Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #20643 SPECIAL. Păcăleala din spatele privatizării Oltchim

2014-05-11 22:37

http://stiriflux.ro/index.php/special/item/1203-special-p%C4%83c%C4%83leala-din-spatele-privatiz%C4%83rii-oltchim

Așa cum era de așteptat, privatizarea combinatului chimic Oltchim este tărăgănată din nou. Deși până și reprezentanții Guvernului și ai Ministerului Economiei își dau seama că este aproape imposibil să vinzi o companie ajunsă cu un picior în groapă, ei anunță totuși periodic termene de privatizare. Și asta dintr-un singur motiv: și-au asumat în fața Fondului Monetar Internațional că societatea Oltchim va fi privatizată. Compania înregistrează însă un record negativ ce nu va putea fi egalat curând decât poate numai de CFR-uri: Oltchim este compania cu cele mai mari datorii, de 800 milioane euro.

Oltchim funcţionează acum la numai 23% din capacitate, înregistrând restanţe în plata salariilor. Combinatul se află în insolvenţă din ianuarie 2013 și nu pare că va ieși prea curând din impas.

Mai mult, pețitorii nu se înghesuie la ușa ”Cenușăresei” din Vâlcea. La sfârşitul anului trecut, compania a fost împărţită în două entităţi – Oltchim SPV şi Oltchim. Oltchim SPV a preluat activele perfomante şi a fost scos la privatizare, ultimul termen pentru depunerea de oferte angajante fiind 28 martie, când nu s-a prezentat însă niciun investitor.

Privatizarea Oltchim SPV a fost un joc în patru între omul de afaceri Ştefan Vuza, consorţiul chinez Baota Petrochemical Group – Hengchao Sun – Junlun Petroleum, ruşii de la Oil Gas Trade şi Petchem, divizia petrochimică a concernului de stat maghiar MOL, potrivit administratorului judiciar Oltchim Gheorghe Piperea.

Concret, termenul limită de depunere a ofertelor angajante de cumpărare a acţiunilor deţinute de Oltchim SA la Oltchim SPV a fost 28 martie, ora 11:00. Patru potenţiali investitori au plătit suma de 20.000 euro plus TVA pentru a achiziţiona caietul de prezentare care detaliază procedura şi etapele vânzării fluxului de producţie al Oltchim SA. La expirarea termenului limită, consorţiul de administratori judiciari (RomInsolv şi BDO Business Restructuring SPRL) a consemnat că nu a fost depusă nicio ofertă angajantă din partea investitorilor interesaţi.

Și este cu atât mai puțin probabil ca societatea să fie preluată curând de vreun agent economic.

Cu toate acestea, ministrul Economiei, Constantin Niță, a ținut să precizeze că Oltchim este o companie de interes naţional şi strategic. Ba mai mult, Niță afirmă că privatizarea combinatului nu este un eşec și că, dimpotrivă, amânarea ar fi fost cerută de investitorii strategici, pentru că sunt interesaţi şi de preluarea, la pachet, a Oltchim cu Arpechim. Arpechim se află însă în portofoliul Petrom şi este închisă de aproape trei ani.

Oltchim SPV încă nu are entitate juridică. Va fi înfiinţat abia după ce se va desemna cîştigătorul licitaţiei. Termenul limită pentru vânzarea Oltchim SPV trebuia să fie sfârşitul lunii ianuarie, însă a tot fost amânat. Preţul de pornire al licitaţiei a fost de 305 milioane de euro.

În vara anului 2012, Oltchim a fost închisă din cauza datoriilor istorice către furnizori. Combinatul a trecut printr-un proces ratat de privatizare în octombrie 2012, fiind repornit la capacitatea de 5%, la începutul lui decembrie. De când se află în insolvență, societatea a disponibilizat 1.000 de angajați.

Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea este cea mai mare companie deţinută de stat din sectorul industrial. Statul, care deţine prin Ministerul Economiei 54,7% din acţiunile Oltchim, a eşuat în 2012 în încercarea de a privatiza combinatul chimic. Oltchim a fost scoasă în 2013 la privatizare, însă din cauza datoriilor foarte mari pe care le acumulase nu a atras un interes suficient pentru a se concretiza o vânzare, la licitaţie participând doar grupul PCC (acţionarul minoriar cu aproape 33% din acţiuni al Oltchim), Ştefan Vuza (proprietarul Chimcomplex Borzeşti) şi Dan Diaconescu, care a transformat privatizarea Oltchim într-un circ după ce a licitat cea mai mare sumă, dar nu s-a prezentat cu banii.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, a anunțat acum că termenul de privatizare al combinatului Oltchim a fost decalat din nou, pentru data de 6 iunie 2014. Decizia a fost luată din cauză că se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a documentelor care să ateste preluarea Arpechim. Al doilea motiv este convertirea unei părţi din creanţele combinatului în acţiuni, astfel încât statul să-şi crească ponderea de la 54% la aproape 70% şi atunci combinatul ar trebui teoretic să devină mai atractiv pentru investitori.