stop violentei impotriva femeii!!!


Musafir

/ #6

2011-07-07 00:43

In Romania, femeile reprezinta 83% din cazurile de violenta fizica in familie. In aceste conditii, este posibil ca fiecare dintre noi sa cunoasca cel putin un caz de violenta asupra unei femei. De teama, rusine sau chiar din convingerea ca merita ceea ce li se intampla, numeroase femei tolereaza violenta partenerilor de viata. Desi studiile au ajuns la concluzia ca saracia si lipsa de educatie sunt principalii factori care duc la aparitia violentei in familie, aceleasi studii demonstreaza faptul ca violenta este prezenta si la "case mai mari". Femei educate, cu o situatie materiala satisfacatoare, accepta, din diferite motive, sa traiasca alaturi de parteneri cruzi si violenti.Potrivit rezultatelor unei cercetari efectuate in 2003 de The Gallup Organization Romania, pe un esantiona de peste 800 de femei din Bucuresti, reiese faptul ca aproximativ 52% dintre bucurestence au fost abuzate verbal sau emotional in cadrul familiei in anumite momente din viata lor. 21% din femei au fost victime ale abuzurilor fizice, iar 8%, victime ale abuzurilor sexuale in cadrul familiei, cel putin o data in viata lor. 

UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie si Centrul de Informare ONU pentru Romania organizeaza campania de 16 zile "Femei in umbra. Umbre", avand drept obiectiv combaterea violentei impotriva femeii. Campania incepe pe 25 noiembrie, Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor, si se termina pe 10 decembrie (Ziua Internationala a Drepturilor Omului). 

Violenta impotriva femeii este o realitate crunta, iar estimarile ONU arata ca abuzurile nu doar persista, ci sunt in crestere. Din pacate, de cele mai multe ori, aceste fapte fie nu sunt cunoscute, fie sunt ignorate. Strans legata de valori si traditie, adanc inradacinata in mentalitate, in felul in care sunt considerate femeile, aceasta realitate este greu de acceptat si, cu atat mai greu, de schimbat. 

"Nu exista o reteta pentru a combate violenta impotriva femeii. Ceea ce functioneaza intr-o tara nu poate sa dea aceleasi rezultate intr-un alt stat. Fiecare natiune trebuie sa gaseasca o strategie potrivita ei.", a declarat Jan Sorensen, Coordonator rezident al activitatii ONU in Romania. "Exista, totusi, un adevar universal, aplicabil in toate tarile, culturile si comunitatile: violenta impotriva femeii nu poate fi niciodata acceptata, scuzata sau tolerata.", a spus Marlene Francois-Lays, reprezentantul UNFPA in Romania.