Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #32686 Promisiuni "calde" pentru chimisti

2015-01-25 20:33

Promisiuni "calde" pentru chimisti

• ministrul Liviu Pop le-a promis fostilor angajati ai Oltchim ca vor afla in februarie când si cum vor primi salariile compensatorii • demnitarul Cabinetului Ponta a declarat ca exista o scrisoare de intentie clara pentru preluarea combinatului chimic
Aproximativ 200 de disponibilizati de la SC Oltchim l-au asteptat miercuri seara pe ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, care si-a anuntat prezenta pentru o intrevedere cu reprezentantii chimistilor si cu prefectul judetului, Dumitru Cornoiu. Dupa mai bine de trei ore de asteptare, oamenii si-au pierdut rabdarea si au inceput sa scandeze si sa huiduie. Dupa intrarea in procedura de insolventa, au fost disponibilizate peste 932 de persoane, 605 de la Oltchim Râmnicu Vâlcea si 327 de la Divizia Petrochimica Bradu-Pitesti, fostii chimisti asteptând salariile compensatorii de 18 luni.

"Pâna pe 5 februarie aveti raspunsul despre compensatorii"

Reprezentantul Guvernului si-a scuzat intârzierea si le-a promis fostilor chimisti ca se va incerca rezolvarea problemelor. Liviu Pop a declarat ca, pâna la inceputul lunii viitoare, disponibilizatii vor afla când va incepe cu exactitate plata salariilor compensatorii, conform Contractului Colectiv de Munca. "Va rog sa ma scuzati pentru intârziere, am fost la Pitesti pentru o intâlnire importanta. Azi am venit la Râmnicu Vâlcea ca urmare a respectarii protocolului semnat in data de 16 ianuarie intre administratorul de la CS Oltchim si reprezentantii disponibilizatilor si ai sindicatului. Ne-am angajat ca, in perioada 19 ianuarie - 15 februarie, vom avea discutii pentru a gasi si identifica solutii, atât la nivel local cât si la nivel guvernamental. Ceea ce va pot spune este ca, din punct de vedere al Guvernului României, se fac toate demersurile. Am avut, chiar inainte de a veni la Vâlcea, o discutie aplicata cu domnul ministru Tudose, cu care, de altfel, discut, pot sa spun, zilnic pe acest subiect. Administratorul judiciar s-a angajat, prin protocolul semnat in data de 16 ianuarie 2015 ca, pâna cel târziu in 5 februarie, va comunica in mod clar planul de reorganizare, esalonarea si cum se fac platile datoriilor, dar si cele restante pentru cei care au fost disponibilizati. Deci, ca termen maxim de rezolvare a acestei probleme, in baza protocolului semnat de administratorul judiciar, e data de 5 februarie. Fapt pentru care, saptamâna viitoare, daca lucrurile s-au terminat pe zona respectiva, eu cred ca putem afla intr-o discutie pe care o s-o facem, repet, fie la Ministerul Economiei, fie aici, la Vâlcea, depinde de programul domnului ministru Tudose si de solutia pe care ne-o va inainta administratorul judiciar. Vom invita si un reprezentant de la ANAF, pentru ca este principalul actor in aceasta ecuatie, pentru a avea o radiografie clara a tot ce inseamna planul de bataie pe situatia Oltchimului, a salariatilor si a disponibilizatilor.".

Din nou, sunt adusi in discutie chinezii

De asemenea, ministrul Dialogului Social a spus ca un consortiu din China si-a manifestat intentia clara de a intra in cursa pentru achizitionarea combinatului chimic. "Stiu ca o sa spuneti ca au mai fost tot felul de stiri despre companiile chineze care vor sa preia Oltchimul. Exista la nivelul ministerului o scrisoare de intentie clara, transmisa zilele acestea, din partea unui consortiu din China care este direct interesat de Oltchim. Asta este vestea buna pentru noi, pentru ca stim, am incercat atâtea oferte de privatizare si n-am reusit, din pacate, sa avem un ofertant. Este o prima intentie si cred ca este un lucru imbucurator.".

Reconversie profesionala, locuri de munca, pace sociala, lapte si miere...

Liviu Pop a dezvoltat mai multe subiecte in cadrul conferintei de presa. Nu le-a ratat pe cele legate de reconversia profesionala a muncitorilor disponibilizati, pacea sociala sau locurile de munca necesare in zona: "E clar ca oamenii trebuie sa-si primeasca salariile compensatorii, dar noi trebuie sa ne gândim la viitor, la reconversia profesionala a lor, la crearea de locuri de munca. Este o situatie grea, iar intentia Guvernului României, atât cât poate in baza legislatiei europene, este aceea de a salva Oltchimul si de a avea o zona viabila din acest punct de vedere. Lucrurile nu se opresc aici, eu imi doresc ca in anul 2015, cât mai repede, sa avem o clarificare a acestei probleme. Tot ce vom face de aici incolo este de a comunica, alaturi de reprezentantii salariatilor, de administratorul judiciar, de dumneavoastra. Fac un apel prin intermediul dumneavoastra la toti care, pe buna dreptate, sunt nemultumiti – ba ca nu si-au luat platile compensatorii, ba ca au intârzieri de doua-trei luni la plata salariilor (ma refer la cei care sunt angajati) – e foarte important sa avem un dialog si daca o pot numi asa, pace sociala, pentru a nu alunga investitorii. Am vazut ca investitorii vin foarte greu in România, chiar daca am facut foarte multe lucruri bune, dar, in conditiile in care exista si conflict si incercam sa facem forme extreme de protest, nu facem decât sa-i alungam, pentru ca dânsii cunosc tot, toate datoriile sunt cunoscute, radiografia combinatului este clara, stie si Comisia Europeana.".
In ceea ce-i priveste pe oameni, ramâne ca in gara. Nu se stie când vor primi salariile compensatorii, nici daca le vor primi in transe si care o sa fie valoarea acestora. Cât despre locurile de munca asteptate, pare un banc prost care se tot spune de la inceputul intrarii in insolventa a combinatului chimic.