Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #13429 Chimcomplex și SIF-urile rămân interesate de Oltchim

2013-12-04 23:24

http://www.ziaruldebacau.ro/2013/12/05/chimcomplex-si-sif-urile-raman-interesate-de-oltchim.html

Combinatul vâlcean poate fi preluat cu maximum 290 de milioane de euro. Depunerea ofertelor se face până pe 31 ianuarie.

http://www.ziaruldebacau.ro/wp-content/uploads/2013/12/Econ.chimcomplex-400x476....

 

Prețul de vânzare a pachetului majoritar de acțiuni al societății comeciale Olchim Râmnicu Vâlcea, pachet dorit și de consorțiul Chimcomplex Borzești – societățile de investiții financiare, a fost fixat de Adunarea creditorilor întreprinderii vâlcene, la începutul acestei săptămâni, la circa 290 de milioane de euro. Adunarea a mai fixat și prețul de lichidare a societății la 160 – 170 de milioane de euro. Aceste limite rămân cele la care se gândea și omul de afaceri Ștefan Vuza, care controlează societatea Chimcomplex prin acționarul ei majoritar.

Luna trecută, la Borzești, Ștefan Vuza a declarat public că este foarte interesat de combinatul din Râmnicu Vâlcea, care este organizat tot pe producția de clorosodice, în principal, după care a mai venit cu o declarație de presă, prin care anunța că are, împreună cu partenerii săi în această afacere, banii necesari tranzacției.

Creditorii Oltchim au aprobat, luni, 2 decembrie, raportul de evaluare a activelor combinatului vâlcean și strategia de vânzare a acestora, dar și constituirea societății Oltchim 2 (societate tip “special purpose vehicle – SPV”), curățată de datoriile societății Olchim. Administratorii acestei întreprinderi nu pot coborî prețul de adjudecare sub valoarea de lichidare, iar ziua de 31 ianuarie este data limită aprobată pentru depunerea ofertelor angajante. Oltchim 2 va fi deținută integral de actualul Oltchim, iar din vânzarea SPV vor primi banii cuveniți creditorii combinatului. Oltchim vine la masa credală cu datorii de aproape 800 de milioane de euro, iar principalii creditori sunt companiile AAAS şi Electrica. Oltchim 2 va cuprinde majoritatea activelor viabile ale combinatului, mai puțin secțiile care sunt oprite de mai mulți ani și active care nu țin de activitatea principală a societății. Ministerul Economiei a anunțat că poate asigura și condițiile necesare de discuții cu OMV Petrom pentru investitorii interesați să preia rafinăria Arpechim, care produce materie primă indispenabilă pentru Oltcgim. Ștefan Vuza a declarat și el că este dispus la o astfel de negociere.
Chimcomplex și SIF-urile vor avea concurență la tranzacția anunțată. Până în prezent, de Oltchim mai sunt interesate consorțiile Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, din China, PCC Acționar minoritar al Oltchim, cu peste 18% din capital) – Fortissimo Capital și compania rusească Oil Gas Trade. Recent, ministrul Economiei, Andrei Gerea, spunea că există un interes major pentru Oltchim. “Ne dorim pentru Oltchim un investitor capabil să dezvolte afacerile combinatului și să mențină actualii angajați – spunea ministrul. Scrisoarea de intenție semnată cu investitorii chinezi este un gest simbolic, dar care are o încărcătură mare pentru combinatul vâlcean. Aceasta se referă doar la Oltchim, nu și la rafinăria Arpechim”.

Ștefan Vuza vede cele două combinate chimice, Chimcomplex și Oltchim, unite într-o companie națională de chimie.

Petru DONE