Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREANTELE SALARIALE OLTCHIM 30.01.2013: DNA S.O.S. OLTCHIM!!!!!!!!! UPDATE:NU SCAPA NIMENI OLTCHIM!

/ #43219 Soarta Arpechim este pecetluită, în ciuda revenirii cererii de carburanţi şi a marjelor bune de rafi

2015-08-26 09:11

Soarta Arpechim este pecetluită, în ciuda revenirii cererii de carburanţi şi a marjelor bune de rafinare

Rafinarea şi marketingul din Petrom au bifat un rezultat “foarte bun” în al doilea treimestru al anului, dar cu toate acestea soarta Arpechim, rafinăria închisă din 2011, pare pecetluită. Demolarea ar putea începe din 2016.

„Nu credem că marjele de rafinare se vor men­ţine“, a spus An­dreas Matje, directorul financiar al Petrom.

Pentru prima dată de la preluarea mandatului de CEO, Mariana Gheor­ghe nu a fost prezentă la conferinţa de presă organizată de companie la prezentarea rezultatelor semestriale, reprezetanţii Petrom precizând că directorul general executiv se află într-o perioadă de concediu.

Pentru primele şase luni din an, Petrom a raportat la nivel consolidat vânzări de 8,8 miliarde de lei, cu 18% mai mici, profitul net al companiei fiind de un miliard de lei, cu 25% mai mic.  În continuare, preţul mic al petrolului a rămas principalul factor care explică reducerea rezultatelor.

Analizată trimestrial însă, performanţa companiei a fost mai bună în al doilea trimestru faţă de primele trei luni din an, mai ales la nivelul EBIT-ului (profitul operaţional înainte de taxe şi impozite) înregistrat pe segmentul de downstream oil, divizie care consolidează în acest moment rezultatele pe rafinare şi marketing.

Deşi compania a raportat în al doilea trimestru vânzări de 4,5 miliarde de lei, cu 6% mai mici faţă de primele trei luni din an şi cu 16% mai scăzute faţă de perioada similară a anului trecut, EBIT-ul perioadei a fost 22% mai mare faţă de primul trimestru din 2015 şi cu 26% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, parţial justificat în acest caz şi de anumite cheltuieli excepţionale aferente operaţiunilor din Kazahstan şi reflectate în bilanţul din al doilea trimestru din 2014.

O contribuţie semnificativă a avut-o segmentul de rafinare şi marketing, acolo unde marja a ajuns la 8,95 dolari pe baril, faţă de o pierdere de 1,88 dolari pe baril în al dolilea trimestru din 2014. Mai mult, preţurile mai mici au impulsionat cererea, care a bifat un plus de peste 6% în prima ju­mătate din 2015.

„Dacă preţul va rămâne aici, văd vânzări bune. Afacerile se mişcă“, a declarat Neil Anthony Morgan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de downstream oil (rafinare şi marketing).

Pe partea de upstream (explorare şi producţie), EBIT-ul din al doilea trimestru a fost mai mic cu 36% faţă de perioada similară a anului trecut, reflectând scăderea preţurilor la petrol, dar semnificativ mai bun faţă de primele trei luni din an, pe fondul unor vânzări de petrol mai mari, al costurilor în scădere şi al unui cu_rs favorabil de schimb.

„Am avut un prim semestru record din punctul de vedere al producţiei comparat cu ultimii trei ani de zile, mai ales datorită eforturilor depuse în anii anteriori“, a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de upstream (explorare şi producţie).

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/