Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #11231 Ministrul Economiei, Andrei Gerea, aşteptat luni la Oltchim

2013-11-07 08:43

http://ziaruldevalcea.ro/2013/11/07/ministrul-economiei-andrei-gerea-asteptat-luni-la-oltchim/

http://ziaruldevalcea.ro/wp-content/uploads/2013/10/andrei_gerea_23_10_57771400-...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Oltchim, scos de pe lista angajamentelor de privatizare făcute FMI de Statul Român

Luni, 10 noiembrie, ministrul economiei, deputatul Andrei Gerea (PNL) este aşteptat să viziteze societatea Oltchim SA Râmnicu Vâlcea. Cel puţin acestea sunt informaţiile deţinute de liderii Sindicatului Victoria şi Sindicatului Liber Oltchim. Numai că, din declaraţiile unor liberali din conducerea filialei vâlcene, cel puţin până la apariţia acestui text, vizita nu a fost confirmată oficial. În altă ordine de idei, liberalii susţin că negocierile dintre Guvernul României, reprezentat de vicepremierul Daniel Chiţoiu (PNL) şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar fi un real succes, deşi majoritatea analiştilor susţin contrariul. Este adevărat că, un aspect foarte important pentru judeţul Vâlcea îl reprezintă scoaterea combinatului Oltchim de pe lista angajamentelor de privatizare a statului, aşa cum susţine preşedintele filialei PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, într-un comunicat de presă emis marţi.

Cristian Buican: „Domnul ministru Andrei Gerea doreşte o privatizare integrată, cu un investitor strategic”

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, susţine că fosta clauză de privatizare a Oltchim era una dezavantajoasă atât pentru soarta combinatului, cât şi pentru viitorul judeţului. “Chiar dacă pentru mulţi a trecut neobservat, doresc să salut scoaterea din lista angajamentelor de privatizare a Oltchimului. Acest lucru va oferi timp redresării economice a acestei companii şi pregătirii unei privatizări integrate, cu un investitor strategic. Menţinerea angajamentului de privatizare a societăţii Oltchim până la finele anului 2013 reprezenta o presiune imensă asupra modului în care s-ar fi realizat acest proces de privatizare. Am primit asigurări de la domnul ministru Andrei Gerea că, în noul context în care nu există presiuni şi termene fixe strânse în vederea încheierii privatizării, se doreşte redresarea financiară şi economică a combinatului şi pregătirea sa pentru o privatizare integrată, cu un investitor strategic”, se arată în comunicatul emis de Cristian Buican.

Nereuşita privatizării, eşec major al USL

Totuşi, atât în rândul angajaţilor societăţii (câţi au mai rămas) cât şi percepţia, la cald, a celorlalţi factori interesaţi de soarta combinatului, faptul că Oltchim nu s-ar mai afla în atenţia FMI nu reprezintă obligatoriu o garanţie că societatea va avea o soartă mai bună decât în prezent. Pe de o parte sunt exprimate o serie de temeri, de către absolut toţi liderii sindicali, că privatizarea va avea reale şanse de privatizare în favoarea unui partener economic serios al statului român. Pe de alta, angajaţii se tem, în continuare, că pur şi simplu combinatul va fi scos la bânzare, bucată cu bucată. Râmâne de văzut care dintre scenarii se va adeveri, oână la urmă. Cert este că nu mai există presiunea încheierii privatizării în 2013 a SC oltchim SA, ceea ce, în opinia noastră reprezintă, totuşi, un prim eşec major al Guvernării USL. La mijlocul anului 2012, politicienii se arătau nejustificat de optimişti în promisiunile electorale pe care le făceau cu privire la Oltchim şi încrezători că vor redresa combinatul, în ciuda numeroaselor avertismente primite din partea presei locale şi naţioale.

Adrian Pană