Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#18201 Preşedintele Ion Cîlea îi cere ajutor ministrului Niţă pentru rezolvarea situaţiei Oltchim-ului.

2014-03-17 19:31

#18170: - Chinezii vin marţi să viziteze combinatul Oltchim.

http://www.ramnic.ro/articole/presedintele-ion-clea-i-cere-ajutor-ministrului-nita-pentru-rezolvarea-situatiei-oltchim-ului-62822/2014-03-17

 

http://www.ramnic.ro/img/articole/62822.jpg...

În amabila atenţie a domnului ministru Constantin NIŢĂ 

Stimate domnule ministru, 

Aşa după cum am procedat şi cu foştii domni miniştri ai Economiei, consider că şi de această dată este datoria mea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea şi de reprezentant al unuia dintre creditorii importanţi, să vă aduc la cunoştinţă situaţia mult agravată în care a ajuns SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea după intrarea în insolvenţă. 

Atât din dialogurile repetate cu liderii Sindicatului Liber “Oltchim”, cât şi din propriile constatări, rezultă că administratorii judiciari nu şi-au îndeplinit nicuna din obligaţiile asumate şi nici promisiunile privind buna administrare a societăţii Oltchim intrată în insolvenţă la data de 30 ianuarie 2013

DeşI au trecut aproape 14 luni, administratorii judiciari nu au elaborat nici până la această dată un Plan de Reorganizare privind creşterea graduală a activităţii productive în instalaţiile OLTCHIM, funcţionarea acestora menţinându-se la acelaşi nivel din momentul intrării în insolvenţă şi aceasta numai datorită eforturilor Consiliului Judeţean Vâlcea prin SC CET Govora SA, unde este proprietar şi unic acţionar, de a asigura întregul necesar de energie electrică şi termică fără asigurarea plaţii acestora. 

Din această cauză, Societatea Oltchim a continuat să funcţioneze la cota de avarie de numai 20% şi să înregistreze lunar mari şi nejustificate pierderi.

În loc să se preocupe de reducerea costurilor de producţie, de eficientizarea activităţii prin creşterea graduală a indicelui de utilizare a capacităţilor, administratorii judiciary au mers exclusive pe variant reducerii drastic a numărului de personal productive, menţinând în schimb un număr exagerat de directori (21 de manageri!), care, în mare parte nu au expertiză, pregătire profesională sau măcar cunoştinţe minimale în industria petrochimică, slecţionarea acestora făcându-se după alte criteria decât cele de performanţă managerială. 

Funcţionarea constantă sub parametrii productive a atras după sine nerealizarea veniturilor care să asigure fondul de salarii, ajungându-se astăzi în situaţia ca personalul din cadrul OLTCHIM să nu-şi mai încaseze salariile pe ultimile trei luni, respective din luna decembrie şi până în prezent. 

Amatorismul şi ignoranţa în gestionarea societăţii OLTCHIM pe parcursul perioadei de insolvenţă au condus la o situaţie şi mai gravă care poate avea consecinţe periculoase asupra funcţionării în siguranţă a instalaţiilor.
În tot acest timp, nu s-au alocat nici minimum de fonduri pentru executarea programului de revizii şi reparaţii, totul rezumându-se la lucrări accidentale care sunt de natură să compromită securitatea instalaţiilor şI, mai ales, a oamenilor de pe platformă şi din localităţile invecinate. Din aceste motive, au devenit iminente şi foarte riscante evenimentele de avarii sau explozii cu efecte ce pot fi catastrofale.

Faţă de situaţiile nou apărute, care se suprapun peste cele ce au impus intrarea în insolvenţă a OLTCHIM, respectuos vă rog, stimate domnule ministru, sa acceptaţi efectuarea unei vizite la Râmnicu Vâlcea într-una din zilele saptămânii viitoare, pentru ca, în deplină cunoştinţă a realităţilor, să dispuneţi măsuri şi soluţii la următoarele probleme:

1. înlocuirea directorului general şi directorilor neperformanţi prin promovarea unor specialişti de valoare, precum şi reducerea numerică a actualei conduceri executive la numai 8 directori

2. efectuarea unui control amănunţit asupra activităţii administratorilor judiciary, iar concluzile să fie puse la dispoziţia comitetului creditorilor, care este singurul în măsură să aplice prevederile articolului 17, alin. c şi d din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei; 

3. controlul asupra stării tehnice şi tehnologice a instalaţiilor pentru stabilirea în regim de urgenţă a unui program de revizii şi reparaţii;

4. evaluarea prezentării de ansamblu a Societăţii OLTCHIM înainte de declanşarea procesului de privatizare

5. identificarea unor surse financiare pe baza căroar să se asigure capitalul minimal de lucru;

6. asigurarea urgentă a fondurilor pentru plata salariilor restante.

Toate aceste probleme nu pot fi analizate şi nici găsite soluţii decât în prezenţa dumneavostră şi tocmai de acea reiterez, ca imperativ, invitaţia de a veni Râmnicu Vâlcea într-un timp cât mai scurt. 

Cu deosebită consideraţie,
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea,
Dr.ing. Ion Cîlea


Musafir

#18202 Re: DUMNEZEULE!

2014-03-17 19:31

#18196: S.C. OLTCHIM - DUMNEZEULE!

SA VA IERTE D ZEU ESCROCILOR ,DACA NUUU,SA MA BATA DACA VOIIIIIIIIIIIIIIIIIII NU LA TI TRECUT PE DORUUUUUUU[D ZEU SA L IERTEEEEE CA A MURIT NEVINOVAT]PE ACEA LISTA?,,,,,,,,,,,,,,RASPUNDETIIIIIIIIIIIIIIIIII LA FOTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA,,,,,,,TRADATORILOR


Musafir

#18203 Re: Preşedintele Ion Cîlea îi cere ajutor ministrului Niţă pentru rezolvarea situaţiei Oltchim-ului.

2014-03-17 19:36

#18201: - Preşedintele Ion Cîlea îi cere ajutor ministrului Niţă pentru rezolvarea situaţiei Oltchim-ului.

http://saptamana.net/articol/5480-chinezii-isi-ascund-intentiile-legate-de-oltchim

Sub Lupă

17.03.2014

Chinezii îşi ascund intenţiile legate de Oltchim

Negocierile dintre investitorii asiatici şi OMV s-au finalizat. Extracţia petrolului şi prelucrarea ţiţeiului greu sunt principalele obiective.

