http://www.indiscret.ro/articol-primaria-ramnicului-contract-oneros-cu-o-firma-de-avocatura
100.000 de euro aruncați la gunoi de fostul primar Romeo Rădulescu
Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a plătit peste 100.000 de euro celei mai mari case de avocatură din ţară, „Boştină şi Asociaţii”, pentru reprezentare şi consultanţă în procese cu firma de salubritate Urban SA, pe care le-a pierdut pe bandă rulantă. Colaborarea de mare… insucces, în care nici măcar o speţă nu a fost câştigată, a început la 6 august 2010, prin semnarea contractului de asistenţă juridică nr. 78569, de către fostul primar, democrat-liberalul Romeo Rădulescu.
de Marielena Popa
Contract, anexe la contract, şapte acte adiţionale întocmite în anii 2010-2012, cu clauze care prevăd numai obligaţii ale primăriei, nu şi ale casei de avocatură; onorarii pe oră la aproape jumătate din salariul lunar al unui jurist începător la Primăria Râmnicu Vâlcea; onorarii fixe, onorarii abonament, onorarii de succes. Toate acestea, greu de cuantificat la modul în care a fost întocmit contractul. La jumătatea anului 2010, primarul Romeo Rădulescu angaja în aceşti termeni firma cu ştaif „Boştină şi Asociaţii”, pentru a recupera în instanţă, de la firma SC Urban SA, redevenţa de circa 7 milioane lei pe serviciul de salubritate în perioada 2008-2010. Celebra casă de avocatură nu a câştigat niciun proces, în schimb a primit banii: 497.429 lei, echivalentul a circa 110.000 euro, potrivit viceprimarului Ion Gigi Matei.
Cum au fost plătiţi banii
„În aproape trei ani, nu s-a câştigat nici măcar un proces sub asistenţa şi reprezentarea juridică a casei de avocatură «Boştină şi Asociaţii». Singurul proces încheiat bine în relaţia litigioasă cu Urban a fost cel câştigat de Direcţia juridică a primăriei, la Curtea de Apel Piteşti. Din păcate, nu cred că mai putem recupera banii”, a declarat viceprimarul Matei. Conform acestuia, Primăria Râmnicu Vâlcea a virat totuşi bani în conturile casei de avocatură perdante, astfel: „În anul 2010 s-au plătit 69.087,09 lei, în 2011 primăria a mai achitat 159.196,49 lei, iar în anul 2012 încă 269.146,19 lei. Aceasta înseamnă în total 497.429 lei, o sumă imensă faţă de serviciile deficitare prestate”, susţine Matei.
Prima sumă: 13.000 de euro+TVA
„Boştină şi Asociaţii” a jucat de la început tare. Astfel, potrivit Anexei 1 din 06. 08. 2010 a contractului pentru servicii de asistenţă juridică, consultanţă şi reprezentare în procesul cu SC Urban SA, Primăria Râmnicu Vâlcea a avut obligaţia de a plăti un onorariu fix de 13.000 de euro+TVA până la sfârşitul anului 2010. În 12. 04. 2011, acelaşi primar Romeo Rădulescu prelungeşte contractul printr-un act adiţional cu următoarea motivaţie: „Având în vedere necesitatea clientului de a beneficia de servicii juridice din partea societăţii de avocaţi şi în alte domenii decât în cele privind gestiunea serviciului public de salubrizare în municipiul Râmnicu Vâlcea, dar şi reprezentarea în litigiile cu SC URBAN SA”. La acest act adiţional apare o anexă potrivit căreia pe sistemul ”onorariu tip abonament”, „Boştină şi Asociaţii” percepe Primăriei Râmnicu Vâlcea 1.000 euro+TVA, lunar, pentru 25 de ore de consultanţă. Însă în situaţia în care se depăşesc cele 25 de ore, primăria plăteşte 70 de euro/oră, la care se adaugă TVA. În acelaşi act adiţional se menţionează un aspect interesant: „Părţile pot conveni ca, pentru speţe cu caracter deosebit de dificil şi pentru reprezentare în faţa instanţelor judecătoreşti, să negocieze onorariul pentru fiecare dosar în parte”. Evident, se percepeau şi penalităţi: 0,5% pe zi pentru întârziere.
Onorarii de 70 euro/oră, fără TVA
Colaborarea continuă şi în anul următor. Astfel, în data de 26. 03. 2012, Primăria Râmnicu Vâlcea, prin primarul Romeo Rădulescu, încheie cu „Boştină şi Asociaţii” încă trei acte adiţionale: 2, 3 şi 4, înregistrate cu numerele 10820, 20821 şi 10822. În actul adiţional 3/20821, apare, cum altfel, situaţia în care clientul urma să achite societăţii de avocaţi 70 euro/oră, plus TVA, pentru reprezentare în instanţă. De asemenea, actul adiţional 4 prevede că pentru serviciile de asistenţă jurdică din dosarul 321/46/2012, aflat pe rolul Curţii de Apel Piteşti, clientul va achita un onorariu de 3.000 euro+TVA plătibil înainte de primul termen de judecată şi un onorariu de succes de 3.000 euro+TVA, dacă va fi cazul. În 23. 04. 2012, primarul Rădulescu mai încheie trei acte adiţionale la contractul de asistenţă juridică din 2010 pentru trei procese cu Urban SA, aflate pe rolul Tribunalului Vâlcea. Pentru reprezentare în aceste procese, „Boştină şi Asociaţii” primeşte onorarii de 70 de ero/oră, plus TVA. Evident, pentru fiecare proces.
Rădulescu, în ciuda evidenţei: „Nu am pierdut niciun proces”
Deşi scriptele primăriei îl contrazic flagrant, fostul primar Romeo Rădulescu, în prezent deputat PDL, susţine că suma contractată cu „Boştină şi Asociaţii” este mai mică şi, culmea, că nu a pierdut procese: „Contractele pe care le-am făcut cu firmele de avocatură nu au depăşit 15.000 de euro pe an. Cât am fost în primărie, nicio firmă pe care eu am angajat-o nu a pierdut vreun proces. Să fie clar! Eu vreau să cerem aceste contracte să se facă publice. Singurul contract de 15.000 de euro a fost cel cu firma Urban. Iar suma pe care noi o ceream acestei firme a fost, dacă nu mă înşel, de 60 milioane de euro. Şi atunci, firma «Boştină şi Asociaţii» s-a ocupat şi a ţinut preţul sus”.
http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/add_1_image_2965.jpg...
http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/add_2_image_2965.jpg...