Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Musafir

/ #26941 Protestul foştilor angajaţi Oltchim

2014-09-30 23:34

http://www.viatavalcii.ro/

Marţi, 30 septembrie 2014, de la ora 10.00, în faţa Prefecturii Vâlcea, s-au strâns aproximativ 35-40 de persoane disponibilizate de la Oltchim, în speranţa că se vor întâlni cu prefectul Dumitru Nicu Cornoiu şi vor obţine nişte răspunsuri legate de situaţia lor. Din păcate, timp de două ore, cât disponibilizaţii de la Oltchim au stat în faţa Prefecturii Vâlcea, nici un reprezentant al acestei instituţii, dar nici prefectul Dumitru Nicu Cornoiu, nu a venit să stea de vorbă cu ei. Cei prezenţi în faţa Prefecturii Vâlcea ne-au spus că nu îşi cer decât drepturile care li se cuvin şi anume salariile compensatorii. De asemenea, au mai spus că nu se vor lăsa şi vor veni în fiecare zi la Prefectură pentru a obţine nişte răspunsuri concrete legate de situaţia lor. Ion Nica este unul dintre cei peste 900 de disponibilizaţi de la Oltchim în 2013. Acesta ne-a spus: „Sunt unul dintre disponibilizaţii de la Oltchim. Vrem un răspuns de la domnul prefect, pentru că ne-a promis că va vorbi cu doamna ministru Rovana Plumb să ia o hotărâre în legătură cu noi, mai precis legat de salariile compensatorii. Guvernul este direct răspunzător de situaţia de la Oltchim. Are 54 la sută din acţiuni la combinatul chimic. Nu ne vrem decât drepturile noastre salariale, pentru că anul trecut când am plecat din Oltchim nu scrie pe deciziile noastre că atunci când se privatizează întreprinderea trebuie să ni se dea şi banii sau la masa credală cum se interpretează, ci la plecare din întreprindere societatea este datoare către salariat cu suma corespunzătoare, câte salarii compensatorii i se cuvine fiecăruia. Suntem 969 de disponibilizaţi”. La rândul său, Ion Drăghici, venit şi el la Prefectura Vâlcea împreună cu ceilalţi disponibilizaţi, ne-a declarat: „Sunt disponibilizat de la Oltchim din 2013. De atunci şi până în prezent nu ne-am obţinut drepturile noastre legale. Tot încercăm să sensibilizăm instituţiile abilitate să ne sprijine în demersurile noastre, dar toate eforturile noastre sunt zadarnice. Doresc să subliniez faptul că nu cerem nimic altceva decât drepturile noastre. Însă, din păcate, după cum se vede, noi am ajuns milogii acestei ţări. Ei nu au nevoie de noi decât în campania electorală. Noi nu suntem decât o masă electorală pentru ei. Am avut multe întrevederi cu reprezentanţii autorităţilor, însă aşa cum subliniam totul este în zadar, nu suntem băgaţi în seamă”. Nicolae Bociu, în vârstă de 56 de ani, fost salariat Oltchim, cu o vechime de 38 de ani în muncă, ne-a precizat: „Sunt disponibilizat de la Oltchim împreună cu soţia mea. Mariana Bociu. Eu am 38 de ani de muncă, iar soţia mea 27 de ani în câmpul muncii. De altfel, soţia mea a fost disponibilizată la o lună după ce a fost operată. I s-a trimis disponibilizarea prin poştă. Anul trecut, în luna mai 2013, ea a fost operată la spitalul din Râmnicu Vâlcea pe coloană şi la o lună i s-a trimis actul prin care era disponibilizată. Suntem doi disponibilizaţi. Nu ne cerem decât drepturile noastre salariale, atât şi nimic mai mult. Eu am 56 de ani şi nici la pensie nu pot ieşi de drept. Toate aceste întâlniri cu prefectul şi nu numai au fost doar nişte păcăleli. Nu ştim ce să mai facem, pentru că nu suntem băgaţi în seamă. Ne punem întrebarea: Cum alţii din alte zone ale ţării, cum sunt cei de la Câmpia Turzii, şi-au obţinut drepturile şi noi nu?”