APEL PUBLIC: EDUCAȚIE FĂRĂ TAXE

Anunț_articol.jpg

Ministerul Educației și Cercetării

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret sport și mass - media

Centrul Național Anticorupție

Avocatul Poporului pentru Drepturile copiilor

APEL PUBLIC: EDUCAȚIE FĂRĂ TAXE

Stimați reprezentanți ai autorităților publice,

Noi, semnatarii prezentei petiții, ne adresăm dumneavoastră pentru a vă reaminti despre o problemă gravă și sistemică, care se manifestă în multe din școlile și grădinițele din Republica Moldova: colectarea taxelor informale sub pretextul diverselor necesități pentru instituțiile de învățământ sau realizarea procesului educațional.

Această practică, binecunoscută de toate instituțiile statului, este răspândită și acceptată tacit, reprezentând o încălcare directă și o îngrădire a dreptului copiilor la educație de calitate gratuită, care afectează negativ întreaga societate prin crearea unui spațiu favorabil manifestărilor de corupție.

Odată cu înscrierea copilului într-o instituție de învățământ, părinții sunt incluși în „chaturile părintești”, prin intermediul cărora, în mod constant, sunt puși în fața unor solicitări sistematice de resurse financiare, care variază de la mici contribuții pentru produse de igienă sau apă potabilă, până la sume considerabile pentru reparații, dotări sau pentru remunerări suplimentare pentru cadrele didactice și non didactice.

Situația descrisă mai sus a devenit o schemă informală, acceptată în tăcere de participanții la procesul educațional și promovată sub masca „donațiilor benevole”. Cum altfel poate fi explicat faptul, că regulat, în instituțiile de învățământ din fondurile ilegale se efectuează reparații, se procură mobilier și tehnică, se achită servicii de curățenie și pază a instituțiilor, etc. Ar fi naiv să credem că managerii acestor instituții nu cunosc ce se întâmplă în instituțiile pe care le gestionează.

Mărimea plăților informale efectuate anual de către părinți în învățământul general au fost estimate la 782,5 milioane lei anual, conform studiului sociologic „Etica și integritatea academică în învățământul general. Plățile informale în școli”, publicat de Institutul de Politici Publice în anul 2021. Acest fapt plasează domeniul educațional printre sectoarele cu cele mai mari riscuri de corupție.

Mai mult, părinții se confruntă și cu faptul că mediul educațional devine unul represiv, astfel că în raport cu persoanele, care refuză de a se alătura acestor practici ilegale se creează un mediu ostil, iar în următoarea etapă se ajunge și la marginalizarea copiilor. Persoana care are curajul de a denunța practicile ilegale de fonduri, devine dușmanul întregii comunități educaționale a instituției vizate și deseori este nevoit să-și transfere copilul în altă școală sau grădiniță.

Impactul fenomenului:

Practica colectărilor ilegale, care este de o amploare deosebită în instituțiile din mun.Chișinău nu doar că atrage cetățenii Republicii Moldova, inclusiv copiii și tineri, în activități de corupție, contribuie la perpetuarea inechităților sociale și economice, dar subminează și calitatea actului educațional. Copiii din familii care refuză sau nu își permit să plătească aceste taxe sunt excluși din activități, marginalizați și discriminați.

Totodată, părinții care încearcă să se opună acestui sistem sunt adesea ignorați sau chiar supuși hărțuielilor din partea celorlalți părinți, sub pretextul că nu contribuie „pentru binele copilului”.

Chiar dacă problema colectărilor de fonduri ilegale este permanent discutată în spațiu public, și mai mult, angajații instituțiilor publice sunt și ei printre cei, care se confruntă cu acest fenomen,  autoritățile responsabile tratează foarte superficial situația, iar majoritatea acțiunilor întreprinse nu aduc un rezultat durabil. Mai mult, ani la rând toate raportările ce țin de aspecte de anticorupție și integritate în educație se realizează în baza numărului de acțiuni de prevenire realizate (instruiri, campanii de informare), dar nu și în baza unor indicatori  de impact, care să demonstreze progresul sau regresul în acest sector.

