Republica Moldova// Petiție pentru încetarea turismului distrugător din Dumeni și în toate ariile cu statut protejat

În perioada caldă a anului, în satul Dumeni, comuna Duruitoarea Nouă, raionul Râșcani, sute de turiști se instalează cu corturi pe o plajă improvizată, neautorizată, unde lasă tone de gunoi, taie copaci, fac focul, pescuiesc, își petrec timpul în condiții insalubre (fără toalete, fără acces la baie), ascultă muzică la volum maxim în boxe pentru petreceri (uneori 24/24 ore), tasează cu mașinile dâmbul de protecție, se distrează pe bărci cu motor etc.  

În fâșia forestieră de pe mal sunt mai multe mormane de gunoi, cu muște, și miros corespunzător, iar corturile și alte spații de odihnă sunt instalate uneori și la 5-10 m distanță.

IMG_0410_(3)1.JPG

IMG_0415.JPG

IMG_0477_(2).JPG

IMG_0421_(2).JPGIMG_0408.JPG

IMG_0483_(2).JPG

IMG_03992.JPG

 

Menționăm că plaja se află în zonă de frontieră și este în gestiunea Agenției Apele Moldovei, fiind protejată de LEGEA Nr.440 din 27-04-1995 cu privire la zonele şi fîşiile de protecţie aapelor rîurilor şi bazinelor de apă – activitățile de agrement sunt interzise. De asemenea, se află la cca 30 m de gospodăriile sătenilor, iar una dintre căile de acces este un dâmb de protecție, construit după inundațiile din anul 2008, care este zilnic tasat de zeci, unenori și sute de mașini  de diverse dimensiuni.

 

IMG_0508.JPG

IMG_0436_(2).JPG

Totuși, în martie, anul curent, Consiliul Raional Râșcani a publicat documentul unei decizii de ”facilitare a procesului de creare a unei zone de agrement în micro-regiunea Costești-Dumeni”. La rândul său, primarul comunei, Dinu Dlujanschi, a admis în cadrul unui interviu pentru Ecopresa, că statutul de zonă de frontieră a plajei poate fi cedat în favoarea unei zone de agrement.

Menționăm că fâșia opusă, de peste Prut (România), are statut de arie de protecție specială avifaunistică – SPA, (de importanță internațională) și rezervație naturală.

IMG_0516.JPG

IMG_0476_(2)1.JPG

IMG_0468_(2).JPG

Contactați de Ecopresa, IPM Râșcani, Agenția ”Apele Moldovei” și primarul comunei nu au știut să ne răspundă dacă există studii despre valoarea biodiversității și habitatelor din regiune. Procedura de facilitare a transformării fâșiei în zonă de agrement nu ia în calcul nici impactul activităților de agrement asupra biodiversității, nici distanța față de casele localnicilor, nici digul de protecție.  

(detalii despre plaja de la dumeni găsiți în materialul multimedia al Ecopresa ).

IMG_0480_(2).JPG

Pe 21 iulie, peste 100 de localnici au depus o petiție la Primăria Comunei Duruitoarea Nouă din care fac parte:

Stimate Domnule Primar, Dinu Dlujanschi,  

Prin prezenta, noi, subsemnații locuitori ai satului Dumeni, raionul Rîșcani, solicităm implicarea D-stră și ajutor în soluționarea problemei stringente cu care se confruntă localitatea noastră. În perioadele de vară, în special, în lunile iulie-august din ultimii 5-6 ani, viața și activitățile oamenilor din satul Dumeni sunt deranjate de fluxul imens de persoane, care vin, în mod spontan și neautorizat, cu scop de agrement pe malul râului Prut pe teritoriul satului.

Consecințele acestor ”incursiuni de turiști sălbatici” le suportă localnicii prin:

1.     Expunere la aglomerația de oameni străini pe teritoriul satului, fapt care pune în pericol sănătatea oamenilor în condiții de pandemie cu COVID-19.

2.     Un alt aspect al problemei este poluarea apei și malurilor râului Prut cu deșeuri din plastic, sticle, resturi alimentare, excremente, seringi folosite și alte gunoaie, care acoperă, practic, întreg malul râului pe toată întinderea satului. Totodată, suferă nu doar aspectul localității, dar și condițiile sanitare create, care pun în pericol sănătatea oamenilor.

3.     Dauna naturii prin tăiere de crengi de arbori, arbuști din fâșiile forestiere de pe malul Prutului. Persoanele străine folosesc crengile tăiate pentru aprinderea focului și prepararea mâncării, chiar pe malul fluviului sau în zona fâșiilor forestiere, fapt interzis de lege, având în vedere zona de frontieră și protecția apelor.

4.     Comportamentul neadecvat al multor din cei care au ”inundat” malul Prutului pe teritoriul satului pune în pericol ordinea publică din localitate – gălăgie exagerată, inclusiv și în perioada de noapte. Se încalcă restricția de aflare pe timp de noapte pe malul râului Prut. Deseori, localnicii se ciocnesc cu brutalitate și chiar agresivitate din partea străinilor. Turiștii spontani manifestă comportament și vestimentație indecente pe străzile satului.

