Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12512 Gerea: Oltchim caută 15 mil. euro pentru a ajunge pe break-even şi nicio bancă nu vrea să-i dea

2013-11-29 09:58

http://www.economica.net/gerea-oltchim-cauta-15-mil-euro-pentru-a-ajunge-pe-break-even-si-nicio-banca-nu-vrea-sa-i-dea_68009.html

http://media.rtv.net/image/201310/w620/oltchim2_19381100.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oltchim are nevoie de un credit de 15 milioane de euro pentru a redeschide o secţie şi a reveni pe break-even (a atinge pragul de rentabilitate - n.r.), însă nicio bancă nu vrea să-i acorde acest împrumut, a declarat vineri ministrul Economiei, Andrei Gerea, în cadrul unei conferinţe pe tema rolului băncilor în restructurarea companiilor.


'Oltchim caută finanţare de 15 milioane de euro pentru a deschide o secţie şi a reveni pe break-even şi nimeni nu vrea să-i dea, pentru că e o companie în insolvenţă, pe pierdere. Toată lumea vrea să finanţele companii cu profituri grase, cu cifră de afaceri de milioane, indicatori super, dar, iertaţi-mă, acele companii nu au nevoie de finanţare', a spus Gerea.

El a catalogat drept 'jenantă' situaţia în care se află acum singurul combinat petrochimic din România.

'Oltchim a ajuns în situaţia jenantă de a lucra la 25% din capacitate şi de a se ruga încoace şi-ncolo pentru 15 milioane de euro', a completat ministrul.

Gerea a cerut sectorului bancar să facă diferenţa între companiile mari, care au potenţial de creştere, au piaţă şi planuri solide de reorganizare, şi firmele mici care apelează la insolvenţă şi restructurare pentru a păcăli creditorii.

'Este păcat că, în cazul companiilor cu potenţial, odată ajunse în reorganizare, băncile închid uşile, iar aceste companii devin 'persona non-grata'. Băncile trebuie să facă o analiză de risc şi să facă diferenţa între companii cu zeci de milioane de euro cifră de afaceri şi acele firme care folosesc reorganizarea cu rea credinţă. Eu cred că băncile pot face diferenţa între cei cu cifre de afaceri mari şi cei care profită de cadrul legislativ pentru a-şi rotunji buzunarele şi pentru a mai trage o ţeapă statului şi creditorilor', a afirmat oficialul citat.

Potrivit acestuia, statul trebuie să ia atitudine, nu să stea pasiv şi să constate peste câţiva ani că aceste societăţi nu mai există.

'Nu poţi pune semnul de egalitate între un SRL care nu are altă preocupare decât să ţepuiască - şi îmi cer scuze pentru cuvânt - şi o companie cu capacitate reală în piaţă. Este important să recâştigăm încrederea finanţatorilor, băncilor, dar trebuie să ne întâlnim la mijloc', a susţinut Gerea.

El a amintit povestea măgarului lui Nastratin Hogea, pe care Nastratin l-a învăţat cu mâncare din ce în ce mai puţină, iar, când măgarul a murit, personajul balcanic a fost profund supărat că animalul a încetat din viaţă chiar atunci când se obişnuise cu foarte puţină hrană.

'Fac un apel cât se poate de serios către bancheri: să privească cu alţi ochi pe cei care bat la uşa lor, să se uite în economia românească, pentru că sunt companii care merită să primească finanţare de la sectorul bancar', a conchis el.

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea este în insolvenţă de la începutul anului şi va fi scos în 2014 la privatizare.