Autor: Adi PANĂ

Vizita delegaţiei investitorilor chinezi în judeţul Vâlcea s-a încheiat în mare grabă, înainte de a da ochii cu jurnaliştii prezenţi luni seară la Consiliul Judeţean Vâlcea. Preşedintele CJ, Ion Cîlea şi preşedintele UST Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vâncea, prezenţi la întâlnire, au rămas să ofere răspunsuri. În lipsa unor noi date legate de intenţiile oaspeţilor, explicaţiile au fost foarte vagi.
“A fost o nouă întâlnire informală, după cele care au avut loc tot azi la Târgovişte şi Piteşti. În mare, preocupările investitorilor sunt aceleaşi, legate de extracţia şi prelucrarea petrolului existent în zona Munteniei. Ei oferă condiţii foarte avantajoase statului român. Oaspeţii chinezi se angajează că, în afară de cele 30 de procente asigurate de extracţia clasică, alte 40 vor fi asigurate în plus, la preţuri competitive, în urma tehnologiei superioare folosite. Noi le-am reamintit de posibilitatea de a le oferi terenuri în concesiune în parcurile industriale ce se vor crea la Drăgăşani şi Bălceşti, dar şi la Râmnicu Vâlcea, în parteneriat cu Primăria, prin eliberarea de sarcini a unei importante suprafeţe din platforma chimică. Pe durata concesiunii, investitorii vor fi scutiţi de taxe şi impozite. În plus, ne-am angajat că vom susţine ferm parteneriatele şi prin urgentarea obţinerii unor aprobări ce ţin de instituţii descentralizate, cum ar fi autorizaţiile de mediu, spre exemplu. După plecarea liberalilor de la Guvernare, cred că acest proces va fi unul şi mai simplu. Nu au dorit să stea de vorbă cu presa pentru că au menţionat că nu sunt împuterniciţi în acest sens de Preşedintele Adunăriii Regiunilor din China, domnul Sun, la recomandarea căruia au ajuns în România şi în Vâlcea, după referinţele bune pe care le-a oferit despre noi şi doamna ambasador al Chinei în România”, a declarat Ion Cîlea.

Joint-venture petrochimic de nivel global

Reamintim că reprezentanţii a două companii ce activează în industria petrochimică, precum şi în domeniul cercetării şi tehnologiei pentru exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze naturale s-au arătat, de la sfârşitul anului 2012, interesate de combinatul chimic Oltchim. Baota Petrochemical Group Co. Ltd., reprezentantă de Hengchao Sun, şi Junlun International Holding Co. Ltd., reprezentată de Henry Xie, sunt două companii înregistrate în Yinchuan, regiunea autonomă Ningxia Hui din R. P. Chineză, respectiv în Insulele Virgine Britanice. Junlun Oil Technology Development Co. Ltd. se concentrează pe activităţi din domeniul cercetării şi tehnologiei pentru exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze naturale. Compania a brevetat o tehnologie proprie de recuperare a ţiţeiului greu, demonstrată prin teste industriale realizate la câmpul petrolier epuizat prin metode convenţionale de la Daqing şi la zăcământul de ţiţei greu SINOPEC Shengli, R. P. Chineză. În ultimii 2 ani, Junlun a realizat o producţie de ţiţei greu de 50.000 tone, iar în următorii 3 ani se aşteaptă ca productivitatea să depăşească 200.000 tone anual.

Re-exploatarea câmpurilor petroliere mature, principala ţintă

"Ei oferă condiţii foarte avantajoase statului român. Oaspeţii chinezi se angajează că, în afară de cele 30 de procente asigurate de extracţia clasică, alte 40 vor fi asigurate în plus, la preţuri competitive, în urma tehnologiei superioare folosite.", Ion Cîlea, preşedinte CJ Vâlcea

În luna mai 2012, o delegaţie a Junlun a efectuat o primă vizită în România, cu prilejul căreia au fost demarate discuţii cu OMV Petrom privind posibilităţile de cooperare în domeniul re-exploatării câmpurilor petroliere mature (zona Moreni, judeţul Dâmboviţa) şi a celor cu ţiţei greu din România (zona Videle, judeţul Teleorman şi Suplacu de Barcău, judeţul Bihor). Junlun şi OMV Petrom au semnat un Acord de confidenţialitate pentru furnizarea de date tehnice şi au fost vizitate o serie de câmpuri petroliere închise din zona Moreni, jud. Dâmboviţa. De asemenea, reprezentanţii Junlun au avut discuţii cu conducerea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi a Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova. În luna septembrie 2013, cu ocazia desfăşurării lucrărilor Comisiei guvernamentale de colaborare economică româno - chineză, delegaţia oficială română a avut o întâlnire cu conducerea Junlun, care a reiterat interesul de a investi în România în domeniul petrolier şi al industriei petrochimice. În luna octombrie 2013, Junlun şi Petrom au finalizat cu succes testele de laborator privind folosirea tehnologiei proprii a companiei chineze pentru re-exploatarea câmpurilor petroliere mature. În faza următoare se va începe proiectul pilot, care prevede exploatarea unei sonde petroliere din zona Moreni, judeţul Dâmboviţa. Investiţia va fi realizată cu fonduri financiare ale companiei chineze, urmând ca aceasta să preia o parte din petrolul extras. Pentru creşterea eficienţei economice a proiectului de re-exploatare a câmpurilor petroliere mature şi a celor cu ţiţei greu, compania Junlun şi-a exprimat interesul de a prelua o rafinărie din România în care să prelucreze ţiţeiul extras şi de a realiza un lanţ de benzinării pe autostrăzile din România pentru desfacerea produselor petroliere rezultate.

Chinezii asigură banii şi tehnologia, OMV şi România - capacităţile de rafinare

Junlun cooperează pe piaţa chineză cu Baota Petrochemical Group, o altă companie privată din domeniul petrochimiei, care este interesată să investească în România. Grupul are în exploatare mai multe rafinării în China, cu o capacitate de rafinare totală de 20 milioane tone ţiţei pe an.
Baota Investment Holding Co. Ltd., este o companie specializată în investiţii la nivel naţional, fondată la Beijing de către Grupul Baota cu scopul de a reajusta structura de capital a companiei mamă şi a subsidiarelor sale. Ningxia Baota Petrochemial Group Co. Ltd., compania mamă, este un holding care deţine, integral sau în joint-venture, participaţii în mai multe companii din domeniul petrochimiei, având o valoare totală a activelor de circa 25 miliarde RMB (4,11 miliarde USD) şi 12.000 angajaţi.
Baota şi Junlun, împreună cu OMV Petrom, dezvoltă un proiect de exploatare a câmpurilor petroliere mature şi a celor cu ţiţei greu din România. Preluarea rafinăriei Arpechim Piteşti, dar şi a unor facilităţi de rafinare din cadrul Oltchim Râmnicu Vâlcea se înscriu printre priorităţile investitorilor chinezi. Grupul Baota mai deţine pachetul majoritar la un combinat petrochimic din Ungaria, la Borsod.


Musafir

#18204 Re: BRAVO MUSAFIR 18195

2014-03-17 19:43

#18200: SECTIA MECANICA - BRAVO MUSAFIR 18195

STAI IN BANCA MATI CU TRADATORUL DE ANGHELACHEEEEE SMECHEREEEEEEE,NU MAI TINE FIGURAAAAAAA,,,,,,,,,,,,,SA VO TRAGA  FOTAAAAAAAAAAA PRIN GURITEEEEEEEEE CERNEVISTI SCIRBOSI ,MINCINOSI SI CHIAR NAZISTIIIII OLTCHIMULUI,,,,,,,,,,,,,,,ASTA I FOTAAAAAAAAAAAAAAA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,TRADATORILOR.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,O SA DISPARI MIZERABILE DE ANGHELACHEEEEEE,,PT CA FOTA NU A MINTIT NICIODATAAAAAAAAA SI NU VA MINTIIIIIIIIII OAMENI OLTCHIMULUII,MI SE RUPEEEEEEEEEEEEEE DE VOI TRADATORILOR,,,,,,,,,,,,,,,,,EU SINT FOTAAAAAAAA,,,,,,,,,,,,,,MIZERABILILOOOOOOOOOOR


Musafir

#18205 Re: xchistocele

2014-03-17 19:46

#18176: ELC 3 - xchistocele

Baaaa tampitule, unde ai vazut tu oameni desculti in combinat , pe timpul lui Roibu??? Bag eu de seama ca tu nici nu lucrezi in combinat. TOTI LUAM ECHIPAMENT DE MUNCA LA ZI, CU COSTURI FACTURATE si ni se ofereau sub semnatura. ASTA CA SA-TI INTRE BINE IN TARTACUTA AIA GOALA.. Poate tu care nu sti ce este hartia igenica si sa te speli pe maini dupa ce ai fost la wc, ti se pare aiurea, ce scriu eu aici, asa ca las-o cu magariile, ca tu esti un mare magar imputit si jegos, care in loc sa te speli, dai cu deodorant.... UEHHHHHHHHHHH........!!!!!!!!HUUUUUUUUU..........