5.     Se limitează accesul oamenilor din sat la trecerea cu animale spre imaș sau pentru adăpat vitele din cauza aglomerației de oameni, care ”vor să se odihnească”.

6.     Aglomerația de automobile pe străzile înguste ale satului limitează deplasarea liberă a localnicilor, crează incomodități pentru activitățile lor, poluează aerul din localitate.

7.     Fluxul mare de automobile se răsfrânge și asupra calității drumurilor locale. Se exploatează peste limită construcția din piatră, creată pentru fortificarea malului râului. În plus, scăldatul, plimbatul cu diverse mijloace de transport acvatic și alte activități de agrement acvatic, practicate de străini la mare depărtare de mal, le pun în pericol viața lor, având în vedere adâncimile mari ale lacului de acumulare, aflarea sub ape a vechiului sat cu fântâni, beciuri, etc.

Se manifestă o iresponsabilitate față de natură, mai ales în zona aceasta, încă unicală pentru Republica Moldova.

Se necesită urgent adresarea la instituțiile de profil pentru expertiza situației de mediu din zonă cu documentarea daunelor față de biodiversitatea faunei și florei  din cauza agrementului spontan și introducerea măsurilor de protejare a acestei zone.

Ca exemplu, statul vecin (România) a declarat Zona „Lacul Stânca - Costești” rezervație naturală din 2004 și arie de protecție specială avifaunistică  din 2007.

Astfel, în mod respectuos, vă rugăm insistent să ne ajutați la soluționarea acestei probleme, inclusiv prin conlucrare cu alte structuri competente (Poliția de Frontieră, Ministerul Mediului, Agenția de Mediu, Agenția ”Apele Moldovei”, Ministerul Afacerilor Interne etc.).

Cerem implicarea structurilor competente pentru a interzice desfășurarea agrementului pe teritoriul satului Dumeni. Vom fi recunoscători pentru informarea populației despre acțiunile și măsurile efectuate. Puteți conta pe sprijinul nostru în caz de necesitate în adresarea către instanțele competente, inclusiv de nivel raional și republican.   Cu respect, locuitorii satului Dumeni, comuna Duruitoarea Nouă, raionul Rîșcani.

 

Deocamdată nu au primit niciun răspuns.  

Potrivit declarațiilor Agenției Apele Moldovei, fâșia este în gestiunea sa ”doar pe hârtie”. Nu dispune de subdiviziuni locale, de resurse umane și financiare și are nevoie de o reorganizare instituțională.   Plaja este vizitată sistematic de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, de poliție, poliția de frontieră, APL – toate se plâng că nu au resursele sau competențele necesare să protejeze fâșia.

O colaborare complexă, intersectorială între structurile date, pe subiectul plajei din Dumeni, nu există. 

Unica soluție pentru soluționarea problemei este intervenția, în primul rând, a Ministerului Mediului al Republicii Moldova.    

Având în vedere biodiversitatea bogată și potențialul acesteia în regiune, importanța digului de protecție, distanța plajei de casele localnicilor, documentele semnate cu statul român legate de bunurile comune,

cerem ajutorul Ministerului Mediului,

să intervină în soluționarea acestui caz, precum și a tututor fâșiilor protejate prin lege, cu biodiversitate bogată, sau un potențial semnificativ al acesteia, afectate de intervențiile omului.  

În acest sens, SOLICITĂM:

  -   Organizarea unei serii de întâlniri pe subiectul plajei improvizate din Dumeni (dar și a tuturor spațiilor aflate în situație similară) a Ministerul Mediului cu instituțiile responsabile din subordine, cu participarea organizațiilor de mediu relevante (inclusiv, AJMTEM), pentru identificarea soluțiilor și stabilirea măsurilor necesare.

  -       Stoparea procesului de creare a unei zone de agrement în micro-regiunea Costești-Dumeni;  

-       Elaboararea unui studiu cu privire la biodiversitatea și habitatele din zonă și, după caz, atribuirea unui nivel de protecție corespunzător.

 -       Asigurarea aplicării Legii Nr.440 din 27-04-1995 cu privire la zonele şi fîşiile de protecţie a apelor rîurilor şi bazinelor de apă prin neadmiterea și expulzarea turiștilor de pe plajele improvizate.

 

 https://ecopresa.md/obisnuiti-cu-mizeria-peisajul-pitoresc-din-satul-dumeni-a-fost-transformat-de-turisti-in-gunoiste-iar-sunetele-naturii-inlocuite-de-boxele-pentru-petreceri/

     

Mai multe detalii despre plaja de la Dumeni, găsiți aici: https://ecopresa.md/obisnuiti-cu-mizeria-peisajul-pitoresc-din-satul-dumeni-a-fost-transformat-de-turisti-in-gunoiste-iar-sunetele-naturii-inlocuite-de-boxele-pentru-petreceri/

 


Asociația Jurnaliștilor de Mediu    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Asociația Jurnaliștilor de Mediu va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...