Solicitarile medicilor privind modificarea legii cabinetului medical prin OUG

Către Colegiul Medicilor România

Către Colegiul Medicilor Stomatologi România

Către Ministerul Sănătății

Vă rugăm să luați act privind solicitarea medicilor privind modificarea Ordonanței Guvernului nr 124/1998 și sa sprijiniți solicitarile medicilor in a-si apăra profesia si cabinetele de imixtiuni externe profesiei.

 

ORDONANȚĂ PRIVIND MODIFICAREA ORDONANȚEI GUVERNULUI NR. 124/1998 PRIVIND ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA CABINETELOR MEDICALE 

În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art.1 pct. VI poz. 3 din Legea nr. 332/2024 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, 

Art. I - Ordonanța Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 568 din 01.08.2002, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 1 - (1) Cabinetul medical este unitatea furnizoare de servicii publice de asistență medicală preventivă, curativă și de recuperare.

(2) Serviciile de asistență medicală acordate în cabinetele medicale se realizează de medici cu drept de liberă practică şi alte categorii de personal medical autorizat.

(3) Profesia de medic ca profesie liberală poate fi exercitată în una din următoarele forme:

  a) cabinet medical individual;

  b) cabinete medicale grupate;

  c) cabinete medicale asociate;

  d) societate civilă medicală.

(4) Cabinetele medicale se pot înființa și funcționa în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu îndeplinirea următoarelor condiții: 

  a) obiectul de activitate să fie:

     i) unic – activități medicale, 

     ii) obiect principal de activitate: servicii medicale și după caz obiect secundar: servicii publice conexe actului medical și / sau învățământ, cercetare, dezvoltare în domeniul medical;

  b) ADMINISTRATORUL SAU TOȚI MEMBRI CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE SĂ FIE MEDICI.

 (5) Cabinetele medicale se pot înființa în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiția ca acestea să aibă ca scop şi obiective furnizarea de servicii medicale;

 (6) Prin cabinetele medicale înființate conform alin. (3), (4) și (5), serviciile medicale se furnizează exclusiv de personal cu drept de liberă practică .

 (7) Cabinetele medicale înființate conform alin. (3) se înregistrează în Registrul unic al cabinetelor medicale, Partea I la nivelul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti; Cabinetele medicale înființate conform alin. (4), (5), (8) și (9) se înregistrează în Registrul unic al cabinetelor medicale, Partea a II-a la nivelul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. 

 (8) Cultele religioase şi lăcaşele de cult religios, legal constituite, pot înfiinţa şi organiza în structura lor, pe baza hotărârii organelor de conducere, cabinete medicale furnizoare de servicii medicale în regim ambulatoriu cu obligația ca serviciile medicale să fie furnizate exclusiv de personal cu drept de liberă practică.

 (9) Cabinetele de medicină sportivă se pot organiza conform prevederilor prezentei ordonanțe, cu respectarea condițiilor prevăzute de Legea nr. 321/2007 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de medicină sportivă.” 

 10) CABINETELE MEDICALE,INDIFERENT DE FORMA DE ORGANIZARE, POT FI ÎNFIINȚATE, DEȚINUTE ȘI ADMINISTRATE EXCLUSIV DE MEDICI CU DREPT DE LIBERĂ PRACTICĂ, MEMBRI AI COLEGIULUI MEDICILOR DIN ROMÂNIA SAU, DUPĂ CAZ, AI COLEGIULUI MEDICILOR STOMATOLOGI DIN ROMÂNIA.

 

Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 2 - (1) Cabinetul medical individual este forma de exercitare a profesiei de medic, în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea medicul titular care poate avea salariați sau colaboratori medici și / sau orice altă categorie de personal.  

(2) Cabinetele medicale individuale se pot asocia, în baza unei convenții, în scopul exercitării în comun a activităţii profesionale şi a asigurării accesului permanent al pacienţilor la servicii medicale. Titularii cabinetelor medicale asociate intră în relaţii cu terţii, în numele asocierii din care fac parte, cu păstrarea drepturilor şi a responsabilităţilor individuale. 

(3) Cabinetele medicale individuale se pot grupa în baza unei convenţii, pentru a-și crea facilităţi tehnico-economice în vederea exercitării profesiei, cum ar fi folosirea în comun a patrimoniului şi/sau a salariaţilor ori colaboratorilor şi îşi păstrează individualitatea în relaţiile cu terții.

(4) Societatea civilă medicală se constituie, în baza unui contract de societate civilă, din doi sau mai mulți medici care au drept de liberă practică. În relaţiile cu terţii, societatea civilă medicală este reprezentată de organul de conducere al acesteia, prevăzut în contractul de societate civilă.

(5) Prin convențiile prevăzute la alin.(2) și (3), precum și prin contractul de societate civilă prevăzut la alin. (4) se stabilesc condițiile de organizare, durata şi modalitatea de încetare ale acestora.”

 

3. Articolul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

” Art. 4 – (1) Denumirea cabinetului medical va cuprinde obligatoriu forma de organizare a acestuia.

(2) Cabinetele medicale au obligația de a afișa la loc vizibil specificul tuturor serviciilor furnizate și programul de activitate”.

4. La articolul 5, alineatele (1)-(3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

”Art. 5 - (1) În funcție de forma de organizare, cabinetele medicale se înfiinţează la cererea medicului, a grupului de medici sau a medicului delegat sau a reprezentantului legal al unității în structura căreia se înființează cabinetul.