Musafir

#18206 PLECATI ACASA ESCROCILOR SI TRADATORILOR CERNEVISTI,ULTIMUL DRUM,PA

2014-03-17 19:47


Musafir

#18207 Re: PLECATI ACASA ESCROCILOR SI TRADATORILOR CERNEVISTI,ULTIMUL DRUM,PA

2014-03-17 19:53

#18206: - PLECATI ACASA ESCROCILOR SI TRADATORILOR CERNEVISTI,ULTIMUL DRUM,PA

AM UITAT SA MA SEMNEZ ANGHELACHEEEE;EU SINT FOTAAAAAAAAA MAGARULE IMPUTIT CERNEVIST,TRADATORULEEE,?CIOBAN CU GHIOCAAAAAA,CA NU TI A PLACUT CU GENERALUL,,,ESCROC MIZERABIL,,UNDE AI SOTIA?,,,,,,,,,,,,PLERCATI CU CERNEV CU,,,,,,,,,,,,,,CORTUUUUUUUUUUUL


Musafir

#18208 Chinezii îşi ascund intenţiile legate de Oltchim

2014-03-17 19:54

http://saptamana.net/articol/5480-chinezii-isi-ascund-intentiile-legate-de-oltchim

http://i.imgur.com/Sma2xr3.png...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Negocierile dintre investitorii asiatici şi OMV s-au finalizat. Extracţia petrolului şi prelucrarea ţiţeiului greu sunt principalele obiective.

Vizita delegaţiei investitorilor chinezi în judeţul Vâlcea s-a încheiat în mare grabă, înainte de a da ochii cu jurnaliştii prezenţi luni seară la Consiliul Judeţean Vâlcea. Preşedintele CJ, Ion Cîlea şi preşedintele UST Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vâncea, prezenţi la întâlnire, au rămas să ofere răspunsuri. În lipsa unor noi date legate de intenţiile oaspeţilor, explicaţiile au fost foarte vagi. “A fost o nouă întâlnire informală, după cele care au avut loc tot azi la Târgovişte şi Piteşti. În mare, preocupările investitorilor sunt aceleaşi, legate de extracţia şi prelucrarea petrolului existent în zona Munteniei. Ei oferă condiţii foarte avantajoase statului român. Oaspeţii chinezi se angajează că, în afară de cele 30 de procente asigurate de extracţia clasică, alte 40 vor fi asigurate în plus, la preţuri competitive, în urma tehnologiei superioare folosite. Noi le-am reamintit de posibilitatea de a le oferi terenuri în concesiune în parcurile industriale ce se vor crea la Drăgăşani şi Bălceşti, dar şi la Râmnicu Vâlcea, în parteneriat cu Primăria, prin eliberarea de sarcini a unei importante suprafeţe din platforma chimică. Pe durata concesiunii, investitorii vor fi scutiţi de taxe şi impozite. În plus, ne-am angajat că vom susţine ferm parteneriatele şi prin urgentarea obţinerii unor aprobări ce ţin de instituţii descentralizate, cum ar fi autorizaţiile de mediu, spre exemplu. După plecarea liberalilor de la Guvernare, cred că acest proces va fi unul şi mai simplu. Nu au dorit să stea de vorbă cu presa pentru că au menţionat că nu sunt împuterniciţi în acest sens de Preşedintele Adunăriii Regiunilor din China, domnul Sun, la recomandarea căruia au ajuns în România şi în Vâlcea, după referinţele bune pe care le-a oferit despre noi şi doamna ambasador al Chinei în România”, a declarat Ion Cîlea.

Joint-venture petrochimic de nivel global

Reamintim că reprezentanţii a două companii ce activează în industria petrochimică, precum şi în domeniul cercetării şi tehnologiei pentru exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze naturale s-au arătat, de la sfârşitul anului 2012, interesate de combinatul chimic Oltchim. Baota Petrochemical Group Co. Ltd., reprezentantă de Hengchao Sun, şi Junlun International Holding Co. Ltd., reprezentată de Henry Xie, sunt două companii înregistrate în Yinchuan, regiunea autonomă Ningxia Hui din R. P. Chineză, respectiv în Insulele Virgine Britanice. Junlun Oil Technology Development Co. Ltd. se concentrează pe activităţi din domeniul cercetării şi tehnologiei pentru exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze naturale. Compania a brevetat o tehnologie proprie de recuperare a ţiţeiului greu, demonstrată prin teste industriale realizate la câmpul petrolier epuizat prin metode convenţionale de la Daqing şi la zăcământul de ţiţei greu SINOPEC Shengli, R. P. Chineză. În ultimii 2 ani, Junlun a realizat o producţie de ţiţei greu de 50.000 tone, iar în următorii 3 ani se aşteaptă ca productivitatea să depăşească 200.000 tone anual.

Re-exploatarea câmpurilor petroliere mature, principala ţintă

"Ei oferă condiţii foarte avantajoase statului român. Oaspeţii chinezi se angajează că, în afară de cele 30 de procente asigurate de extracţia clasică, alte 40 vor fi asigurate în plus, la preţuri competitive, în urma tehnologiei superioare folosite.", Ion Cîlea, preşedinte CJ Vâlcea

În luna mai 2012, o delegaţie a Junlun a efectuat o primă vizită în România, cu prilejul căreia au fost demarate discuţii cu OMV Petrom privind posibilităţile de cooperare în domeniul re-exploatării câmpurilor petroliere mature (zona Moreni, judeţul Dâmboviţa) şi a celor cu ţiţei greu din România (zona Videle, judeţul Teleorman şi Suplacu de Barcău, judeţul Bihor). Junlun şi OMV Petrom au semnat un Acord de confidenţialitate pentru furnizarea de date tehnice şi au fost vizitate o serie de câmpuri petroliere închise din zona Moreni, jud. Dâmboviţa. De asemenea, reprezentanţii Junlun au avut discuţii cu conducerea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi a Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova. În luna septembrie 2013, cu ocazia desfăşurării lucrărilor Comisiei guvernamentale de colaborare economică româno - chineză, delegaţia oficială română a avut o întâlnire cu conducerea Junlun, care a reiterat interesul de a investi în România în domeniul petrolier şi al industriei petrochimice. În luna octombrie 2013, Junlun şi Petrom au finalizat cu succes testele de laborator privind folosirea tehnologiei proprii a companiei chineze pentru re-exploatarea câmpurilor petroliere mature. În faza următoare se va începe proiectul pilot, care prevede exploatarea unei sonde petroliere din zona Moreni, judeţul Dâmboviţa. Investiţia va fi realizată cu fonduri financiare ale companiei chineze, urmând ca aceasta să preia o parte din petrolul extras. Pentru creşterea eficienţei economice a proiectului de re-exploatare a câmpurilor petroliere mature şi a celor cu ţiţei greu, compania Junlun şi-a exprimat interesul de a prelua o rafinărie din România în care să prelucreze ţiţeiul extras şi de a realiza un lanţ de benzinării pe autostrăzile din România pentru desfacerea produselor petroliere rezultate.

