Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREAN_TELE SALARII OLTCHIM: DNA să se mute la Râmnicu Vâlcea

/ #41651 Re: ROMÂNIA FURATĂ | Lukoil - pe urmele a 2 miliarde de euro

2015-07-15 18:07

#41649: CREAN_TELE SALARII OLTCHIM: DNA să se mute la Râmnicu Vâlcea - ROMÂNIA FURATĂ | Lukoil - pe urmele a 2 miliarde de euro 

 

Din justiţie, dosarul Lukoil s-a mutat în lumea politică

Victor Ponta declara în 9 octombrie 2014: „Cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conducta în Rusia sau nu știu unde, și nici rafinăria nu o mutau mâine. Să avem grijă, sunt 3.500 de oameni... interese economice. Procu_rorul nici nu cred că e interesat că Lukoil are 3.500 de angajați și că Oltchim cumpără doar de la Lukoil și de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal și la Conpet. Că nu știe procu_rorul și probabil nu e treaba domniei sale”.

Preşedintele de atunci, Traian Băsescu, a taxat imediat reacţia premierului: „Îmi pare o abordare de tip putinian. Dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo, nu în România”.

După câteva săptămâni, instanţa a decis ridicarea unei părţi din sechestru, iar compania şi-a reluat activitatea. La începutul lui 2015, procu_rorii au pus sechestru pe antrepozitul fiscal al Lukoil. Asta însemna că niciun litru de benzină şi motorină nu pleca din rafinărie fără cu acordul direct al anchetatorilor.

Istoria Petrotel

Petrotel este una dintre cele mai vechi rafinării din România. Înfiinţată în 1904 ca societate mixtă româno-americană, a fost bombardată de americani și aproape rasă de pe față pământului în timpul celui de-al doilea război mondial.

Rafinăria a fost reconstruită şi retehnologizată în mai multe etape, în perioada comunistă. În 1983, o explozie puternică de la rafinăria numită atunci Teleajen a ucis 27 de oameni, alți 39 fiind răniți.

După momentul '89, a fost rebotezată, Petrotel şi a fost inclusă în Compania Română de Petrol, proprietate a statului. Ca şi celelalte rafinării de stat din România, a început să acumuleze datorii şi a fost scoasă la privatizare.

Afacerile Lukoil în România au început în 1998. Grupul de firme din Rusia a cumpărat de la FPS 51 la sută din acţiunile Petrotel.

Tranzacția a avut loc într-un context geopolitic care presupunea cumpărarea grupului Lukoil, al cărui acţionar majoritar era Rusia, de către americanii de la ConocoPhilips. La vremea respectivă, imaginea Lukoil în România era celebrul personal al serialului Dallas, J.R. Ewing.

Cristian Păun, profesor de finanţe internaţionale: De multe ori noi am privatizat aceste companii neștiind către cine le-am privatizat. Și în realitate le-am privatizat cu companii care au spate mai degrabă state decât operatori privați.

Statul român a primit pentru acţiunile Petrotel 16 de milioane de dolari (16.797.549). Lukoil Europe Limited Anglia, o subsidiară a companiei mamă din Rusia, devine acţionar majoritar al rafinăriei de la Ploieşti.

Afacerea cu americanii cade, iar Petrotel rămâne în proprietatea statului rus. Prin contractul de vânzare-cumpărare, ruşii se angajaseră să investească 200 de milioane de dolari în modernizare şi ecologizare. Suma ar fi urmat să fie cheltuită între 1999 și 2008.

La data privatizării, în februarie 1998, Petrotel avea o datorie de aproape 54 milioane de dolari (53,84 milioande de dolari) către fosta Bancorex. La scu_rt timp după perfectarea contractului, Guvernul Radu Vasile a dat o ordonanță de urgenţă prin care plata datoriei a fost amânată cu 25 de ani.

Răzvan Temeşan, fost director general Bancorex: Sistemul de rafinării datora băncii un miliard de dolari. În momentul în care s-a trecut la privatizarea parțială, datoriile astea au fost fie șterse fie trecute pe leul ăla pe litru sau centul pe litru.

În 2002, Guvernul Nastase a şters, tot prin ordonanţă de urgenţă, datoriile rafinăriei. Restanţele către Bancorex, preluate de AVAB, dispar.

În plus, prin ordonanţa 92 din 2002, Grupul Lukoil primește peste două milioane de euro sub formă de scutire la plată a unor majorări pentru neplata accizelor (2.188.895 euro) şi pentru neplata TVA (106.914 euro).

Declin în loc de succes, după retehnologizare

În decembrie acelaşi an, rafinăria declara un capital social de peste 67 de milioane de dolari (67.342.547).

Tot în 2002, peste două mii de sa_lariaţi au fost disponibilizaţi. Instalaţiile rafinăriei au fost oprite pentru 18 luni. Potrivit unor documete din contabilitatea rafinăriei, la finalul anului 2002, datoriile către societăţile din Grupul Lukoil ajung la peste 27 de milioane de dolari (27,451,118).

După retehnologizarea şi ecologizatea, din 2002, care ar fi trebuit să însemne salvarea, începe declinul societăţii. An de an, Petrotel Lukoil, devenită cea mai modernă rafinărie a grupului Lukoil, a raportat statului pierderi, începând din 2004, anul redeschiderii.

După modernizare şi reluarea producţiei rafinăriei, LITASCO ROMANIA - S.R.L. a devenit principalul partener de afaceri al PETROTEL-LUKOIL - S.A.

Este aceeaşi societate care, potrivit procu_rorilor, ar fi furnizat rafinăriei materie primă la suprapreţ şi ar fi participat astfel la circuitul spălării banilor. Potrivit Ministerului de Finanţe, în ultimii patru ani, Petrotel Lukoil a raportat pierderi de sute de milioane de euro. Doar pentru 2014, bilanţul contabil arată un minus de aproape 70 de milioane de euro (68.807.061).

Poziția Lukoil

Conducerea grupului Lukoil a transmis Digi24 că „intentionează să formuleze recu_rs împotriva dispoziţiei Procu_raturii, în conformitate cu procedurile legale şi are încredere în realizarea unei cercetări imparţiale, potrivit celor mai bune reguli şi practici atât ale României, cât şi ale Uniunii Europene. Compania a investit 540 milioane USD în modernizarea acestei rafinării”.

Cristian Păun, profesor de finanţe internaţionale: De multe ori e foarte dificil să dovedești reaua intenție vizavi de prețuri de transfer sau de probleme de tipul acesta, de mutare, de relocare a profiturilor din România în altă parte pentru a evita taxele.

În România, Grupul Lukoil are aproape 3.800 de angajaţi, dintre care peste 2.900 la Lukoil România, adică în benzinării. La rafinăria din Ploieşti lucrează, conform bilanţului depus la Ministerul Finanţelor, 400 de oameni. Acestora li se adaugă aproape 600 de persoane, angaje în firmele-satelit.

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/