ENERGIE LA PREȚURI MICI PENTRU TOȚI ROMÂNII


Statul are obligația să le asigure cetățenilor un nivel de trai decent, să creeze toate condiţiile necesare pentru creşterea calităţii vieţii și să protejeze interesele naţionale în activitatea economică (art. 135 din Constituția României).

Pentru că guvernanții nu fac asta singuri, trebuie să ne implicăm.

Ne-am săturat să facem economie exagerată, pentru ca alții s-o ducă bine în continuare.

Nu mai vrem să facem sacrificii degeaba, nu mai acceptăm să locuim în frig, să ne fie greu și să ne îmbolnăvim, numai pentru ca unii speculanți șmecheri să se îmbogățească de la prețul mare al energiei. Nu mai vrem să sărăcim, pentru ca alții să se îmbogățească.

Sunt în vigoare mai multe OUG-uri referitoare la prețul energiei, dar ele se mai pot modifica în Parlament. Încă se mai poate face ceva pentru corectarea lor. Ele ar trebui să prevadă măsuri corecte și eficiente de ajutor a cetățenilor și a economiei, în special prin mărirea producției de energie, eliminarea speculei ilicite și plafonarea prețurilor. E vorba de toate formele de energie pe care le folosim: energie electrică, gaz, lemne, energie regenerabilă, biomasă etc.

Statul român trebuie să asigure un preț accesibil pentru toată lumea la energie electrică și la combustibili.

Acte normative care trebuie corectate:

1. Proiectul de lege PL-x nr. 551/2022 referitor la acordarea de compensații la prețul energiei electrice și la prețul gazului, pentru populație, firme și instituții publice. Prin el se vrea legiferarea OUG nr. 119/2022, care acum este în vigoare, prin care s-a plafonat consumul de energie electrică compensată la numai 255 kWh/lună, față de 300 kWh/lună cum era până acum.

Pentru un trai decent și un preț rezonabil la energia electrică cerem ca plafonul de consum compensat pentru lunile calde, de vară, să fie de 300 kWh/lună, iar pentru lunile reci, de iarnă, plafonul să fie de 500 kWh/lună. Asta deoarece iarna consumul este mai mare, în special pentru cei care folosesc energie electrică pentru încălzire, din lipsa altor posibilități.

Mai mult, reducerea cu 15% a plafonului compensat nu reprezintă o necesitate economică, ci o cerință a unor țări din Europa de Vest, care nu au suficiente resurse energetice. Numai că 300 kWh/lună este insuficient pentru o familie și deja reprezintă o economie de energie. Practic, prin scăderea și mai mult a pragului de consum compensat, la 255 kWh/lună, ni se cere se facem economie la economie și asta numai pentru ca alte țări, cu venituri mai mari decât România, să aibă în continuare confortul energetic ieftin cu care s-au obișnuit de atâția zeci de ani.

De exemplu, în Germania plafonul de consum compensat este de 1000 kWh/lună, de trei ori și ceva mai mult decât în România. Plus că subvenția acordată în alte țări este mai mare decât cea de la noi.

Românii au cel mai mic consum de energie din întreaga Europă: 2,4 MWh/persoană/an. În Germania consumul este de aproape trei ori mai mare (6,5 MWh/persoană/an). Asta în condițiile în care, slavă Domnului, suntem țară producătoare de energie electrică și avem suficiente resurse energetice.

Prin reducerea plafonului de consum compensat la 255 kWh/lună (sau la 300 kWh/lună iarna), multe familii din România nu se mai încadrează la prețul redus al energiei electrice și va trebui să plătească facturi exorbitante la energie. Pentru majoritatea cetățenilor aceste cantități sunt total insuficiente și vor crea mari probleme în perioada rece, mai ales celor cu venituri reduse.

2. Proiectul de lege PL-x nr. 548/2022 - pentru legiferarea OUG nr. 108/2022 - prevede închiderea tuturor minelor de cărbune din România și oprirea producției de cărbune, în diferite stadii, fără a obliga statul să construiască noi capacități în loc. Asta deși suntem în criză energetică, Green Deal-ul european a fost suspendat, iar toate celelalte țări din UE fac eforturi extraordinare ca să-și asigure necesarul de energie, după întreruperea gazului rusesc.

Prevederile privind decarbonizarea sectorului energetic care au fost negociate sau impuse prin PNRR, precum și termenele aferente lor, nu mai sunt valabile în actualul context de criză economică și lipsă acută de resurse energetice la nivel european. Dovadă faptul că unele țări europene, care se supun aceleiași legislații comunitare, și-au redeschis exploatările de cărbune și termocentralele care să folosească cărbunele extras. Din aceste motive, România nu mai este obligată să respecte niște planuri depășite, pe care nimeni în Europa nu le mai respectă.

Numai că în România guvernanții fac exact pe dos: închid mine și termocentrale lăsând țara fără energie electrică, iar pe români fără locuri de muncă și amenințați de sărăcie cruntă, prin creșterea exagerată a prețurilor și prin lipsa producției naționale.

CEREM imperativ ca niciun obiectiv din patrimoniul industriei energetice să nu fie închis sau oprit, decât dacă se pune altceva în loc. NU închidem nimic până nu avem alte surse alternative deja funcționale, care să înlocuiască deficitul de energie și oprirea ilegală a capacităților de producție actuale.

3. Proiectul de lege L613/2022 - pentru legiferarea OUG nr. 134/2022 - care impune un preț maxim de 400 lei/mc, cu TVA inclus, pentru vânzarea lemnului de foc, 1.500 lei/tonă, cu TVA inclus, pentru brichetele din lemn și 2.000 lei/tonă, cu TVA inclus, pentru peleții din lemn, fără ca vânzătorii privați să fie compensați de stat și fără ca statul să oprească exportul lemnului spre alte țări. Prin urmare, vânzătorii privați preferă să-și vândă produsele la export sau pe piața neagră. În consecință, oamenii vor găsi din ce în ce mai greu lemne de foc, peleți și brichete din lemn, iar prețul lor va crește pe piața neagră, fiind cel dictat de vânzător.

CEREM imperativ ca statul să aplice și alte soluții compensatorii pentru piața combustibilului lemnos și să oprească exportul lemnelor de foc, măcar pentru această iarnă.

4. Mai sunt câteva ordonanțe de urgență și proiecte de lege care, dacă sunt corectate și îmbunătățite, pot duce la scăderea prețului energiei electrice și a unor combustibili, cum ar fi biomasa. De exemplu, proiectul de lege PL-x nr. 549/2022.

De asemenea, trebuie legiferate și alte măsuri de protecție socială, cum ar fi protejarea celor cu venituri mici, inclusiv a pensionarilor, față de decuplarea de la rețelele de utilități, atunci când nu mai au bani să plătească facturile exagerate.

Sunt parlamentari care susțin corectarea acestor proiecte de lege, în Parlament. Și au nevoie de susținerea noastră.

Trebuie să ne cerem drepturile legale cu fermitate, iar statul să-și facă datoria.

În concluzie, românii pot și trebuie să aibă o viață normală din punct de vedere al prețurilor la energie, mai ales în actualul context al crizei economice. Acum depinde și de noi. Dar prețurile vor scădea doar dacă ne implicăm și acționăm.

Vă rugăm să semnați petiția și s-o distribuiți cât mai mult. Tot ce facem, facem pentru noi.

Acțiunea ne încălzește, inacțiunea ne îngheață!

Așa cum acționăm acum, așa vom trăi la iarnă: în căldură sau în frig!

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Adrian Aciu va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...