Chinezii asigură banii şi tehnologia, OMV şi România - capacităţile de rafinare

Junlun cooperează pe piaţa chineză cu Baota Petrochemical Group, o altă companie privată din domeniul petrochimiei, care este interesată să investească în România. Grupul are în exploatare mai multe rafinării în China, cu o capacitate de rafinare totală de 20 milioane tone ţiţei pe an.
Baota Investment Holding Co. Ltd., este o companie specializată în investiţii la nivel naţional, fondată la Beijing de către Grupul Baota cu scopul de a reajusta structura de capital a companiei mamă şi a subsidiarelor sale. Ningxia Baota Petrochemial Group Co. Ltd., compania mamă, este un holding care deţine, integral sau în joint-venture, participaţii în mai multe companii din domeniul petrochimiei, având o valoare totală a activelor de circa 25 miliarde RMB (4,11 miliarde USD) şi 12.000 angajaţi.
Baota şi Junlun, împreună cu OMV Petrom, dezvoltă un proiect de exploatare a câmpurilor petroliere mature şi a celor cu ţiţei greu din România. Preluarea rafinăriei Arpechim Piteşti, dar şi a unor facilităţi de rafinare din cadrul Oltchim Râmnicu Vâlcea se înscriu printre priorităţile investitorilor chinezi. Grupul Baota mai deţine pachetul majoritar la un combinat petrochimic din Ungaria, la Borsod.


Musafir

#18209 Chinezii au discutat cu Ion Cîlea despre cumpărarea combinatului Oltchim

2014-03-17 19:58

http://www.voceavalcii.ro/2014031720267/Chinezii-au-discutat-cu-Ion-Cilea-despre-cumpararea-combinatului-Oltchim.html

O delegaţie de chinezi a fost luni, 17 martie 2014, la Consiliul Judeţean Vâlcea, acolo unde a avut o întrevedere cu şeful judeţului Ion Cîlea. Specialiştii în petrochimie din China nu au dorit să facă nicio declaraţie de presă şi nici să fie filmaţi sau pozaţi de reprezentanţii mass-media locală chemaţi chiar de preşedintele Cîlea la eveniment. Mai mult decât atât, ei nu au dorit să recunoască faptul că sunt interesaţi de cumpărarea combinatului chimic Oltchim Rm. Vâlcea, traducătorul chinezilor susţinând că discuţiile dintre şefii judeţului şi chinezi vor rămâne confidenţiale.

Culmea este că, preşedintele Ion Cîlea a declarat, într-o conferinţă de presă ulterioară, că nici măcar nu ştie cu cine a stat de vorbă şi ce companii reprezentau chinezii ce au venit la Vâlcea. Sigur, nimeni nu l-a crezut pe preşedintele CJ Vâlcea, mai degrabă toată presa a rămas cu impresia că Ion Cîlea nu ştia să pronunţe numele chinezilor şi de aceea a evitat să spună cine sunt. Mai apoi însă, Cîlea a recunoscut că delegaţia de chinezi este aceeaşi care a mai venit la Oltchim acum câteva luni de zile, atunci când liberalii au susţinut sus şi tare că ei i-au adus pe specialiştii din China la combinat. Una peste alta, acum rămâne de văzut ce oferta vor face chinezii pentru a cumpăra Oltchim la licitaţia ce va avea loc la începutul lunii aprilie.

Citiți mai mult despre: Chinezii au discutat cu Ion Cîlea despre cumpărarea combinatului Oltchim - VoceaValcii.ro http://www.voceavalcii.ro/2014031720267/Chinezii-au-discutat-cu-Ion-Cilea-despre-cumpararea-combinatului-Oltchim.html#ixzz2wFgFnKMp
Follow us: @VoceaValcii_ro on Twitter | voceavalcii.ro on Facebook

Musafir

#18210 HAI SA LAMURIM PROBLEMA, CA VAD CA ATI LUAT-O RAZNA!

2014-03-17 20:04

#18196: S.C. OLTCHIM - DUMNEZEULE!

FOTA SPUNE, SI ESTE UN LUCRU DE BUN SIMT, CA CEI DE LA SVO AU DAT O LISTA, NU STIU UNDE, CARE CUPRINDE MEMBRII DE SINDICAT AI SVO. IN ACEASTA LISTA APARE SI REGRETATUL DORU CA MEMBRU DE SINDICAT (COPIINDU-L PE DRAGNEA LA REFERENDUM CAND MORTII S-AU SCULAT SI AU VOTAT).

UNDE-I PROBLEMA? PROBLEMA NU ESTE LA FOTA IAR DACA ASA S-A INTAMPLAT PROBLEMA ESTE LA SVO SI CERNEV! RUSINE CERNEV, RUSINE! PE CINE INCERCI TU SA MAI PACALESTI?


Musafir

#18211 Re: Chinezii au discutat cu Ion Cîlea despre cumpărarea combinatului Oltchim

2014-03-17 20:14

#18209: - Chinezii au discutat cu Ion Cîlea despre cumpărarea combinatului Oltchim

si ca sa fiu mai bine inteles escrociloooooooooooooor,  ,,   cu cine a fost mai bineeeee,cu acesti tradatori si oportunisti de balan,piperea,cerenev,talpasanuu,mardaree,armand,etc,sau  cu ROIBUUUU DE PESTE 20 DE ANI,ziceti tambalagiilor ca va mincam inimileeeeeeeeeeeee,SA MOARAAAAAAAA PIOASSSO? ,,,,,,,,,,,FOTAAAAAAAAAAA NU IARTA TRADATORIIIIIIIIII OLTCHIMULUI,NEMERNICILOR,,,,,,,,FOTAAAAAAAAAAAA NU IARTAAAAAAAAAA


Musafir

#18212 Re: HAI SA LAMURIM PROBLEMA, CA VAD CA ATI LUAT-O RAZNA!

2014-03-17 20:20

#18210: - HAI SA LAMURIM PROBLEMA, CA VAD CA ATI LUAT-O RAZNA!

CERNEVEEEEEE CORTUL,,,,TI LA I PREGATIT CU MATAAAAAAAAAA,SAU CU PIPEREAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA,,,,,,,,,,TE INTREABA FOTAAAAAAAA,,,,,,,,TE  MANINC SCIRBA ORDINARAAAAAAAAAAA,TE MANINC,,,,,,,,,,,,,,,,EU             FOTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA,IN MORTIIIIIIII MATIIIIIIIIIIIIIII,,,,,,,TE PRIND TIGANEEEEEEEEEEEE SI TE VOI UMILIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-03-17 20:23



Musafir

#18214 CHINEZII AU VENIT AZI ÎN PITEȘTI PENTRU PRIVATIZAREA OLTCHIM-ARPECHIM

2014-03-17 20:38

http://epitesti.ro/economic-2/chinezii-au-venit-azi-pitesti-pentru-privatizarea-oltchim-arpechim/

http://epitesti.ro/wp-content/uploads/2010/05/arpechim_turnuri.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Chinezii arată că sunt cu adevărat interesați să cumpere la pachet combinatul vâlcean Oltchim și petrochimia Arpechim de la Bradu (de lângă Pitești).

