Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREANTELE SALARIALE OLTCHIM.SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA.

/ #39624 Disponibilizaţii de la Oltchim, în greva foamei la Guvern

2015-06-08 20:34

Disponibilizaţii de la Oltchim, în greva foamei la Guvern

Mai mulţi foşti angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au plecat săptămâna trecută la Bucu_reşti pentru a protesta în faţa Guvernului

Nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile compensatorii deşi au trecut mai bine de doi ani de când au fost concediaţi, opt dintre protestatari au stat câteva zile în greva foamei în faţa Palatului Victoria, dar au renunţat la începutul acestei săptămâni pentru că nimeni nu i-a băgat în seamă.

Greviştii foamei, nebăgaţi în seamă de guvernanţi

Foştii muncitori de la Oltchim spun că au ajuns în pragul disperării pentru că nu mai primesc indemnizaţia de şomaj şi practic nu mai au nicio sursă de venit. De doi ani aşteaptă să primească salariile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă şi aprobate de Guvern prin ordonanţă, însă până acum au primit doar o sumă infimă din ceea ce li se cuvenea. „Mi-au dat o dată 531 de lei şi încă o dată 531 de lei din cei 34 de mii de lei pe care îi am de luat. E dreptul nostru, munca noastră”, a precizat un fost disponibilizat. Săptămâna trecută, un grup de foşti salariaţi s-a adunat în faţa Prefecturii Vâlcea în speranţa obţinerii unui răspuns din partea conducerii societăţii cu privire la plata acestor salarii. Cum nici de data aceasta nu au obţinut niciun răspuns concret, câţiva disponibilizaţi au hotărât să plece la Bucu_reşti, pe cont propriu, decişi să intre în greva foamei în faţa Guvernului, şi să îşi facă cunoscute nemulţumirile în faţa ambasadelor şi la Palatul Cotroceni. „Greva foamei e ultima speranţă pe care o mai avem împotriva abuzurilor, a bătăii de joc şi a umilinţei la care suntem supuşi de doi ani de administratorii judiciari, împreună cu Guvernul României. O să stăm cât o să rezistăm”, a declarat, la plecarea din Râmnicu Vâlcea, unul dintre protestatari. Nu au rezistat însă decât câteva zile, nebăgaţi în seamă de nimeni, rând pe rând, greviştii au plecat spre casă, decişi să reia protestul acasă. Administratorii judiciari ai combinatului au recunoscut datoria pe care o au către foştii salariaţi, de peste 9 milioane de euro, dar spun că nu au banii necesari pentru achitarea acestei creanţe. În plus, nici Executivul nu pare dornic să preia această datorie pentru a pune capăt tensiunilor sociale de la Oltchim, tensiuni care persistă de doi ani. În răspunsul dat de reprezentanţii Guvernului memoriului adresat de parlamentarii vâlceni, prin care se solicita să se analizeze posibilitatea ca Guvernul să cumpere creanţa salarială a foştilor angajaţi din fonduri de la bugetul de stat, se spune că statul nu poate să preia această datorie, pe de-o parte pentru că bugetul de stat nu va avea niciun beneficiu, iar, pe lângă asta, pentru că există riscul ca societatea să intre în faliment şi astfel statul să nu mai recupereze niciun ban.

Sindicaliştii se opun noului val de disponibilizări anunţat pentru luna aceasta

Nici situaţia muncitorilor care încă mai lucrează a Oltchim nu este prea sigură. Conducerea societăţii a anunţat în urmă cu câteva zile că urmează un nou val de concedieri colective la combinat, spre nemulţumirea sindicatelor, care spun că această măsură nu este prevăzută în planul de reorganizare a combinatului aprobat în urmă cu câteva luni. „În planul de reorganizare, aşa cum a fost aprobat, se precizează că trebuie reduse cheltuielile operative cu 45 de mii de euro, dar nicăieri nu se spune că trebuie făcute concedieri masive. Până acum, nu s-a făcut niciun demers concret în acest sens şi sper să se intervină la timp pentru a stopa acest nou val de concedieri colective. Se poate, şi le-am sug_erat şi noi, să reducă aceste cheltuieli prin reducerea salariilor directorilor, prin reducerea cheltuielilor cu mesele festive, a plimbărilor cu maşinile de serviciu... Administratorii judiciari se laudă că situaţia combinatului s-a îmbunătăţit. Nu este chiar aşa şi se va vedea în septembrie, când aceşti administratori judiciari vor trebui să dea raportul în faţa judecătorului sindic asupra a ceea ce s-a făcut în combinat. Dacă combinatul funcţionează în acest moment este pentru că salariaţii creditează combinatul. Sunt aproape 16 milioane de euro, 9 milioane de euro pentru plata salariilor disponibilizaţilor şi încă 6,6 milioane de euro pentru fondul de salarii ale muncitorilor, care sunt folosite drept capital de lucru la Oltchim, asta în timp ce foştii salariaţi, diponibilizaţi în 2013, au primit câte 500 de lei, iar actualii angajaţi nu şi-au mai primit salariile de trei luni”, a precizat Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim.
În prezent, în combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea muncesc 2.200 de salariaţi. În urmă cu doi ani, au plecat de aici aproximativ 1.000 de salariaţi, cărora li s-au promis, în funcţie de vechime, maxim 18 salarii compensatorii, plus un venit de completare calculat în funcţie tot de vechimea în muncă, acordat pe o perioadă de un an. Un nou val de disponibilizări a fost anunţat pentru luna aceasta, alţi 500 de muncitori urmând să fie trimişi în Şomaj, cu maxim 12 salarii compensatorii şi fără venit de completare.