Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

si va veni o zi.....

/ #2034

2013-03-18 17:54

" Îmbătrânirea populaţiei

Sistemele de pensii vest-europene sunt deja extrem de costisitoare, ceea ce va face ca în 20-25 de ani să devină aproape nefinanţabile. Europa va deveni treptat un azil general de bătrâni, preconizându-se că în următorii 25 de ani procentajul persoanelor de peste 60 de ani, va ajunge la peste 50 la sută. Singura modalitate de a reduce costurile uriaşe legate de întreţinerea pensionarii de mâine, va fi angajarea activă a persoanelor de peste 60 de ani, ceea ce psihologic vorbind, va produce o răsturnare masivă de principii, de neconceput şi inaceptabilă social la momentul de faţă, deoarece la ora actuală, în Franţa sau Germania, doar câteva procente din populaţia activă de peste 60 de ani, cuprinse între 7 şi 12 procente este încă activă, comparativ cu cea americană, unde sunt mai mult de 27 de procente activi. Cetăţenii germani de peste 57 de ani de exemplu profită încă de uriaşele cote ale şomajului german ( de peste 11,5 %) preferând a ieşi la pensie cu mult înaintea vârstei de pensionare actuală germană (65 de ani), aceptând reducerea volumului pensiei, chiar în condiţiile în care pensia individuală, se va scurta simţitor în următorii ani. Însă numai la o speranţă de viaţă de peste 81 de ani pentru bărbaţi şi peste 84 de ani pentru femei, aceasta înseamnă nu mai puţin de peste 25 de ani de finanţare activă de la bugetul statului. O legislaţie aferentă, precum şi creşterea vârstei de pensionare în viitor eşalonat pînă la 67 de ani, poate chiar la 70 de ani, este deja în pregătire şi va intra treptat în vigoare în Europa occidentală. Sistemele de pensii private sau de întreprindere vor fi promovate şi mai activ de către toate guvernele vestului, iar în ultimii 10-15 ani, pensiile vor fi drastic impozitate, scurtate, iar puterea de cumpararea a seniorilor, in fapt majoritari, se va reduce simţitor, fapt ce va afecta suplimentar puterea de cumpărare în Europa.



Perspective

Ce se va întâmpla în viitorul apropiat? Europenii vor avea din ce în ce mai puţină influenţă economică pe pieţele internaţionale, iar din punct de vedere politic şi militar vor rămâne tradiţional în sfera de influenţă americană, tehnologic vorbind, americanii vor da, cel puţin în domeniul militar, pe mai departe, tonul. O viitoare politică europeană protecţionistă, orientată prioritar spre piaţa internă şi administrarea propriilor resurse regenerabile şi încetarea măcar parţială a exodului de capital european, ar putea fi o soluţie de început, însă aceasta va trebui corelată cu prognozele demografice reale, cu mult mai multe investiţii în ştiinţă, tehnică şi pregătirea şcolară următoarei generaţii, cu mai multă disciplină şi profesionalism şi renunţarea treptată la barierele social-politice a sistemelor sociale atât de preţuite, dar de nefinanţat în următorii 20-30 de ani. Alte aspecte ar fi integrarea social economică şi promovarea potenţialului migranţilor, o viitoare politică de imigraţie europeană unitară, bazată pe principii economice, primordial în funcţie de criterii clare : vârstă, pregătire şcolară şi conturată social-politic în baza experienţelor anterioare, legate de socializare şi o integrare activă reală. Viitorul va trebui să fie mult mai tolerant, căci religiile vor continua să co-existe şi în următorele decenii. Ne vom lua aşadar, « rămas bun » de la Cornul Abundenţei şi ne vom întinde, atât cât ne permite plapuma.



Consideraţii şi prognoze pe termen lung

Europa nu face altceva, decât să culeagă roadele politicii sale social- economice dezastruoase din ultimii cincizeci de ani, fiind victima lipsei acute de natalitate, a lipsei de competenţă prin pregătirea mediocră a absolvenţilor săi, a creşterii continue al numărului de imigranţi ce nu au putut fi integraţi economic şi social doar parţial, dar şi a factorului social legat de mentalitatea actuală, în general delăsătoare, a pasivităţii şi indiferenţei faţă de mecanismele politice actuale. America va rămâne pe mai departe o supra-putere economică, tehnologică şi militară. Americanii, de altfel practici, pragmatici şi orientaţi tradiţional spre succes, se vor orienta însă cu precădere în următorii 25 de ani, către economiile asiatice, în special către India, dar şi treptat, către China. Europa este actualmente în declin economic evident, se pare chiar că acest fenomen este deja conştientizat. Fără o schimbare radicală de mentalitate, la nivel european şi o radicală cură a valorilor, ce va trebui rapid întreprinsă, în decurs de un deceniu, vom pierde “trenul” în favoarea altor continente şi naţiuni. Este vorba doar, de viitorul copiilor noştri!"



Lucian Hetco