Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREANTELE OLTCHIM.

/ #34507 Plan pentru salvarea de la faliment a doua companii esentiale

2015-02-23 17:40

Plan pentru salvarea de la faliment a doua companii esentiale

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, luni, ca statul incearca sa salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

"Suntem intr-o situatie ingrata. La Complexul Energetic Hunedoara este o noua conducere, putem spune ca si un nou Consiliu de Aministratie, care sper sa gaseasca solutii. Eu sunt un pic optimist din fire, sper ca intr-o luna sa avem o linie, sa salvam aceste doua entitati esentiale (complexurile Oltenia si Hunedoara - n.red.) pentru sistemul energetic", a spus Gerea la o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Ponta critica FMI: Nu vom pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca!

De asemenea, el a prezentat si planul pe care il are cu Complexul Energetic Oltenia.

"Incercam sa impuscam doi iepuri deodata, sa vedem cum o anumita parte ineficienta poate capata valoare in alta zona, adica minele de la Berbesti sa fuzioneze cu CET Govora, astfel Complexul Energetic Oltenia scapa de presiunea mare legata de problema de personal.

Aceste mine produc o pierdere apreciabila, dar CET Govora va putea sa asigure caldura la Oltchim si la Ramnicu-Valcea, totul conform unui program stabilit de CET Govora si Complexul Energetic Oltenia. La Complexul Energetic Oltenia raman probleme de eficientizare, investitii", a spus Gerea.

Pe de alta parte, ministrul a transmis ca Complexul Energetic Hunedoara este necompetitiv, asa ca nu poate face cerintelor de pe piata, cu toate ca este esential pentru securitatea sistemului energetic national.

Situatia celor doua companii a fost un punct nevralgic in discutiile purtate in aceasta luna de delegatia creditorilor internationali si Guvernul Romaniei.

Potrivit premierului Victor Ponta, Fondul Monetar International a propus lichidarea lor, insa el a refuzat. De asemenea, expertii FMI au cerut si implementarea calendarului de liberalizare la gaze, care ar fi adus o crestere a pretului de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh, incepand cu 1 aprilie.

Marul discordiei intre Guvern si FMI: Creste sau nu creste pretul gazelor naturale?