Astăzi la sediul Palatului Administrativ din Pitești, reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean și Primăriei Pitești au primit vizita trimișilor unui număr de două companii din Republica Populară Chineză. Delegaţia a fost însoţită de ministrul delegat al Ambasadei României în China, de conducerea Oltchimului şi de administratorul judiciar al combinatului din Râmnicu Vâlcea. Potrivit Biroului de presă al Instituției Prefectului de Argeș, reprezentanţii companiilor chineze au dorit să aibă o întâlnire cu autorităţile publice locale din judeţ în contextul interesului pe care acestea îl manifestă pentru privatizarea societății Oltchim. Întâlnirea a fost anunțată presei după ce a avut loc, iar autoritățile nu precizează numele celor două companii. După vizita în Pitești chinezii au plecat către Râmnicu Vâlcea.

Amintim că la sfârșitul acestei luni expiră termenul stabilit pentru depunerea ofertelor de participare la privatizarea Oltchimului din partea investitorilor interesați.


Musafir

#18215 Chinezi interesaţi de Oltchim au făcut o vizită în Argeş

2014-03-17 20:41

http://www.criterii.ro/index.php/en/arges/8915-chinezi-interesati-de-oltchim-au-facut-o-vizita-in-arges

http://www.criterii.ro/plugins/content/jumultithumb/img/img.php?src=Li4vLi4vLi4v...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luni, 17 martie, la sediul Palatului Administrativ, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Argeş, Consiliului Judeţean şi ai Primăriei Piteşti au primit vizita unei delegaţii compusă din reprezentanţi ai unor companii din Republica Populară Chineză.

Chinezii au dorit să aibă o întâlnire cu autorităţile publice locale din judeţul Argeş în contextul interesului pe care acestea îl manifestă faţă de privatizarea Oltchim.

Delegaţia a fost însoţită de ministrul delegat al Ambasadei României în Republica Populară Chineză şi de conducerea S.C Oltchim S.A. şi administratorul judiciar al acesteia.

După întâlnirea de la Piteşti, delegaţia a plecat spre Vâlcea.


Musafir

#18216 Gazprom, printre cei mai mari furnizori de materie primă ai Oltchim

2014-03-17 20:44

http://cronicaromana.ro/2014/03/17/gazprom-printre-cei-mai-mari-furnizori-de-materie-prima-ai-oltchim/?ref=head

http://cronicaromana.ro/wp-content/uploads/2014/03/oltchim-300x200.jpg...

O treime din propilena necesară combinatului chimic în acest an va fi cumpărată de la rafinăria NIS de la Pancevo. Restul se aduce în mare parte din import, pentru că nu există bani pentru repornirea petrochimiei de la Arpechim, ce aparţine chiar Oltchim. NIS este deţinută de gigantul rusesc Gazprom.

Circa 15% din necesarul de propilenă a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a provenit, anul trecut, de la rafinăria din oraşul sârbesc Pancevo, aparţinând grupului sârbesc NIS, o subsidiară a Gazprom, a spus, pentru Economica. Net, Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim.

Pentru acest an, o treime din necesarul de propilenă va veni de la acelaşi furnizor.

“Cotractăm 1.500 de tone lunar de la Pancevo, dintr-un necesar total de 4.500 de tone. Sârbii au preţuri foarte bune şi condiţii ideale de transport. Care-i problema cu Pancevo? Sunt OK, şi în trecut Oltchim se aproviziona de la sârbi”, a spus Piperea. Acesta a precizat că restul de materie primă provine de la diverşi furnizori locali, printre care şi rafinăria Petrom de la Brazi, dar mai ales din import.

În mod obişnuit, cea mai mare parte a propilenei venea de la Arpechim Piteşti, dar petrochimia de la Piteşti, care aparţine chiar Oltchim, nu funcţionează, pentru că rafinăria Arpechim, care practic asigură funcţionarea rafinăriei, este închisă de mai mulţi ani.

Acesta a menţionat că necesarul de 4.500 de tone de propilenă pe lună, 54.000 pe an, este valabil pentru situaţia actuală, când fabrica merge la doar 27% din capacitate.

Daca ar funcţiona la capacitate, Oltchim ar avea nevoie de cel 12.000 tone de propilenă pe lună, şi de 10 tone de etilenă pe oră, pentru fabricarea policlorurii de vinil.

Constatin Roibu, director al Oltchim din 1991 până în 2012, ne-a spus că, dacă nu s-ar fi închis petrochimia de la Arpechim, aceasta ar fi putut asigura 8-9.000 de tone de propilenă lunar. Aşa însă, combinatul trebuie să aducă de unde poate. „De unde din intern, dacă nimeni nu mai produce? Petrom, cu Brazi, nu produce decât pe la 1.800 de tone lunar. Aşa că, încă din ultima parte a mandatului meu, aduceam de la Pancevo, de la LukOil Bulgaria, din Ucraina”, a spus Roibu.

Propilena este utilizată de Oltchim la producţia de polioli. La fel ca şi etilena, propilena se obţine din produşii secundari rezultaţi în urma rafinării ţiţeiului, prin instalaţia de piroliză. Propilena se poate transporta şi rutier.

Rafinăria de la Pancevo aparţine NIS Petrol, controlată de Gazprom Neft. Sârbii mai deţin şi rafinăria Novi Sad. Statul român s-a angajat să privatizeze activele viabile ale Oltchim, reunite într-o firmă nouă, până pe 28 martie. De fabrică s-au interesat un concern chinez, grupul maghiar Mol, omul de afaceri Ştefan Vuza şi ruşii de la Oil Gas Trade.Statul încearcă, în acest moment, să negocieze preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom, pentru a o vinde la pachet cu Oltchim.

Compania sârbească NIS este prezentă în România prin reţeaua de benzinării Gazprom, aflată în plină extindere.


Musafir

#18217 Gazprom a ajuns printre cei mai mari furnizori de materie primă ai Oltchim. Combinatul se vinde luna

2014-03-17 20:47

Gazprom a ajuns printre cei mai mari furnizori de materie primă ai Oltchim. Combinatul se vinde luna aceasta

http://www.economica.net/gazprom-a-ajuns-printre-cei-mai-mari-furnizori-de-materie-prima-ai-oltchim--combinatul-se-vinde-luna-aceasta_75596.html


http://media.rtv.net/image/201401/w620/oltchim_37666500_51305000_94479300.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O treime din propilena necesară combinatului chimic în acest an va fi cumpărată de la rafinăria NIS de la Pancevo. Restul se aduce în mare parte din import, pentru că nu există bani pentru repornirea petrochimiei de la Arpechim, ce aparţine chiar Oltchim. NIS este deţinută de gigantul rusesc Gazprom.



Circa 15% din necesarul de propilenă a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a provenit, anul trecut, de la rafinăria din oraşul sârbesc Pancevo, aparţinând grupului sârbesc NIS, o subsidiară a Gazprom, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim.

