Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BULETIN DE MEHEDINTI

/ #26080 PSD a distrus orașele Râmnicu Vâlcea și Turnu Severin prin falimentarea Oltchim și RAAN

2014-09-07 18:21

Andreea PAUL: PSD a distrus orașele Râmnicu Vâlcea și Turnu Severin prin falimentarea Oltchim și RAAN

 

4 septembrie 2014 9:03

 

Proteste, nemulţumiri, şomaj şi teroare. Incompetenţa şi interesele Guvernului Ponta sunt mai presus de orice şi, bineînţeles, mai presus de interesele românilor cu drag de muncă. Cazuri concrete: Oltchim şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN). Două oraşe distruse de PSD: Râmnicu Vâlcea şi Turnu Severin. Categorii profesionale întregi pierdute. În loc de soluţii economice, PSD ne oferă zi de zi circ, minciuni şi falimente. 

Oltchim se află în insolvență din ianuarie 2013. Combinatul a înregistrat pierderi  de aproape 570 mil. lei în anul 2012, de două ori mai mari decât în anul 2011, în timpul guvernarii PDL. Combinatul Oltchim nu şi-a mai achitat taxele şi impozitele la bugetul local de la jumătatea anului 2012, devenind unul dintre cei mai mari datornici la bugetul local al municipiului Râmnicu Vâlcea. Mai mult de atât, Guvernul aruncă în şomaj aproape 1.000 de salariaţi de la Oltchim. Ei au dreptul să primească, conform contractului colectiv de muncă, între şase şi 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă. Această decizie a fost luată fără consultarea sindicatelor şi fără existenţa unui plan aprobat de reorganizare. Concedierile colective sunt semn clar de intrare în faliment, nu de relansare. Premierul Victor Ponta declara clar și răspicat la 1 octombrie 2012 că „Guvernul îşi asumă responsabilitatea pentru repornirea activităţii la Oltchim, salvarea locurilor de muncă şi pregătirea în condiţii mult diferite şi mult îmbunătăţite a unei noi proceduri de privatizare”. De atunci, Ponta duce cu zăhărelul angajații Oltchim și, practic, nu face nimic.

 

 

Dovada: Eșecul privatizării Oltchim pare fără sfârșit. Nici măcar o ofertă depusă pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea până la finalul termenului limită, 6 iunie 2014. Pentru actualul Ministru al Economiei, Constantin Niță, acest lucru nu pare a fi o problemă: „Dacă privatizarea nu reușește pe 6 iunie, vom reuși altă dată”, a declarat acesta, în cadrul conferinței Energy Investors Summit. Termenul anterior de depunere a ofertelor a fost 28 martie, însă atunci niciun investitor nu s-a angajat să cumpere acțiunile deținute de Oltchim SA la Oltchim SPV. La sfârșitul lunii ianuarie 2014 a mai avut loc o amânare a depunerii de oferte.  

 

 

Nici la RAAN situația nu este mai roz. RAAN se află în insolvenţă din septembrie 2013. La momentul intrării în insolvenţă, nivelul total al datoriilor era de 680 de milioane de lei, iar în perioada insolvenţei s-au mai acumulat datorii suplimentare de 70 de milioane de lei, în condiţiile în care cifra de afaceri a companiei a fost de 400 de milioane de lei în anul 2013. Și mai revoltător este faptul că Ponta aruncă în stradă 300 de angajaţi ai regiei. Salariaţii au reclamat că dificultăţile financiare ale regiei sunt cauzate în principal de faptul că Guvernul nu a achitat apa grea produsă pe platforma Romag Prod, încă din a doua parte a anului trecut. Valoarea datoriei se ridică la 370 milioane lei.

 

 

În cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie, Gheorghe Dulcea, directorul general al RAAN, a declarat că închiderea combinatului va avea loc anul acesta. Motivul? Lipsa de interes a Guvernului pentru continuarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, care depind de apa grea de la RAAN. Dacă nu se realizează investiţii în cele două reactoare, statul român nu mai are nevoie nici de apa grea şi nici de funcţionarea combinatului chimic.

 

 

Cele două sucursale ale RAAN aflate pe teritoriul judeţului Mehedinţi constituie nu numai adevărate perle ale industriei mehedinţene, ci şi cele mai importante societăţi care absorb forţa de muncă locală. În afară de angajaţii de la apă grea şi termocentrală, în jurul acestor două obiective trăiesc alte câteva zeci de firme care sunt furnizori de bunuri şi servicii, firme care şi ele au angajaţi. Efectul social al unei posibile închideri a combinatului ar fi o reacţie în lanţ, pentru că ar putea lăsa fără locuri de muncă mult mai mulţi angajaţi în afară de cei care lucrează efectiv la ROMAG PROD şi ROMAG TERMO.

 

 

Bice peste bice pe spinarea românilor care vor să muncească. Minciuni peste minciuni. Ponta și Guvernul său falimentar au oferit doar circ și minciuni, în loc de soluții economice pentru două regiuni altă dată competitive economic. De doi ani de când e PSD la guvernare, Ponta nu a făcut nimic, dar absolut nimic, pentru a salva românii din Vâlcea și Mehedinți. Ponta nu a făcut nimic pentru a le da șansa la o viață decentă, la reconversie profesională și locuri de muncă alternative.

http://www.buletindemehedinti.ro