Avem nevoie de moase!

.

Petiție pentru implementarea îngrijirii materno-infantile bazate pe moașă

   

Domnule prim ministru Dacian Cioloș,
Domnule ministru Vlad Voiculescu,

Putem îmbunătăți împreună starea de sănătate a mamelor și nou-născuților din România. Suntem țara europeană cu cea mai mare mortalitate infantilă și maternă. În rural, cifrele sunt cu 60% mai mari decât în orașe. În România trăiesc cele mai multe mame adolescente, se fac cele mai multe cezariene și se alăptează cel mai puțin.
87% din îngrijirea gravidei, a mamei și a nou născutului poate fi realizată de o moașă licențiată*. Dar, deși România a investit în educația a peste 1.000 de moașe, expertiza acestora nu este folosită. Mii de mame și de copii ar putea supraviețui cu o monitorizare corectă a sarcinii, a mamei și a nou-născutului,
îndeosebi în mediul rural.


Solicităm prin această petiție implementarea unei strategii naționale de îngijire a mamei si a nou nascutului bazată pe moașe, conform legislației europene pe care România a adoptat-o în 2005, strategie care va reduce pe termen lung rata cezarienei, rata sarcinilor neurmarite, a sarcinilor la adolescente, a mortalității materne și infantile, va crește rata alăptarii și va îmbunătăți sănătatea populației în general.

Implicarea moașelor cu studii universitare în îngrijirea femeilor la nivelul comunității le da acestora posibilitatea de a se ocupa de contraceptie, diagnosticarea și monitorizarea sarcinii, asistența mamei pre, intra și post naștere, inclusiv alăptare. Ne dorim ca moasele sa isi poata exercita profesia corect, complet si in mod autonom, asa cum se intampla in toate tarile membre ale Uniunii Europene, moașa fiind cel mai bine pregatit și cel mai eficient specialist în fiziologia maternă și infantilă.

Prin urmare, solicităm sprijinul Guvernului pentru a demara acest proces. Avem nevoie de înființarea unui Ordin al Moașelor din România (separat de Ordinul Asistenților din România) care să coordoneze acest program național și care să reprezinte în mod activ interesele profesiei și accesul femeilor la servicii medicale de calitate, atât în teritoriu cât și în maternități.
De asemenea este nevoie de implementarea normelor de practică autonomă a moașelor, conform directivei europene 36/2005.

Ne dorim ca medicina bazata pe dovezi și preventia să reprezinte baza pe care se construieste sistemul de ingrijiri materno-infantile din România.  

*conform Organizației Mondiale a Sănătății  

  


Asociatia Moaselor Independente, Asociatia Moaselor din Romania si Asociatia pentru Nastere Naturala    Contactați autorul petiției