Pentru acest an, o treime din necesarul de propilenă va veni de la acelaşi furnizor.

Cotractăm 1.500 de tone lunar de la Pancevo, dintr-un necesar total de 4.500 de tone. Sârbii au preţuri foarte bune şi condiţii ideale de transport. Care-i problema cu Pancevo? Sunt OK, şi în trecut Oltchim se aproviziona de la sârbi”, a spus Piperea. Acesta a precizat că restul de materie primă provine de la diverşi furnizori locali, printre care şi rafinăria Petrom de la Brazi, dar mai ales din import.

În mod obişnuit, cea mai mare parte a propilenei venea de la Arpechim Piteşti, dar petrochimia de la Piteşti, care aparţine chiar Oltchim, nu funcţionează, pentru că rafinăria Arpechim, care practic asigură funcţionarea rafinăriei, este închisă de mai mulţi ani.

Acesta a menţionat că necesarul de 4.500 de tone de propilenă pe lună, 54.000 pe an, este valabil pentru situaţia actuală, când fabrica merge la doar 27% din capacitate.

Daca ar funcţiona la capacitate, Oltchim ar avea nevoie de cel 12.000 tone de propilenă pe lună, şi de 10 tone de etilenă pe oră, pentru fabricarea policlorurii de vinil.

Constatin Roibu, director al Oltchim din 1991 până în 2012, ne-a spus că, dacă nu s-ar fi închis petrochimia de la Arpechim, aceasta ar fi putut asigura 8-9.000 de tone de propilenă lunar. Aşa însă, combinatul trebuie să aducă de unde poate. „De unde din intern, dacă nimeni nu mai produce? Petrom, cu Brazi, nu produce decât pe la 1.800 de tone lunar. Aşa că, încă din ultima parte a mandatului meu, aduceam de la Pancevo, de la LukOil Bulgaria, din Ucraina”, a spus Roibu.

Propilena este utilizată de Oltchim la producţia de polioli. La fel ca şi etilena, propilena se obţine din produşii secundari rezultaţi în urma rafinării ţiţeiului, prin instalaţia de piroliză. Propilena se poate transporta şi rutier.

Rafinăria de la Pancevo aparţine NIS Petrol, controlată de Gazprom Neft. Sârbii mai deţin şi rafinăria Novi Sad.

Statul român s-a angajat să privatizeze activele viabile ale Oltchim, reunite într-o firmă nouă, până pe 28 martie. De fabrică s-au interesat un concern chinez, grupul maghiar Mol, omul de afaceri Ştefan Vuza şi ruşii de la Oil Gas Trade.Statul încearcă, în acest moment, să negocieze preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom, pentru a o vinde la pachet cu Oltchim.

Compania sârbească NIS este prezentă în România prin reţeaua de benzinării Gazprom, aflată în plină extindere.


Musafir

#18218 Chinezii de la Baota Petrochemical vor în continuare să preia Oltchim, susţine preşedintele CJ

2014-03-17 20:51

http://www.economica.net/chinezii-de-la-baota-petrochemical-vor-in-continuare-sa-preia-oltchim-sustine-presedintele-cj_75797.html

Chinezii de la Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum îşi menţin intenţiile cu privire la preluarea Oltchim SPV, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea.

http://media.rtv.net/image/201403/w620/oltchim_37666500_51305000_31864800.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


'Astă seară a avut loc ultima întâlnire - din câte am înţeles eu - pe care chinezii au avut-o înaintea unei decizii cu privire la Oltchim. Din cele spuse de dumnealor, îşi menţin interesul pentru preluarea combinatului vâlcean şi sunt interesaţi şi de rafinăria Arpechim. Mai ales că au o tehnologie avansată, de exemplu, noi folosim 30% din petrol, pe când ei mai pot scoate 40% din restul care rămâne după rafinare. Deci, ei pot scoate astfel 70% cantitate de petrol. Noi le-am prezentat şi alte oportunităţi de afaceri în judeţ, dar aşa cum am spus, sunt interesaţi strict de partea de chimie şi petrochimie', a spus Cîlea.

Preşedintele Ion Cîlea s-a întâlnit luni seara cu o delegaţie a concernului chinez Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum, concern care s-a înscris la licitaţia pentru preluarea Oltchim SPV, din data de 28 martie.

Investitorii din China s-au numărat printre cei care au cerut Ministerului Economiei să amâne termenul final pentru depunerea ofertelor de cumpărare, care era iniţial prevăzut pentru 31 ianuarie.

Oltchim se află din ianuarie 2013 în insolvenţă şi după ce a fost împărţit în două societăţi - Oltchim şi Oltchim SPV- cea din urmă a fost scoasă la vânzare la un preţ de aproximativ 300 milioane de euro.

Până în acest moment, interesate de preluarea Oltchim SPV s-au dovedit a fi companiile chineze Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum, grupul de firme al omului de afaceri clujean Ştefan Vuza, ruşii de la Oil Gas Trade, maghiarii de la Mol şi SIF Transilvania.



Musafir

#18219 Investitorii chinezi, discuţii despre Oltchim cu autorităţile Argeş şi Vâlcea

2014-03-17 20:55

http://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/investitorii-chinezi-discutii-despre-oltchim-autoritatile-arges-valcea-1_532757ed0d133766a8fd582b/index.html

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/09/13/523324dac7b855ff567c7ff...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Investitorii chinezi interesaţi să cumpere combinatul Oltchim s-au întâlnit luni cu autorităţile judeţene din Argeş şi Vâlcea. În cele 10 zile petrecute în România, reprezentanţii companiilor Baota Petrochemical Group-Junlun Petroleum au purtat discuţii inclusiv pentru achiziţionarea rafinăriei de la Piteşti deţinută de OMW. Luni seara, delegaţia din China a fost prezentă la Consiliul Judeţean Vâlcea, unde a primit informaţii despre Oltchim şi CET Govora, unul dintre furnizorii combinatului. Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, spune că investitorii chinezi cunosc în detaliu toate problemele combinatului din Râmnic. „Nu au negat că ar fi interesaţi de zona chimiei, că ştiu foarte bine activitatea combinatului Oltchim. Au spus că vor să investească cât mai repede pentru că în România nu au vreun contract încheiat, au doar o fabrică în Ungaria. I-am întrebat dacă ar cumpăra şi Arpechimul şi mi-au răspuns că în mod sigur l-ar achiziţiona pentru că Oltchim a fost pe profit până în 2008 şi că cel mai mare profit a fost în perioada când a funcţionat rafinăria”, declară Ion Cîlea. După vizita în Vâlcea, membrii delegaţiei au refuzat să facă orice fel de declaraţii pe tema Oltchim. Sindicaliştii din combinat cred însă că aceste companii se vor număra cu siguranţă printre cele care vor depune o ofertă angajantă la sfârşitul lunii martie. Potrivit liderului sindical Corneliu Cernev, chinezii sunt pregătiţi să investească sute de milioane de euro în Oltchim şi Arpechim. “Din informaţiile pe care le am eu, companiile chineze sunt dispuse să facă investiţii de 500 de milioane de euro. Faptul că finanţează, în Ungaria, un combinat identic cu Oltchimul ne spune că au destulă experienţă în acest domeniu. Eu cred într-o privatizare a combinatului din Râmnicu Vâlcea, cred că pe 28 martie vom avea maxim două oferte angajante: una a chinezilor, cealaltă a ungurilor de la Moll”, spune preşedintele Sindicatului Victoria Oltchim. Printre cei care şi-au manifestat intenţia de a cumpăra combinatul din Râmnicu Vâlcea se numără şi compania rusă Oil Gas Trade, omul de afaceri Ştefan Vuza şi SIF3 Transilvania.