(2) Actul de înfiinţare al cabinetelor medicale este certificatul de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale, care se întocmeşte în două exemplare din care un exemplar se păstrează de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti care a emis certificatul, iar un exemplar se înmânează titularului cabinetului medical sau reprezentantului legal al acestuia, după caz.

(3) Documentaţia necesară pentru înregistrarea cabinetului medical se stabileşte prin Normele metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale și înscrierea acestora în Registrul unic al cabinetelor medicale, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.”

   5. Articolul 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) Cabinetele medicale, indiferent de forma de organizare, pot desfăşura:

a) activităţi conform Clasificării Activităților din Economia Națională, secțiunea 86 ca obiect unic sau principal de activitate;

b) servicii publice conexe actului medical, prin personal autorizat în condițiile legii;

c) activități de învățământ, cercetare, dezvoltare în domeniul medical.

(2) Medicul sau personalul medical care desfăşoară activitate medicală în cadrul cabinetului medical răspunde în mod individual, potrivit legii, pentru deciziile profesionale, în cazul eventualelor prejudicii aduse pacienţilor.

(3) Controlul privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, indiferent de forma de organizare, se exercită de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătății, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat și al direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, precum și de către personalul cu atribuții din cadrul Colegiului Medicilor din România și Colegiului Medicilor Stomatologi din România, în funcție de obiectul de activitate al cabinetului medical.

(4) Controlul privind respectarea normelor legale în furnizarea serviciilor de sănătate de către cabinetele medicale, se exercită de către personalul menționat la alin.(3) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, după caz.”

   6. Articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 7 - Cabinetul medical trebuie să dispună de o dotare minimă, stabilită prin ordin al ministrului sănătății la propunerea Colegiului Medicilor din România sau a Colegiului Medicilor Stomatologi, după caz,în funcție de obiectul de activitate al cabinetului medical.”

   7. Articolul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 8 – Cabinetele medicale pot realiza venituri conform prevederilor art. 140 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

    8. Articolul 10 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 10 – Reprezentarea cabinetului medical în raporturile juridice și profesionale se poate realiza de medicul titular al cabinetului medical, de grupul de medici sau medicul delegat de medicii asociaţi, de reprezentantul legal al unității în structura căreia este înființat cabinetul.

    9. Articolul 11 se abrogă 

    10. La articolul 12, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) Cabinetele medicale sunt obligate să raporteze direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, în a cărei arie de competență funcționează, indicatorii statististici realizați din activitatea desfășurată, conform reglementărilor specifice emise în acest sens de Ministerul Sănătății.”

  11. Articolul 13 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 13 - (1) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei funcționarea cabinetelor medicale fără deținerea certificatului de înregistrare prevăzut la art. 5 alin. (2). 

(2) În cazul în care personalul împuternicit prevăzut la alin.(4) constată neîndeplinirea obligațiilor de raportare prevăzute la alin.(1) al art. 12, acesta va întocmi un proces verbal cu termen de remediere.

(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei repetarea abaterii prevăzute la alin.(2) referitoare la obligația de raportare a indicatorilor statististici realizați din activitatea desfășurată.

(4) Constatarea şi aplicarea sancţiunilor se face de către personalul împuternicit de ministrul sănătăţii, din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat şi al direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.”

(5) CONSTITUIE CONTRAVENȚIE ȘI SE SANCȚIONEAZĂ CU AMENDĂ DE LA 50.000 LEI LA 100.000 LEI ÎNFIINȚAREA, DEȚINEREA SAU ADMINISTRAREA UNUI CABINET MEDICAL DE CĂTRE O PERSOANĂ FIZICĂ SAU JURIDICĂ FĂRĂ CALITATEA DE MEDIC CU DREPT DE LIBERĂ PRACTICĂ.

(6) ÎN CAZUL CONSTATĂRII CONTRAVENȚIEI PREVĂZUTE LA ALIN (5),AUTORITATEA COMPETENTĂ DISPUNE SUSPENDAREA ACTIVITĂȚII CABINETULUI MEDICAL PÂNĂ LA REMEDIEREA SITUAȚIEI.

8. Articolele 15 - 17 se abrogă.

Art. II – Punctul 11 al articolului I intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

 

 

Justificări adiționale:

Protejarea actului medical ca profesie liberală: Restrângerea dreptului de înființare doar la medici este justificată prin faptul că actul medical este o profesie liberală care implică responsabilitate și competență exclusivă, similar altor profesii reglementate (avocați, notari, arhitecți).

 

Asigurarea calității actului medical: Deciziile financiare impuse de persoane non-medici riscă să subordoneze calitatea și siguranța actului medical unor interese comerciale.

 

Evitarea exploatării medicilor: În multe cazuri, medicii devin simpli angajați în structuri controlate de investitori non-medici, ceea ce afectează drepturile profesionale și salarizarea corectă.

 

Exemple europene: State precum Franța sau Germania au legislație similară, care limitează dreptul de înființare a unităților medicale doar la medici.


Mihaela Cuțui    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Mihaela Cuțui va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Autorizez Mihaela Cuțui să transmită informațiile pe care le furnizez în acest formular următoarelor părți:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...