Votati pentru mentinerea religiei in scoli


Musafir

/ #1922

2014-12-03 19:21

Nu sunt religios si nici nu provin dintr-o familie religioasa...dar cand eram mic imi placeau pildele de la religie. Le consideram povesti cu talc din care poti invata ceva asa cum sunt si operele literare de la limba si literatura romana.

In adolescenta am incercat sa invat cate un pic despre fiecare religie si astfel am invatat cum sa respect oamenii, indiferent de religia lor. Astfel, am ajuns sa am prieteni e apartin unor religii diferite: ortodocsi, catolici, protestanti, mormoni etc. Deci se poate sa existe o relatie de prietenie intre oameni diferiti. 

Problema apare atunci cand ateii iau la misto crestinii si cei din urma se simt jigniti. O alta problema este cand tu, ateu fiind, te urci in tramvai ca toata lumea si cineva se gaseste sa se bage in seama pe teama religiei.

Ceva ce am invatat in timp este ca unii crestini judeca prea mult dupa aparente. Ai plete, te imbraci in negru, asculti rock? Automat te catalogheaza ca satanist. Religia este un subiect delicat pentru multi, de aceea mereu am preferat sa nu vorbesc despre ea. Nu am dorit sa zic nimanui ca sunt ateu si nici sa rad de cei religiosi. Nu imi sta in fire sa ma iau de oameni de aiurea.

Daca eu imi vad de treaba, nu este frumos ca un crestin sa se bage in seama si sa imi spuna ca o sa ard in iad.

Stiu ca unii atei au postat lucruri urate pe aici, dar sunt si multi crestini destul de agresivi. Daca nu esti religios nu inseamna ca esti un nimic. Poate multe 'nimicuri' v-au ajutat si nici macar nu stiti. Doar pentru ca sunteti religiosi nu inseamna ca sunteti superiori. Suntem oameni si suntem egali.

Sunt multi oameni buni pe lumea asta si nu toti sunt religiosi.

Religia nu se va scoate din scoli. Ea va fi doar pentru cei ce o doresc. Nu are rost sa fie impusa unora ce nu o vor. Nu stiu ce este asa de greu de inteles. Este vorba de o cerere, care bine ar fi sa fie inclusa in contractul de studii pe care il semnati cu scoala. Un parinte responsabil nu ar face atat tam-tam pentru o cerere. Un parinte oricum ar trebui sa aiba timp pentru copilul lui si sa participe la educatie, sedinte de la scoala si la ajutarea la teme. Am impresia ca multi parinti, in ziua de azi, se lasa in baza profesorilor. Un profesor are pe cap 20-30 de elevi. Este clar ca nu are timp de fiecare in parte. Un parinte are un numar limitat de copii (1,2,3) si este mult mai usor sa ii dea copilului lectii de maniere si buna purtare.

Din toata problema asta...imi este mila de profesorii de religie pentru ca vor avea un post de la an la an. Sunt totusi oameni ce au facut o facultate si sistemul ar trebui sa nu ii limiteze. Poate ar fi bine ca profii de religie sa faca specializari pe istoria religiilor.

Oricum sistemul de educatie din Romania inca e destul de comunist. Se studiaza multe materii care nu te ajuta cu nimic si iti aglomereaza programul foarte tare. Laboratoarele din licee si scoli sunt prost echipate. Materiile ca fizica, biologia si chimia se studiaza mai mult teoretic decat practic.

Pe vremea mea nici nu se stia ca poti opta sa nu faci religie. Erai inscris automat la ora de religie. Am avut o doamna profesoara foarte ok, dar si una un pic mai 'incuiata'. Ideea este ca nu e deloc placut sa fii fortat sa te rogi sau sa pupi icoane. Ii apreciez pe cei religiosi pentru devotamentul lor, dar nu toti suntem la fel. Nici nu este igienic sa pupi o icoana (sau orice alta suprafata inerta) imediat dupa cineva. Ea poate fi usor contaminata cu bacterii (spori care rezista in conditii de mediu neprielnice), apoi acestea ajung in organism si se transforma in forme vegetative care incep sa se multiplice.

Si inca ceva... la recensamant majoritatea afirma ca sunt ortodocsi pentru ca aceasta e religia cu care s-au nascut..nu neaparat ca sunt religiosi. Asa ca nu va lasati pacaliti de procentele de la recensamant.