Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28654 În sfârşit, hoţii de la Poştă intră în închisoare. Pe când cei de la Oltchim şi Loterie?

2014-11-05 12:59

În sfârşit, hoţii de la Poştă intră în închisoare. Pe când cei de la Oltchim şi Loterie?

Opt inculpaţi, foşti directori ai Poştei Române şi oameni de afaceri, au primit sentinţe de închisoare cu executare între trei şi patru ani şi au fost obligaţi să restituie Poştei Române suma de 14,3 mil. lei, plus dobândă.

Condamnările vin într-un context în care, de-a lungul timpului, conducătorii companiilor de stat nu au fost trimişi în judecată, chiar dacă pe mâna lor companiile au ajuns să aibă pierderi uriaşe.

Companiile de stat au fost ciuruite de furturi în ultimii 25 de ani, ajungând să fie lichidate sau să marcheze pierderi majore, însă până acum sunt foarte puţine condamnări legate de aceste furturi. În cazul Poştei Române, dosarul unei fraude de 4 milioane de euro a ajuns la final după cinci ani, cu sentinţe de închisoare cu executare.  Un astfel de caz este Oltchim, companie aflată în insolvenţă de la începutul anului trecut, care a raportat o pierdere netă de peste 200 mil. euro în 2013. Administratorii judiciari ai companiei vor încerca în decembrie, pentru a treia oară anul acesta, să vândă activele companiei, însă intenţia vine pe un fundal în care nimeni nu e interesat să cumpere.

De cele mai multe ori, pierderile respectivelor companii nu au fost generate de climatul economic, ci de vânzarea produselor şi a activelor la preţuri prea mici.

Condamnări nu au fost nici pentru liderii companiilor care nu marchează rezultatele pe care le-ar putea avea, cum e cazul Loteriei Române, sau care au fost lichidate, cum au fost cazurile ARO Câmpulung sau Tractorul Braşov.

Cu afaceri de 240 mil. euro anul trecut şi profit de 24 mil. euro, Loteria este vizată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar legat de achiziţii publice prin contracte încheiate cu compania greacă Intralot. Legat ce acelaşi contract, companiile implicate au fost amendate anul trecut de Consiliul Concurenţei cu suma totală de circa 3,8 mil. euro.

Tot pentru o colaborare cu Loteria a fost condamnat şi omul de afaceri George Copos, în dosarul Loteria I, unde fusese acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro.

În perioada 2009-2012, profitul Loteriei a scăzut de la 35 mil. euro la 8 mil. euro, timp în care au fost semnalate mai multe contracte dezavantajoase semnate de compania de stat, menite să le aducă bani clienţilor politici.

Un alt dosar cu pagube de zeci de milioane de euro este cel al CFR, unde fostul director Mihai Necolaiciuc ar fi prejudiciat compania cu aproape 57 mil. euro. El a fost condamnat definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare şi mai este vizat de trei dosare care se află de peste cinci ani în faza primei instanţe.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2014