Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

S. MAX

/ #4658 CE MAI VRETI? SUNTETI CU SALARIILE LA ZI!

2013-07-04 15:46

Declarații susținute de premierul Victor Ponta la începutul ședinței de guvern

"Victor Ponta: Dar cu Oltchimul, domnule ministru, cum mai staţi?
Varujan Vosganian: Mâine am să mă duc la Oltchim, o să fac o prezentare cu privire la perspective. În luna iulie, din punct de vedere tehnic, Oltchimul se echilibrează. Producţia a crescut substanţial în ultimele cinci luni. Practic, am crescut de două ori şi jumătate. Salariile sunt date pentru tot personalul până la sfârşitul lunii mai, cu o foarte mică restanţă. Am plătit şi tichete de masă, şi costul cu transportul, şi mă duc mâine acolo ca să prezint perspectivele, inclusiv posibile finanţări. Suntem deja la nivelul în care Oltchim redevine bancabil. Suntem în discuţie cu câteva bănci pentru a dobândi linii de finanţare şi semnalele sunt încurajatoare, astfel încât din luna iulie putem readuce pe linia de plutire Oltchim. Procedurile care sunt în termen ne pot duce ca la sfârşitul lui august, începutul lui septembrie, să-l pregătim şi pentru privatizare. Au fost nişte mici incidente, e vorba de faptul că persoanele disponibilizate, unele dintre ele, solicită şi plata concediilor aferente perioadei din anul acesta în care nu au lucrat. O să plătim şi aceste concedii, acesta a fost subiectul litigiului...
Victor Ponta: Nu au fost destul în concediu, şefii ăia de sindicat? Că ei muncesc la televiziuni, ei nu muncesc în altă parte... Le plătim şi concediul?
Varujan Vosganian: Domnule prim-ministru, faptul că o companie cu aproape un miliard de euro datorii şi insolvenţă a respectat drepturile între contractul colectiv şi a onorat şi tichetele de masă, şi cheltuielile de transport, şi va onora şi aceste obligaţii, arată că noi am respectat înţelegerile sindicale şi că dorim să fie pace socială.
Victor Ponta: Da, nu, respectăm, dar până la un punct. Deci, domnii ăia, şefii de sindicat, prietenii lui Roibu, care au adus societate în faliment şi acum stau la televizor, le plătim şi concediul, acum ? Ca să ştie tot poporul ce plătim şi să ştie de ce manifestă. Nu, spuneţi-ne, ca să înţelegem şi noi, că...
Varujan Vosganian: Da, e vorba de faptul că 1.000 de persoane care au fost disponibilizate şi care vor primi protecţia maximă oferită de lege, adică vor primi salariul mediu pe economie brut, între un an şi doi ani, care, vă spun, este mai mare decât ce primesc multe, multe ministere, ca medie salarială. Deci, Ministerul Culturii, Educaţiei sau Economiei primesc mai puţin pe lună ca medie decât primesc persoanele disponibilizate la Oltchim şi media salarială este aproape dublă faţă de salariul mediu pe economie. Dar asta este situaţia, noi vrem să respectăm toate aceste înţelegeri, şi, pentru că legea oferă acest drept salariaţilor disponibilizaţi, noi vrem să respectăm până la capăt toate aceste lucruri. Aşadar, în această privinţă, domnule prim-ministru, noi avem două opţiuni acolo: unu - să-l ţinem în viaţă, să fie pe linia de plutire, şi doi - să avem pacea socială. Şi până în septembrie vrem să îndeplinim aceste două obiective. Astea sunt motivele pentru care mâine merg acolo, ca să mă întâlnesc cu administraţia locală, cu sindicatele, cu conducerea, merg împreună cu administratorii judiciari şi sper să convingem pe toată lumea că Oltchim este într-o situaţie incomparabil mai bună acum decât în momentul intrării în insolvenţă."

PRELUARE PARTIALA "Declarații susținute de premierul Victor Ponta la începutul ședinței de guvern":
http://www.gov.ro/declara-ii-sus-inute-de-premierul-victor-ponta-la-inceputul-edin-ei-de-guvern__l1a120456.html