Prin urmare, fenomenul taxelor informale în educație generează consecințe grave:

• Corupție endemică: Această practică perpetuează un climat de corupție în instituțiile publice, afectând relația dintre părinți, elevi și cadre didactice.
  • Implicarea în acțiuni de încălcare a legii (colectare de fonduri ilegale) a unui număr considerabil de cetățeni, care interacționează cu sistemul educațional.
  • Discriminare socială: Copiii din familii cu venituri reduse sunt defavorizați și marginalizați pentru că părinții lor nu pot contribui financiar.
  • Tensiuni și conflicte: Practica impunerii taxelor informale generează tensiuni constante între părinți, profesori și administrațiile școlilor, ceea ce afectează negativ atmosfera educațională.
  • Degradarea încrederii în sistemul public de educație: Părinții și cetățenii își pierd încrederea în capacitatea statului de a asigura educație gratuită și de calitate pentru toți copiii.

Pentru a combate acest fenomen și pentru a asigura integritatea sistemului de învățământ, SOLICITĂM întreprinderea unui set de măsuri hotărâte pentru stoparea fenomenului, inclusiv următoarele:

Asigurarea unui program de finanțare a instituțiilor de învățământ, care să acopere  toate necesitățile de bază, în conformitate cu prevederile cadrului legal: produse de igienă, cheltuieli pentru curățenie, reparații, dotări tehnice și mobilier. Autoritățile trebuie să garanteze că toate cheltuielile strict necesare pentru asigurarea unui mediu adecvat procesului educațional sunt acoperite din bugetul public, nu din taxele informale colectate de la părinți.

Completarea cadrului legal cu prevederi, care interzic părinților să intervină direct în dotarea și  amenajarea instituțiilor de învățământ, iar managerii și angajații instituției să poarte responsabilitate disciplinară pentru neadmiterea a astfel de situații.

Elaborarea și implementarea unui mecanism intersectorial de sancționare a corupției și a estorcării de fonduri sub orice pretext, în cadrul instituțiilor de învățământ, care să prevadă penalități severe atât pentru cadrele didactice implicate, cât și pentru părinții care inițiază colectări ilegale de bani.

Crearea unei linii anticorupție funcționale și a unei subdiviziuni la Ministerul Educației și Cercetării, care să permită raportarea anonimă și rapidă a cazurilor de colectare ilegală de fonduri în școli și grădinițe, precum și examinarea profesionistă a sesizărilor recepționate.

Elaborarea unui mecanism de raportare anonimă și transparentă pentru toate cazurile de corupție, care să protejeze părinții și cadrele didactice care semnalează abuzurile, asigurându-le confidențialitatea și protecția împotriva repercusiunilor.

Implementarea unui instrument de monitorizate sistematică a plăților informale efectuate de părinți prin realizarea de sondaje instituționalizate și rapoarte publice, pentru a identifica amploarea problemei și a evalua eficiența măsurilor adoptate.

Lansarea periodică a campaniilor naționale de informare eficientă a părinților și cadrelor didactice cu privire la efectele negative ale colectării de taxe informale și la sancțiunile aplicabile, în vederea descurajării acestei practici la nivel național.

Instituirea și aplicarea sancțiunilor contravenționale pentru persoanele responsabile din instituțiile de învățământ, care tolerează sau chiar promovează colectarea de taxe ilegale. Similar cu măsurile aplicate în cazul reușitei școlare reduse, autoritățile trebuie să intervină prompt pentru a sancționa aceste abateri.

În concluzie:

Colectarea taxelor informale este o problemă care subminează însăși esența unui sistem educațional echitabil și accesibil pentru toți și este total opusă misiunii de a crește și educa o generație integră, onestă și responsabilă. Facem apel la dumneavoastră, autoritățile responsabile, să luați măsuri ferme și concrete pentru a soluționa această problemă gravă. Suntem convinși că doar printr-un efort determinat și prin reală voință politică poate fi creat sistem educațional transparent, echitabil și lipsit de corupție.

Cu respect,

Semnatarii petiției:

AO „Părinți Solidari”    Contactați autorul petiției

Prin semnarea petiției, accept faptul că AO „Părinți Solidari” va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri: