http://www.impactreal.ro/
Combinatul Oltchim se află pe buza prăpastiei, dar, cu toate acestea, cel puţin până după alegeri, autorităţile au decis să-l ţină în continuare „pe aparate”, prin infuzii masive de abur tehnologic, ceea ce înseamnă, implicit, eforturi financiare din partea CET Govora. Pentru prima oară, în urmă cu aproximativ o lună, conducerea CET Govora a recunoscut faptul că, în condiţiile în care se continuă livrarea de abur neplătit către combinat, centrala riscă, la rândul ei, insolvenţa şi, poate, aceeaşi soartă cu cea a „fratelui” economic, combinatul Oltchim. La ora actuală, Oltchim are către CET Govora o datorie de 1.290 miliarde de lei vechi, iar CET către SNLO, pentru cărbune, 1.950 miliarde de lei vechi.
Uite aburul, nu e aburul
În ultimele două luni, CET Govora a sistat de două ori furnizarea aburului tehnologic către Oltchim, din cauza datoriilor foarte mari acumulate de combinat. În ultima şedinţă, Consiliul de Administraţie al centralei electro-termice a luat această hotărâre în unanimitate, fără să se ţină cont de culoarea politică a membrilor, dar nici de poziţia celui care-i delegase sau a directorului general, şi el membru în CA, care lipsea motivat. Practic, membrii consiliului au profitat de lipsa preşedintelui Consiliului Judeţean şi a directorului Mihai Bălan, aflat la o şedinţă la Complexul Energetic Oltenia, pentru a găsi o soluţie la problemele existente. Deşi i s-a pus în vedere să amâne şedinţa, Consiliul de Administraţie a refuzat acest lucru. Cel mai probabil, membrii consiliului nu au vrut decât să se pună la adăpost de rigorile legii. „Depinde în ce calitate vom ajunge la DNA, pentru că oricum acolo vom ajunge cu toţii.”, spune unul dintre aceştia.
Punerea în aplicare a sistării aburului ar fi însemnat, de fapt, închiderea întregului combinat, determinând reacţii în lanţ pe întreaga platformă industrială. Combinatul chimic a acumulat deja datorii foarte mari către CET Govora - aproape 2.000 de miliarde lei vechi şi, la rândul său, s-a văzut în incapacitatea de a-şi plăti propriile arierate către Complexul Energetic Oltenia – furnizorul de cărbune pentru producerea aburului. Nu este, astfel, deloc întâmplător faptul că datoria Oltchim este aproape egală cu cea a CET, în condiţiile în care atât combinatul vâlcean, cât şi CEO sunt societăţi de stat. Motivele pentru care s-a ajuns, însă, în această situaţie sunt complexe şi deloc independente de intervenţiile politice.
Ponta i-a cerut lui Cîlea schimbarea Consiliului de Administraţie la CET
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, - acţionarul unic al CET Govora - s-a văzut nevoit să apeleze la ajutorul Guvernului, în aceste condiţii. Într-o discuţie cu premierul Victor Ponta, şeful de partid al lui Ion Cîlea i-a cerut preşedintelui PSD Vâlcea să schimbe Consiliul de Administraţie fără să bănuiască, probabil, ce implică acest lucru, deoarece numai consilierii judeţeni pot lua o decizie în acest sens, iar, la ora actuală, PSD nu mai deţine controlul absolut în Consiliul Judeţean. S-au căutat alte soluţii şi astfel a ajuns ministrul Economiei, Constantin Niţă, săptămâna trecută, pe platforma vâlceană. Din Consiliul de Administraţie fac parte directorul general Mihai Bălan, doi social-democraţi, Daniela Oteşanu şi Iustin Predescu, doi liberali, Eftimie Ghermac şi Jean Decuseară, un pedelist - Marius Eugen Andronie şi un PP-DD-ist, Eugen Mihalache.
Doi ofertanţi pentru privatizarea Oltchim din decembrie
„Eu şi domnul Bălan suntem în favoarea furnizării aburului către Oltchim, din mai multe motive. Unul este cel umanitar: 2300 de oameni vor rămâne pe drumuri, în momentul în care nu se mai furnizează abur, iar al doilea este că, pe 15 decembrie, va avea loc o nouă licitaţie pentru privatizarea Oltchim. Domnul ministru Niţă a recunoscut că sunt deja doi ofertanţi, unul din Rusia, care n-a mai fost până acum...”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. „În plus, mai trebuie luată în calcul şi chestiunea economică: aburul se produce în cogenerare cu energia electrică, ce are un preţ de desfacere foarte bun şi este şi foarte căutată. Am vorbit cu cei de la ANRE şi am stabilit să scăpăm de taxa de transport, care se regăsea în tariful de livrare, şi care se ducea la Transelectrica şi CEZ. Am luat aprobare să luăm curent direct de la transformatorul electric
al CET. În acest fel economisim 21 de miliarde de lei vechi lunar. În plus, se reduce valoarea certificatelor verzi, de unde se mai economisesc 20 de miliarde. Cu aceste 40 de miliarde de lei vechi, aproape că achităm aburul. În altă ordine de idei, puteam să facem bani din vânzarea energiei electrice. Le-am cerut o amânare a deciziei celor din Consiliul de Administraţie, până la finele lunii, când avem şedinţă de Consiliu Judeţean, dar au refuzat. Consilierii judeţeni reprezintă, de fapt, forul de conducere. Aşa s-a ajuns la propunerea de reducere a energiei furnizate. În final, l-am anunţat pe domnul ministru Niţă despre ce se întâmplă. La rândul său, acesta i-a raportat premierului, şi a trebuit să stau de vorbă cu fiecare.”, mai spune Ion Cîlea.
Stocul de rezervă a cărbunelui a fost refăcut
CET Govora a apelat la 250.000 de tone de cărbune din stocul de rezervă anul trecut, prin hotărâre de guvern şi, dacă nu completează acest stoc până la data de 1 noiembrie, va fi nevoit să plătească lipsa. „Dacă nu completăm stocul până la 1 noiembrie, ANF ne va imputa cantitatea şi ne va pune să plătim lipsa. Aşa am ajuns la preşedintele Rezervelor de Stat şi am stabilit să facem custodie pe 150.000 de tone pe care le are Complexul la Pesceana, deşi sunt greu de transportat, ne va costa transportul. Custodia s-a făcut pe garanţia Consiliului Judeţean, iar plata s-a stabilit să se achite eşalonat. Am mai făcut o înţelegere pentru 160.000 de tone, care trebuie livrate până la finele acestei luni, între 15 octombrie şi 31 octombrie, ceea ce înseamnă 9.000 de tone în fiecare zi. Consumul zilnic este de 6.000 de tone, iar ce rămâne se duce la rezerva de stat. În schimb, fiind în insolvenţă, Oltchim nu mai trebuie să primească abur fără bani, deşi un articol din Legea Insolvenţei are prevederi speciale cu privire la consumatorii captivi, iar Oltchimul este un consumator captiv. Singura modalitate de aprovizionare cu abur ţine de CET, aşa că ei sunt obligaţi să furnizeze abur, iar ceilalţi să plătească.”, mai crede Ion Cîlea. Din păcate, până la această dată, societatea Oltchim nu şi-a plătit datoriile uriaşe către CET Govora. „Plăţile făcute până acum au însumat doar 10 milioane, adică o lună de consum, aşa că am mai găsit o soluţie. Legat de plata aburului, am vorbit cu ministrul Niţă, şi domnul Bălan s-a dus din nou la CEO, după ce ministrul a vorbit cu conducerea Complexului, ca să parafeze o altă înţelegere. Practic, pentru aburul furnizat Oltchimului, CET Govora primeşte cărbune de la CEO, ambele societăţi fiind sub umbrela aceluiaşi minister. Toate aceste lucruri apar în protocolul
stabilit în urma vizitei ministrului la Vâlcea. Sper să nu mai apară alte probleme.”, spune Ion Cîlea.
Exploatările de la Berbeşti şi Alunu, preluate de la 1 noiembrie
De la 1 noiembrie, exploatările miniere de la Berbeşti şi Alunu ar trebui să fie preluate de CET Govora, lucru subliniat şi de ministrul Economiei, Constantin Niţă: „În mod normal, la 1 noiembrie, cele două mine de la Berbeşti şi Alunu ar trebui să intre în proprietatea CET Govora. Probabil că în protocolul de predare-primire se vor stabili minusurile şi plusurile. Adică, sunt datorii ale CET către Complexul Energetic Oltenia şi invers, către Oltchim. Normal că va trebui să se facă şi o compensare, dar vor rămâne şi active care trebuiesc plătite de către CET Govora, pe o perioadă de 5, 10 ani”. Ion Cîlea afirmă, însă, că succesul îi aparţine. „Această chestiune îmi aparţine, reprezintă munca mea, iertată-mi fie lipsa de modestie. Prin hotărâre de guvern am luat Alunu şi Berbeşti la CET şi, de la 1 noiembrie, vom avea un Complex Energetic la Vâlcea. Aşa se poate asigura tot necesarul de cărbune.
CEO a dat în judecată CET şi, dacă câştigă, pe lângă plata datoriei se mai adaugă încă 400 de miliarde, este dezastru. Dacă preluăm Alunul şi Berbeştiul, datoria se bagă într-un provizion şi nu se mai acumulează penalităţi. Acesta este cel mai mare avantaj. Singura soluţie de scăpare a Oltchim este să fie cumpărat de un cineva puternic. Dacă nu, administratorii judiciari şi tehnici vor încerca să transforme datoria Oltchim la AVAS în acţiuni (conversie – n.r.), lucru propus de mai mulţi ani, cu care nu a fost de acord acţionarul minoritar, PCC.”, ne-a mai declarat şeful administraţiei judeţene, Ion Cîlea. După negocieri între cele două conduceri - CET şi CEO - s-a stabilit în cele din urmă preluarea şi urmează ca CET Govora, plus cele două cariere, să formeze o nouă entitate care să se numească Complexul Energetic Vâlcea.