Citeste mai mult: adev.ro/n2lln6


Musafir

#18220 Re: Investitorii chinezi, discuţii despre Oltchim cu autorităţile Argeş şi Vâlcea

2014-03-17 23:07

#18219: - Investitorii chinezi, discuţii despre Oltchim cu autorităţile Argeş şi Vâlcea

O SA VEDETI VOIIIIIIIIIIIII TRADATORILOR DE OLTCHIM,CINE I PICASSOOOOOO,,,,,,,MAINEEEEEE

ELC 3

#18221 picaso

2014-03-18 05:37

aratati mai muianu in fata oltchim sa te vada toti ...mirasar lumea de tine!!
o dai ca azi ca maine si esti invizibil todeauna ....scursura jegoasa
oxo

#18222 pt dudu

2014-03-18 05:42

ala care il vezi tu destept din svo la halit dumitru la pitesti.
dupa prema de paste care o da dumitru la diculoiu mai ramin citiva natarai

Musafir

#18223 Luni, 31 martie licitatia pentru privatizarea Oltchim va avea loc la un hotel din Bucuresti .

2014-03-18 08:02

#18219: - Investitorii chinezi, discuţii despre Oltchim cu autorităţile Argeş şi Vâlcea

http://www.impactreal.ro/2014031716392/Luni-31-martie-licitatia-pentru-privatizarea-Oltchim-va-avea-loc-la-un-hotel-din-Bucuresti.html

 

Luni, 31 martie licitatia pentru privatizarea Oltchim va avea loc la un hotel din Bucuresti

Data publicarii: 17-03-14

http://www.impactreal.ro/images/stories/oltchim_10001.jpg...

Consorţiul de administratori judiciari ai societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea - Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL - va organiza luni, 31 martie 2014, de la ora 11, la hotelul Double Tree by Hilton, din Bucureşti, procedura de selecţie a ofertei angajante în vederea achiziţiei integrale a părţilor sociale deţinute de SC Oltchim SA la SC Oltchim SPV SRL.

Potrivit anunţului public, ofertanţii care doresc să participe la procedura de selecţie trebuie să depună la oricare dintre sediile Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL din Bucureşti, cel mai târziu vineri, 28 martie 2014, ora 11, documentele specificate în cuprinsul caietului de prezentare, care poate fi achiziţionat de la oricare sediu Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL pentru echivalentul în lei al sumei de 20.000 de euro.

La sfârşitul lunii ianuarie 2014, Adunarea creditorilor de la SC Oltchim SA, convocată la cererea administratorilor judiciari BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv SPRL, a aprobat prelungirea datei de depunere a ofertelor angajante în vederea achiziţiei integrale a părţilor sociale deţinute de SC Oltchim SA la Oltchim SPV SRL. Termenul a fost prelungit de la 31 ianuarie 2014 la data de 28 martie 2014, fiind decalate în consecinţă şi celelalte date procedurale. Această amânare a fost aprobată ca urmare a solicitărilor primite din partea investitorilor interesaţi să participe la reorganizarea activităţii combinatului.

Concernul maghiar MOL nu este interesat de Arpechim

Privatizarea SC Oltchim SPV SRL, compania care va prelua activele viabile ale SC Oltchim SA, este un joc în patru între omul de afaceri Ştefan Vuza, consorţiul chinez Baota Petrochemical Group - Hengchao Sun - Junlun Petroleum, ruşii de la Oil Gas Trade şi Petchem, divizia petrochimică a concernului de stat maghiar MOL, potrivit administratorului judiciar al SC Oltchim SA, Gheorghe Piperea. Dacă de Ştefan Vuza, chinezi şi ruşi se ştia, intrarea în cursă a MOL este o noutate, însă ungurii se anunţă un competitor redutabil, care pleacă din primul rând la această procedură, pentru că au forţa financiară necesară pentru cumpărarea SC Oltchim SPV SRL. Petchem este printre primele zece companii europene din petrochimie şi unul dintre liderii europeni în producţia de polietilenă şi polipropilenă. „Noi ne-am pregătit pentru această privatizare în aşa fel încât să nu mai repetăm episoadele neplăcute din trecut. Caietul de sarcini este construit astfel încât SC Oltchim SA să poată fi cumpărat de cei care dispun de surse proprii sau din împrumuturi deja la dispoziţie. Din acest punct de vedere, jocul se duce mai degrabă în trei.”, afirmă Piperea. Competitorul care nu prea are şanse, din acest punct de vedere, este Ştefan Vuza, patronul Chimcomplex, care recent a anunţat că a început demersurile pentru accesarea unui credit de 200 de milioane de euro, destinat cumpărării SC Oltchim SA. „Nu mai vrem să vindem cuiva, chiar pe o sumă mare, şi apoi să aşteptăm cu lunile nişte bani care nu vin, apoi să pice şi privatizarea.”, mai spune Piperea. SC Oltchim SPV SRL încă nu are entitate juridică. Va fi înfiinţat abia după ce se va desemna câştigătorul licitaţiei. Preţul de pornire a licitaţiei este de 305 milioane de euro, dar se cere depunerea unei garanţii de participare de 10 milioane de euro şi un avans de 10% din preţul de adjudecare a licitaţiei. De achiziţionarea Rafinăriei Arpechim, principalul furnizor de materie primă pentru SC Oltchim SA, s-au arătat interesaţi doar ruşii, chinezii şi Ştefan Vuza, în timp ce ungurii de la MOL nu doresc preluarea acesteia. Rafinăria este, acum, proprietatea OMV Petrom şi este închisă de doi ani. MOL este compania petrolieră integrată a Ungariei, cu o cifră de afaceri de 20 de miliarde de euro şi 1.600 de staţii de distribuţie a carburanţilor în Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi ţările din CSI. Este cea mai mare companie din ţara vecină şi a doua mare companie din Europa Centrală şi de Sud-Est. În România, MOL are o reţea de 143 de benzinării şi o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de euro.

