Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #25751 Sectia de oxoalcooli din Oltchim, repornita dupa trei ani

2014-09-03 05:57

http://www.monitoruldevalcea.ro/

 

Una dintre sectiile combinatului chimic, cea de oxoalcooli, inchisa in urma cu trei ani, a fost repornita luni. Productia societatii Oltchim va ajunge astfel la 40% din capacitate, fata de 25% cât a fost pâna acum. In aceste conditii, este posibil ca unii dintre angajati sa se reintoarca la munca.


Ionel Vâncea, vicepresedintele vâlcean al Sindicatului Cartel Alfa, s-a declarat multumit de aceasta realizare si spera ca, pe parcurs, se vor mai deschide si alte sectii: “E foarte bine ca s-a redeschis aceasta sectie, deocamdata, se afla in probe. Este o gura de oxigen pentru combinatul chimic. Sper ca, pe viitor, sa fie redeschise si alte sectii. Ii asteptam, in cursul acestei luni, pe premierul Victor Ponta si pe ministrul Economiei sa vina intr-o vizita la Oltchim.”.
Luna trecuta, combinatul a primit un imprumut de 1,5 milioane de euro de la RCS&RDS, iar administratorii sai au, in diverse etape de perfectare, imprumuturi de peste 15 milioane de euro, potrivit administratorului judiciar, Gheorghe Piperea. Acesta a precizat ca au fost finalizate dosarele pentru obtinerea finantarii de 15 milioane de euro de la Piraeus Bank, Banca Transilvania si CEC Bank. "Banii nu vor veni toti deodata pentru ca este vorba despre linii de finantare, cu destinatie precisa, respectiv majorarea productiei cu tot ce presupune aceasta operatiune.", a subliniat avocatul Piperea, care sustine ca fondurile vor sosi la Oltchim in timp util pentru ca societatea sa-si asigure contractele pentru 2014. Perioada in care se incheie astfel de contracte este septembrie-octombrie. In urma acordarii creditului de catre RCS&RDS, Oltchim a perfectat o asociere in participatiune cu firma de telecomunicatii, iar aceasta ar urma sa-si recupereze banii din incasarile combinatului, conform declaratiilor avocatului Piperea. De asemenea, Alro si Bulrom, care sunt clientii societatii Oltchim, au acceptat sa plateasca in avans pentru produsele achizitionate in perioada urmatoare.

 

Profit operational pe primele sapte luni


Combinatul a incheiat primele sapte luni ale anului cu un EBITDA (profit inainte de dobânzi, taxe, depreciere si amortismente) de circa 700.000 de euro, a declarat pentru ziarul Economica avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari: "Dupa o lunga perioada de pierdere, Oltchim a avut, pe primele sapte luni, un profit operational de 253.000 de euro, realizat in principal din diferentele de curs valutar. In iulie, afacerile Oltchim au fost de circa 11 milioane de euro, cu o capacitate functionala de circa 23% din totalul productiei". Intrebat cum au reusit administratorii sa stopeze pierderile din activitatea curenta a Oltchim, in conditiile unei productii la numai 23% din capacitate, Gheorghe Piperea a explicat: "Oltchim are in continuare acele datorii totale istorice de circa 800 de milioane de euro. In perioada insolventei a achitat doar facturile curente. La intrarea in insolventa, combinatul avea pierderi uriase si din activitatea curenta de productie. Noi, administratorii, am actionat pentru reducerea acestor pierderi din productia curenta. Pâna acum, am platit doar materia prima luata de la furnizori si utilitatile. Mai avem niste restante si catre salariati. Insolventa permite companiilor aflate in dificultate si care vor sa se restructureze - cum este si cazul Oltchim - sa nu mai plateasca ratele lunare catre banci si datoriile catre terti, sa nu mai cumuleze dobânzi si penalitati la aceste datorii si sa-si continue activitatea astfel incât sa-si creasca sansele de reorganizare cu succes. Noi speram ca din septembrie - octombrie sa stabilizam si sa crestem profitul lunar din productie.", a precizat pentru ziarul Economica Gheorghe Piperea. Acesta a mai declarat ca a fost finalizata si evaluarea activelor combinatului, necesara etapei de reorganizare, in care Oltchim va fi preluat de un investitor strategic. Evaluarea urmeaza sa fie aprobata de Comitetul Creditorilor, cel mai probabil in cursul acestei saptamâni.


10 investitori si-au exprimat interesul pentru preluarea combinatului

dministratorul judiciar ne-a spus ca, pâna in prezent, zece investitori au trimis scrisori de intentie pentru Oltchim, in selectia initiata de Ministerul Economiei. In ultima perioada, autoritatile au anuntat ca de preluarea Oltchim sunt interesate companii precum Socar, KazMunaiGaz, PCC (actionarul minoritar al combinatului, care detine, direct si indirect, circa 33% din actiuni), dar si Yildirim Holding. Si omul de afaceri Stefan Vuza, care controleaza grupul SCR, vrea sa se asocieze cu Ioan Niculae, patronul InterAgro, ca sa preia Oltchim. Neoficial, pe lista investitorilor interesati sunt si companii din Polonia si Turcia, chinezii care detin Borsodchem Ungaria (concurent al Oltchim), dar si Gazprom prin compania Oil Gas Trade LLC.