Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #26743 OLTCHIM domină statistica ANOFM

2014-09-27 12:47

Chiar dacă își strigă disperarea în fața autorităților județene și naționale, disponibilizații combinatului sunt considerați principala piatră de gâtul statului. Într-un material apărut recent în presa de specialitate, Combinatul Oltchim, Romstrade, firma de construcţii de autostrăzi a omului de afaceri Nelu Iordache, şi trustul de presă Realitatea Media au fost firmele pentru ai căror salariaţi ANOFM a plătit cei mai mulţi bani din Fondul de Garantare a creanţelor salariale, în 2013. Salariaţii celor trei firme au încasat, cumulat, peste 25 de milioane de lei din Fondul de Garantare, adică mai bine de jumătate din suma totală plătită anul trecut de ANOFM angajaţilor firmelor aflate în insolvenţă. „Fondul de Garantare, gestionat de ANOFM, este însă alimentat în mare măsură din contribuţiile plătite lunar de toţi angajatorii care încheie contracte individuale şi colective de muncă. Puţin sub 45 de milioane de lei au plătit, în total, anul trecut, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din ţară angajaţilor firmelor în insolvenţă, din Fondul de Garantare pentru plata creanţelor salariale. Vă amintim că Fondul de Garantare este constituit din contribuţia de 0,25%, aplicată la fondul total de salarii brute lunare realizate de salariaţi şi plătită obligatoriu în fiecare lună de către angajatorii care încheie contracte individuale şi colective de muncă. Angajaţii combinatului Oltchim au încasat, în 2013, cei mai mulţi bani din Fondul de Garantare pentru plata creanţelor salariale. Peste 17,4 milioane de lei au obţinut de la AJOFM Vâlcea salariaţii combinatului chimic în 2013, din Fondul de Garantare, potrivit informaţiilor comunicate în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET de oficialii Ministerului Muncii”.

Publicația economică  notează că Fondul de Garantare pentru plata creanţelor salariale este administrat de ANOFM, prin agenţiile judeţene, şi alimentat de angajatori. Din Fondul de garantare, Agenţiile judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) plătesc creanţele salariale către angajaţi cu contracte individuale şi colective de muncă încheiate cu angajatori împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

Nu doar salariile restante sunt plătite din banii colectaţi în Fondul de Garantare, ci şi următoarele creanţe:  sumele restante datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariaţi, dar doar pentru maximum un an de muncă; plăţile compensatorii restante; sumele restante în caz de accident de muncă sau boli profesionale; indemnizaţiile restante datorate de angajatori pentru perioada în care au întrerupt temporar activitatea.

Concret, agenţiile judeţene ale ANOFM stabilesc creanţele salariale cuvenite salariaţilor şi efectuează plăţile către salariaţi, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în insolvenţă. Suma totală a creanţelor salariale plătită pentru fiecare salariat din Fondul de Garantare nu poate depăşi cuantumul a trei salarii medii brute pe economie. Cuantumul creanţelor restante se calculează funcţie de valoarea salariului mediu brut pe economie, stabilită de Institutul Naţional de Statistică, în luna în care s-a deschis procedura insolvenţei. Creanţele salariale se achită în lei, într-o singură tranşă.

http://curieruldevalcea.ro/