Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #19496 Statul a ajuns la un acord cu Petrom privind achiziţia rafinăriei Arpechim. Vor fi preluate şi oblig

2014-04-08 16:48

Statul a ajuns la un acord cu Petrom privind achiziţia rafinăriei Arpechim. Vor fi preluate şi obligaţiile de mediu

http://adevarul.ro/economie/afaceri/statul-ajuns-acord-privind-achizitia-rafinariei-arpechim-petrom-vor-preluate-obligatiile-mediu-1_53441ab40d133766a89baaf9/index.html

Ministerul Economiei s-a înţeles cu Petrom în privinţa rafinăriei Arpechim, care va fi preluată pe o sumă modică, însă va veni la pachet cu tot cu obligaţiile de mediu, scrie Economica.net, care citează surse apropiate discuţiilor.

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/09/13/523324dac7b855ff567c7ff...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Obligaţiile de mediu s-ar ridica la 250 de milioane de euro, potrivit sursei citate. Odată cu privatizarea Petrom, statul român şi-a asumat realizarea investiţiilor de mediu pentru fostele exploatări şi instalaţii. Potrivit prospectului de listare din 2011al Petrom, statul s-a obligat să suporte costuri de decontaminare care totalizează 2,45 miliarde de lei, echivalent a circa 550 de milioane de euro, însă aceasta este atât pentru sondele dezafectate, cât şi pentru Arpechim, dar şi pe lucrările de la Doljchim. Niciun investitor nu a depus ofertă pentru Oltchim până la închiderea termenului, respectiv 28 martie, iar potenţialii investitori au cerut prelungirea acestuia, pentru ca statul să încheie preluarea Arpechim. Creditorii Oltchim se vor reuni în data de 17 aprilie pentru a vota prelungirea termenului cu 30 de zile, astfel că noua licitaţie pentru activele viabile ale combinatului va avea loc în data de 17 mai. Oltchim deţine deja partea de petrochimie de pe platforma Arpechim de la Piteşti. Cei doi mastodonţi industriali sunt uniţi de o conductă care transportă de la Piteşti la Râmnicu-Vâlcea materie primă pentru combinatul chimic vâlcean. Mai mulţi investitori sunt interesaţi de preluarea Oltchim: consorţiul chinez Baota Petrochemical-Junlun Petroleum, SIF Transilvania, dar şi consorţiul dintre SIF Moldova şi Chimcomplex Borzeşti, deţinut de către omul de afaceri Ştefan Vuza. Investitorii chinezi sunt cei care doresc preluarea la pachet cu tot cu rafinărie. Anterior, şi Petchem, divizia petrochimică a grupului MOL, a cumpărat caietul de sarcini. Combinatul se află în insolvenţă din luna ianuarie a anului trecut. Compania are probleme în achitarea salariilor şi asigurarea capitalului de lucru. Combinatul funcţionează acum la doar 27% din capacitate.

Citeste mai mult: adev.ro/n3pzrj