Apel la SOLIDARITATE si RESPONSABILITATE in vremuri de COVID-19 si nu numai
Romania parcurge cea mai grava criza din epoca moderna. Restrictiile impuse prin ordonantele militare pentru a preveni raspandirea infectiilor cu COVID-19 au dus la blocarea intregii economii romanesti. Spre deosebire de criza economica din perioada 2008 - 2010, cand recesiunea s-a instalat treptat (desi intr-un ritm alert), aceasta criza a venit peste noapte, odata cu decretarea starii de urgenta. Inchiderea directa a multor afaceri (restaurante, mall-uri, spatii de joaca, festivaluri, clinici, sectorul turistic etc) dar si indirecta a multor alte IMM-uri din cauza carantinei si izolarii populatiei in case, vor genera un somaj cronic ce poate ajunge la peste 1 milion de someri proveniti din randul mediului de afaceri.
In aceste conditii, presiunea pe bugetul national este enorma, in timp ce veniturile scad considerabil de la o zi la alta. Cele cateva domenii care resimt o crestere economica (afacerile de livrari la domiciliu, sectorul farma, transportul de marfuri) nu au capacitatea de a genera venituri la bugetul de stat care sa acopere pierderile din ce in ce mai mari. Golul economic creste in tehnica bulgarelui de zapada iar in mediul privat s-a instalat deja o panica tacita (deocamdata).
In consecinta, in Romania, ne asteptam la o recesiune economica ce se va instala mult mai rapid ca in anul 2008. Pana vom avea numarul oficial de firme inchise, suspendate si someri care intra in somaj tehnic, este nevoie, mai mult ca oricand, de solidaritate si responsabilitate in noile politici publice. Sistemul bugetar sustine aproximativ 1,2 milioane de angajati care continua sa primeasca salarii marite, bonusuri, pensii speciale, sau sa detina cumul de functii. Astfel, in timp ce in privat, ne asteptam ca peste 1 million de romani sa intre intr-un somaj care le va aduce aproximativ 2,000 de lei/luna, bugetarii continua sa fie platiti cu salarii de 4,000 - 20,000 lei net/luna, bonusuri, salarii de merit si chiar pensii speciale cu o valoare medie de 6,600 lei/luna. Sa ne amintim ca inainte de COVID-19 se vorbea despre reformarea administratiei publice si despre asa zisa “povara a salariilor din sistemul bugetar”, asupra careia au atras atentia institutiile financiare internationale si Comisia Europeana, intrucat cheltuielile cu salariile bugetarilor au ajuns la 10% din PIB. Acum, cu atat mai mult, se cade sa reflectam asupra reorganizarii si fluidizarii bugetului aparatului de stat, intrucat acest dezechilibru este nesustenabil in conditiile actuale, devenind imoral, lipsit de responsabilitate si poate conduce la un blocaj bugetar.
Astfel, consideram ca, exceptand angajatii din spitale, politie si armata care muncesc in linia intai impotriva COVID-19, pentru restul bugetarilor ar trebui stopate IMEDIAT toate avantajele:
1 - sporuri si bonusuri de orice fel.
2 - pensii speciale.
3 - cumulul de functii, onorarii si favoruri platite din bani publici (ex. membru in consiliile de administratie a mai multor institutii de stat, parlamentar care este si ministru, angajat intr-o institutie publica si membru in consiliul de administratie al altei institutii etc).
Nu este just si nici exemplar, sa se faca sacrificii numai in domeniului privat!
Radu Oprea, Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Regiunea Sud - Est Contactați autorul petiției