sunt de la Râmnicu Vâlcea, iar 119 sunt de la divizia petrochimică Piteşti. „Numărul persoanelor care vor pleca este bătut în cuie şi se ridică la 225 de persoane, atât de la Piteşti, cât şi de la Râmnicu Vâlcea. De la Râmnicu Vâlcea, dintre cele 106 persoane care vor fi disponibilizate, 33 sunt muncitori şi 73 sunt din rândul personalului TESA. Continuăm discuţiile în ceea ce priveşte persoanele nominalizate, pentru a vedea dacă sunt cazuri ce trebuie protejate de contractul colectiv de muncă, urmând ca în luna octombrie să fie trimise preavizele, iar, începând cu luna noiembrie, să se intre efectiv în disponibilizare”, a precizat Sorin Marcu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.

Liderii de sindicat din combinat au purtat şi săptămâna trecută mai multe discuţii cu cei din conducerea societăţii pe tema disponibilizărilor anunţate. La aceste discuţii au participat şi reprezentanţii salariaţilor din Piteşti. Aceştia au cerut lămuriri în ceea ce priveşte venitul de completare, sumă de bani acordată lunar în plus la indemnizaţia de şomaj şi pe care viitorii disponibilizaţi ar putea să nu îl mai primească. „Noi am cerut conducerii să facă o adresă către minister pentru ca cei care pleacă să primească acel venit de completare, lucru pe care reprezentanţii salariaţilor nu l-au cerut la negocieri... Conform Ordonanţei 36, care este valabilă în perioada 2013 – 2018, în momentul în care se fac planuri de reorganizare şi listă de restructurare administratorii sunt obligaţi să solicite ministerului acel venit de completare. Nu ştiu ce vom face în continuare. Salariaţii sunt cei care vor decide, dar, din câte ştiu, sunt hotărâţi să meargă în faţa Prefecturii Argeş, sunt hotărâţi să intre în greva foamei lângă colegii lor de la pompieri şi sunt hotărâţi să îşi ceară drepturile în judecată şi Oltchimul va avea zeci de procese”, a adăugat Radu Marian, vicepreşedintele Sindicatului Liber Unirea Arpechim.
Aceasta este cea de-a doua disponibilizare colectivă care are loc la Oltchim, după cea din aprilie 2013, când aproximativ 1.000 de muncitori au fost trimişi acasă. În prezent, Oltchim are aproximativ 2.200 de angajaţi, funcţionează la 35 la sută din capacitate, iar pierderile numai din acest an se ridică la două milioane de euro. Scos la privatizare de mai bine de trei ani, combinatul vâlcean nu are însă nici acum vreo ofertă concretă de la investitorii care s-au arătat interesaţi să-l cumpere.