Conducerea OMV este sceptică că Arpechim ar putea funcţiona pe profit

Recent, Manfred Leitner, şeful diviziei de Rafinare şi Marketing din cadrul companiei OMV, a recunoscut public faptul că nici o companie petrolieră din lume nu ar putea opera Rafinăria Arpechim Piteşti, astfel încât să obţină profit. „Am fi surprinşi dacă cineva în lumea asta va opera Arpechim pe profit. Altfel, n-am fi închis-o.”, a precizat Leitner. Potrivit acestuia, OMV nu poartă în acest moment discuţii cu vreun potenţial cumpărător privind vânzarea Rafinăriei Arpechim, pe care a închis-o în 2011. „OMV a pierdut mult din 2004 încoace cu Arpechim Piteşti. Nu am avut discuţii serioase cu vreun potenţial cumpărător. Dacă statul român va veni cu un investitor care vrea să cumpere rafinăria la pachet cu SC Oltchim SA, suntem deschişi la discuţii.”, a spus oficialul companiei austriece. Societatea OMV Petrom va transforma o parte dintre instalaţiile Rafinăriei Arpechim Piteşti, aflată în conservare, într-un depozit de ţiţei, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al companiei petroliere, Mariana Gheorghe. „Activitatea la Arpechim Piteşti s-a oprit. Repoziţionăm o parte dintre activele de acolo ca terminal pentru ţiţei şi produse petroliere. Ele vor trebui autorizate ca depozit de produse petroliere.”, a afirmat Mariana Gheorghe. Anul trecut, conducerea OMV Petrom susţinea că Rafinăria Arpechim Piteşti va fi demolată dacă nu va fi găsit un cumpărător. Rafinăria Arpechim, pe care OMV, acţionarul majoritar al Petrom, nu o consideră un activ de bază, livrează materie primă pentru SC Oltchim SA, aflată în insolvenţă. În schimb, administratorul judiciar al SC Oltchim SA, Gheorghe Piperea, este convins că, în perioada imediat următoare, OMV Petrom şi statul român vor parafa o înţelegere prin care Rafinăria Arpechim Piteşti să treacă în proprietatea statului gratis, cu asumarea investiţiilor de mediu de circa 200 de milioane de euro. Arpechim Piteşti era principalul furnizor de materie primă pentru SC Oltchim SA. „Probabil, Arpechim Piteşti va fi cedată statului român pe un euro, urmând ca acesta să-şi asume obligaţiile investiţionale de mediu şi alte obligaţii aferente. Ulterior, Arpechim poate deveni obiect de negociere între cumpărătorul SC Oltchim SA şi statul român. Este posibil ca, în perioada următoare, să se dea şi un act normativ în acest sens.”, este un scenariu avansat de administratorul judiciar, Gheorghe Piperea. După ce statul va prelua Arpechim, ar urma să negocieze cu viitorul proprietar al SC Oltchim SA condiţiile de vânzare a rafinăriei: cu cedarea tuturor obligaţiilor de mediu, cu cedarea lor parţială sau fără cedarea lor. Acum, Arpechim este în proprietatea OMV Petrom, care o ţine închisă de doi ani, pentru că genera pierderi şi nici nu a găsit cumpărători pentru ea. Oficiali din Ministerul Economiei au precizat că scenariul preluării de către stat a Arpechim de la OMV Petrom este doar o ipoteză de lucru la nivelul instituţiei. Un asemenea scenariu poate părea hazardat, s-ar putea crede că OMV Petrom nu ar ceda niciodată gratis rafinăria statului român. Totuşi, în 2012, au existat discuţii între reprezentanţii OMV Petrom şi cei ai statului, în urma cărora grupul petrolier ar fi fost dispus să cedeze Arpechim, dacă statul ar fi preluat obligaţiile investiţionale de mediu. Aceste obligaţii sunt atât cele legate de poluarea istorică, de până la privatizarea OMV Petrom, cât şi cele legate de poluarea contemporană, de la privatizarea OMV Petrom şi până în prezent. La acea dată s-a redactat şi un protocol în care se stabilea un preţ al activelor Arpechim de 60 de milioane de euro. Totuşi, surse apropiate negocierilor au precizat, la momentul respectiv, că preţul era doar simbolic, iar OMV Petrom ar fi fost gata să renunţe la această sumă dacă statul sau un eventual investitor agreat de stat la SC Oltchim SA ar fi fost dispus să preia integral obligaţiile investiţionale de mediu amintite.

Schimbări în conducerea executivă a Oltchim

Pe 27 februarie 2014, a încetat contractul individual de muncă, încheiat pe o perioadă determinată, al lui Valentin Popescu, care a deţinut funcţia de director al Direcţiei Energetică-Mecanică din SC Oltchim în perioada 15 octombrie 2012 - 26 februarie 2014, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti. Până la numirea unui înlocuitor, interimatul va fi asigurat de Victor Avram, şef Divizie Energie în SC Oltchim SA, se mai arată în comunicat.

Valentin Popescu (fost director al SC Mentchim SA) este omul care a adus în insolvenţă firma SC Mentchim SA, fiind cercetat în anii 2006 şi 2007 de DNA pentru spălare de bani şi afaceri cu metalurgice, împreună cu un alt fost director. În perioada aceea, trei foşti directori ai SC Mentchim SA au fost deferiţi justiţiei pentru că au golit conturile societăţii la care lucrau, în favoarea unor firme din Bucureşti şi Severin. Procurorii anticorupţie din cadrul DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată a şase persoane, acuzate de producerea unui prejudiciu de peste 1,8 milioane de euro în dauna SC Mentchim SA (firmă la care statul este acţionar prin intermediul SC Oltchim SA). În fruntea listei de acuzaţi se afla Valentina Crânguş, fostă directoare economică a SC Mentchim SA, acuzată de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Georgiana Budea, fostă directoare comercială a firmei, acuzată de abuz în serviciu, şi Drăghici Presură, fost contabil-şef al aceleiaşi societăţi, pentru abuz în serviciu şi fals la Legea contabilităţii. Au mai fost deferiţi justiţiei Ion Mihai şi Iliuţă Ionel Aldescu, directorul general, respectiv administratorul SC Gen Fero Chim SRL Bucureşti, puşi sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi Ion Buştean, administrator la SC Neferal Impex SRL Drobeta Turnu Severin, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu. Anchetatorii au reţinut în rechizitoriu că, în perioada 30 iulie 2005 - 9 iulie 2007, SC Mentchim SA a derulat afaceri comerciale frauduloase cu reprezentanţii SC Gen Fero Chim SRL Bucureşti şi SC Neferal Impex SRL Drobeta Turnu Severin. Astfel, SC Mentchim SA a încheiat cu societăţile sus-menţionate trei contracte comerciale cu încălcarea normelor legale şi ale atribuţiilor de serviciu şi a efectuat plăţi către aceste firme, în baza unor documente fiscale falsificate, anulate sau stornate, în repetate rânduri, fără ca societăţile beneficiare ale plăţilor să fi livrat vreodată marfă. Majoritatea documentelor de livrare nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale nici uneia dintre societăţi. Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte unul dintre contractele încheiate cu SC Gen Fero Chim SRL, s-au întocmit note de recepţie în fals pentru livrări de circa 3,4 milioane de lei, după care s-a întocmit alt proces-verbal de custodie, în fals, în care se menţiona nereal că marfa s-ar afla la furnizor, se menţionează într-un comunicat la DNA. În ceea ce priveşte marfa care făcea obiectul contractelor comerciale, aceasta nu era necesară activităţii SC Mentchim SA, nu existau fonduri alocate pentru acea marfă, iar singurul scop al plăţilor a fost acela al creării unui avantaj patrimonial pentru societăţile aşa-zis furnizoare. În vederea acoperirii prejudiciului s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor învinuiţilor. SC Mentchim SA a fost constituită în cursul anului 2005, în urma externalizării activităţii de întreţinere şi reparaţii a SC Oltchim SA, iar peste 90% din activităţi le derula cu această societate, de la care primea peste 90% din fondurile băneşti.


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-03-18 10:16


Ion ANDREESCU

#18225 CHINEZII CUMPARA OLTCHIM ?

2014-03-18 12:21

Nu mai vin americanii, vin chinezii acum...

http://vtv.ro/?p=9765