Apărați drepturile traducătorilor autorizați

hunger game

/ #36

2014-02-12 17:30

Atata vorbarie care oricum nu rezolva nimic,....din pacate. Va dau un exemplu: Si eu sunt traducator autorizat MJ de 10 ani. Intamplator, o clienta care avea nevoie de interpret la notar, m-a solicitat deoarece "firma de traducatori" de cartier, la care isi tradusese un act, si care nu a putut sa-i puna la dispozitie si un interpret, deoarece traducatorii cu care lucreaza nu sunt din zona (nici macar nu imi pot da seama cum lucreaza de fapt cu acestia.....ii trimit pe mail traducerile si ei le semneaza, stampileaza....ma rog) clienta respectiva mi-a aratat actul tradus, care avea o exprimare ambigua, traducere cuvant cu cuvant fara a conta daca are sens si in lb romana, si unde la sfarsit traducatorul scria ca s-a taxat 10 lei (act de 2 pag). Scadem din cei zece lei cota datorata impozitului, cea ptr sanatate si ajungem la fabuloasa suma de 7 lei si ceva, impartit la doua pagini rezulta 3 lei si ceva pagina. Scadem hartia, cerneala imprimantei, si ne dam seama ca respectivul traducator a lucrat "pe doi lei". Oare asa sa fie? Deci asta oare nu se numeste evaziune, deoarece respectiva a platit 100 lei de fapt firmei care a intermediat traducerea. Oare despre ce vorbim noi???????? Cand toti traducatorii ne vom hotara sa nu mai lucram degeaba ptr aceste "firme" care muta hartiile dintr/o parte in alta, poate se va schimba ceva. Sunt firme care doar exploateaza bietul traducator flamand care ar face o traducere pentru un pachet de guma. Pacat de munca pe care a depus-o pentru a avea aceasta calitate si de munca pe care o presteaza in efectuarea traducerii.........Nu sunt inscrisa in UNTAR deoarece sunt satul sa platesc cotizatii fara sa simt ca ma ajuta la ceva. Nu ne mai reprezinta nimeni nici macar ca si cetateni ai acestei tari........Platim dari peste dari, accesorii, penalitati, si ce primim? de exemplu sanatatea..o platesc ca angajat si o platesc si ca persoana fizica cu venituri din activitati individuale... Si ce, vin doi doctori sa ma intrebe ce ma doare? Daca ti-e rau azi, trebuie sa astepti doua luni ptr o programare la o banala analiza care poate fi corecta sau nu, sau....platesti. La medicul de familie nu poti merge cand ai febra daca nu ai planificare, mergi peste o zi doua, trei...cand are locuri libere sau...la urgenta contra cost. Deci despre ce vorbim, despre o tara in care dupa ce ai platit facturile lunare si ti-ai platit darile....trebuie sa mai scuturi fundul buzunarului ca sa mananci, se te imbraci, sa mergi la doctor.......prin munca cinstita nu ai cum sa te imbogatesti sau "sa traiesti bine". Ne vindem ieftin la cei care stiu sa faca "bussiness", administratori cu 8 clase, dar cu scoala vietii. Asa ne trebuie. Suntem multi dar nu stim sa ne facem auziti din pacate.
La mai bune si mai bine!!!