Contra propunerii de demolare a clubului Fabrica
Cu ocazia aflarii propunerii de demolare a clubului Fabrica am pornit aceasta petitie prin care cerem oprirea acestui proiect argumentele urmand sa fie prezentate in aceasta cerere.
Primul si cel mai pertinent argument este strict legat de datarea cladirii aceata fiind clasificata drept patrimoniu imobil material industial. Cladirea ce dateaza din sec XIX ce functiona sub denumire de fabrică de Ciorapi și Tricotaje „Apollo”.Denumirea zeului ''Apollo'' a fost ulterior adaugat in sec XX de catre comunusti de la aceasta schimbare fabrica ramanand doar pe sectia hartie.După peste 100 de ani de funcționare, în secolul XXI întreprinderea a dat faliment pentru că italianul care o cumpărase nu a respectat contractul de privatizare.Astfel privind o mica parte din istoria aceste cladiri a fost propusa clasificarea acesteia drept monument istoric.
In al doilea rand, str.11 iunie intra in zona protejata 11 iunie in care se afla cladiri joase specifice secolului XIX respectiv inceputul secolului XX.Astfel proiectul propus de primarie este unul ilegal deoarece Primaria propune constructia mai multor blocuri de 8 etaje in aceasta zona ce are un maxim ca inaltime de 3 respectiv 4 etaje.Privind acest amanunt proiectul este imposibil de implinit.
Un al treilea argument este reprezentat de bucuresteni si amintirile pe care acestia le au in locatia respectiva. Clubul Fabrica reprezentand in acest moment o cladire plina de culoare ptr multe suflete.Locatia insa detine amintiri ce dateaza din anii de activitate ai acesteia ptr. asta doresc sa trecem impreuna prin aceast citat:O parte a clădirilor fabricii a fost demolată, mai puțin clădirea adminstrativă, construită dintr-un ciment ce nu a putut fi demolat, astfel că pe scheletul clădirii s-a construit un bloc de locuințe, cu 4 etaje. O altă parte, cea industrială, a devenit multi-cunoscuta ” La Fabrica”, de pe strada 11 Iunie 1848. Părinții mei, amîndoi, au lucrat aici de la angajare pînă la pensionare, adică de la 20 de ani pînă la 55 și 57 de ani. Sora mea și cu mine am petrecut ani buni din copilărie în birourile și curtea fabricii. Mai mult, eu am fost la grădinița cu program săptămînal a fabricii ce se afla pe strada Cornelia, peste drum de Intrarea Ovidiu. Din ce îmi amintesc, casa în care funcționa grădinița a aparținut familiei Cerchez, proprietara fabricii.”
Un ultim argument pe care doresc sa il prezint este legat de Primaria Capitalei care are angajamentul, printre altele, de conservare si valorificare a patrimoniului, iar dezvoltarea durabila a capitalei inseamna integrarea acestui patrimoniu in viata de zi cu zi a Bucurestenilor.
In concluzie, privind toate aceste puncte chiar putem spune ca merita sa renuntam la o parte din patrimoniu ptr cateva blocuri?In cele din urma aceasta este intrebarea cu care vreau sa va las, multumesc ptr atentie.
Barborica Delia Andra Contactați autorul petiției