Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #13129 Proteste la Oltchim. Nouă angajați ai combinatului sunt în greva foamei

2013-12-02 22:06

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Protest+Angajati+Combinat+Oltchim+Ramnicu+Valcea+neplata+salarii

 

http://www.digi24.ro/onedb/picture%28width=570%29/529c091495f9cfdf59000003...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Angajaţii Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele în această dimineaţă, după ce nu şi-au mai primit salariile de aproape trei luni. Nouă dintre ei sunt în greva foamei și intenționează să rămână peste noapte în combinat.

ACTUALIZARE 23.50. Nouă angajați ai Oltchim sunt în greva foamei și intenționează să își continue protestul și în această noapte.

video

ACTUALIZARE 11.05. La Combinatul Oltchim, opt oameni au intrat în greva foamei în această dimineaţă. Ei protestează astfel faţă de faptul că nu şi-au mai primit salariile de câteva luni. Mai mulți angajaţi ai combinatului au blocat maşina unui lider sindical şi nu l-au lăsat să plece, revoltaţi că acesta nu le reprezintă interesele.

video


Până acum, singura soluţie pentru plata salariilor a fost concedierea în masă. În luna iunie, aproape 1000 de salariaţi au fost disponibilizaţi.

În prezent, combinatul ar avea nevoie de 15 milioane de euro pentru redeschiderea unei secţii de producţie, dar nici o bancă nu vrea să acorde acest împrumut.

Oltchim a intrat în insolvenţă în luna ianuarie a acestui an, după o incercare de privatizare eşuată. Până acum, consorţiul rus Oil Gas Trade s-a arătat interesat de preluarea combinatului.

Oltchim funcţionează acum la un sfert din capacitate, iar vânzarea sa este programată pentru luna februarie 2014.


video


La începutul lunii trecute, într-o vizită făcută la combinat, ministrul Economiei, Andrei Gerea, aprecia că situaţia întreprinderii ar fi stabilă: „Aş descrie-o ca stabilă, lucru foarte important pentru noi, cu perspective de îmbunătăţire nu foarte mari din punct de vedere al reducerii pierderilor lunare, dar cu aprovizionare asigurată, cu contracte asigurate”, a spus ministrul.

Reprezentanţii Oltchim anunţau de asemenea că în perioada august - octombrie, combinatul a avut o cifră de afaceri constantă, ajungând la un grad de utilizare a capacităţii de producţie de 24%, iar la acest nivel a reuşit contractarea producţiei pentru întreg anul 2014. „Este foarte clar că avem contractată toată producţia. Deci, practic, la momentul respectiv, în actualele condiţii avem practic beneficiari ai produselor noastre. Bineînţeles că ne dorim o creştere a acestei capacităţi”, preciza Marius Pârvu, director de vânzări.

O nouă încercare: calendarul privatizării

Corneliu Cernev, liderul de sindicat, a trasat cu aceeaşi ocazie agenda privatizării: „Oferte angajante pentru Oltchim din partea investitorilor – 17 ianuarie 2014, deschiderea ofertelor – 20 ianuarie, şi selectarea ofertantului pe 23 ianuarie, urmând ca pe 31 ianuarie să depună planul de reorganizare judiciară şi în februarie să avem aprobarea planului de reorganizare.”

video