Spune NU creșterii taxelor pentru PFA-uri. Spune DA predictibilității fiscale!

fotor_2023-5-19_15_41_58.pngSOLO (www.solo.ro) este primul serviciu complet digital de administrare a PFA-urilor și PFI-urilor (persoane fizice independente), de la înființare, facturare, contabilitate, până la depunere de declarații. La acest moment, administrăm peste 6.500 de PFA-uri și PFI-uri. Pentru o administrare corectă și pentru a oferi atât clienților noștri o experiență cât mai lipsită de complexități ne lovim zilnic de situații pentru îndeplinirea acelorași obligații fiscale de către clienții noștri, dispoziții legale identice se interpretează diferit de către organele fiscale, datorate inexistenței unei reglementări clare și exhaustive sau datorită inexistenței unor norme care să ghideze organele fiscale în interpretarea unitară a legii.

În plus, o altă provocare pe care o avem sunt modificările legislative constante nu fac decat sa creeze un viitor instabil, fără nicio urmă de predictibilitate fiscală în cazul acestor forme de organizare.Prin urmare, prezentul memoriu este întocmit și transmis către dumneavoastră tocmai în cunoștință de cauză și bazându-ne pe toata experiența cumulată de noi de la începutul activității și pană în prezent dar și pe nevoile clienților noștri care desfășoară activități independente.

 

Identificăm trei puncte nevralgice care privesc freelancerii din România în fața modificărilor legislative propuse în proiectul de Lege, în special în acele măsuri care privesc modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

 

1. Incertitudine și orice lipsă de predictibilitate în taxare

Din nou ne confruntăm cu împrejurarea că micul antreprenor nu este partener de discuție în stabilirea măsurilor fiscale ci se trezește direct în fața faptului împlinit. Pentru proiectul de lege publicat, în sfarsit, pe site-ul Ministerului Finanțelor, după ce mai multe variante de proiecte de modificări legislative au fost “scapate” în presa, nu se organizeaza o dezbatere publica. Și acum, ca în 2022, măsurile fiscale propuse intra în vigoare într-un orizont de timp mult prea scurt, care se vor resimți direct în nivelul de trai al liber profesionistului. Mai mult decat atat, pentru a se putea reglementa aceste modificări fiscale mult oneroase pentru contribuabili și contrare se apelează la o serie de tertipuri modificand peste noapte cadrul legal de aplicare a dispozițiilor codului fiscal. Mentionam modificările propuse la punctele 31 și 31 care vor avea un impact major asupra taxelor profesionistilor, modificări nejustificate în contextul actual, care vor fi tratate în cele ce urmează:

 

În prezent un contribuabil care desfășoară activități independente este obligat sa plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate doar dacă depășește plafonul de 6 salarii minime  brute pe țară, 12 salarii minime brute pe țară sau plafonul de 24 de salarii minime brute pe țară. Minimul contribuției la asigurări sociale este plafonat la 10% din 6X salariul minim brut pe tara și maximul acesteia este de 10% din 24X salariul minim brut pe tara. În cazul în care un contribuabil nu realizează venituri peste plafonul de 6 salarii minime brute pe tara și nici nu alege sa se asigure opțional, el nu beneficiază de asigurare de sănătate. Contribuabilul care depășește plafonul este obligat sa achite contribuția fiind în același timp asigurat în sistemul public de sănătate. De aceeași asigurare de sănătate și de aceleași condiții în spitalele din România, beneficiază și persoana care realizează venituri de 24x salariul minim cat și persoana care realizează venituri de 60x salariul minim.

 

Ne întrebăm, care este rațiunea pentru care se stabilește plata contribuției raportat la veniturile nete obținute până la un plafon de 60 de salarii minime pe economie, atâta vreme cât serviciile de sănătate publica sunt aceleași pentru toți contribuabilii care aleg sa plătească aceasta contribuție sau care au depășit plafonul de 6x salariul minim pe țară. 

 

Câtă vreme nu se beneficiază de servicii superioare asigurării de care beneficiază contribuabilul care depășește 6x salariul minim nu se justifica stabilirea unei situații defavorabile pentru contribuabilii, care realizeaza venituri din profesii liberale. 

În cazul intrării în vigoare a acestor dispoziții legale, unicul efect produs este acela al majorării semnificative și nejustificate a contribuției pentru sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente. 

 

Or, în condițiile în care aceste persoane nu beneficiază de protectia pe care o oferă un contract individual de munca, profesează exclusiv în condițiile economiei de piață cu regim concurențial, fiind nevoite sa desfășoare eforturi suplimentare pentru a putea avea clienți și realiza venituri și sunt ținute de multe alte reguli impuse pentru ca activitatea lor sa nu fie considerată dependentă este oare justificat ca acestor persoane să li se aplice condiții mai oneroase de calcul al contributiilor CASS?!

 

Mai mult decat atat, de aceasta dispoziție legala oneroasă “beneficiază” doar persoanele care realizeaza venituri din activități independente nu și contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse, pentru care contribuția este limitata, fără nicio justificare, la 10% din 24 de salarii minime pe economie.

 

Aceste măsuri încalcă grav dispozițiile art. 16  și art. 56 din Constituție care reglementează egalitatea între cetățenii acestui stat și faptul că sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale, nu sa creeze situații favorabile unor categorii de contribuabili în timp ce altor categorii li se creaza situații vădit nefavorabile, care pot duce doar la majorarea numărului persoanelor lipsite de mijloace de subzistență.  

 

Aceste dispoziții legale încalcă vădit dispozițiile art. 56 din Constituție care prevăd că sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale. 

Or, în urma dispozițiilor legale de mai sus, orice contribuabil, fie ca realizează venituri pana la valoarea de 6 salarii minime pe țara fie ca nu, este obligat sa plateasca CASS raportat la 6 salarii minime pe țara. Prin urmare, dacă realizezi venituri de 200 lei/an, ești obligat sa platesti contribuția la sanatate de 10%, raportata la 6 salarii minime pe țara (1.800 lei în prezent). 

Aceasta norma, nu numai ca nu asigura aşezarea justă a sarcinilor fiscale ci incalca accesul liber al persoanei la o activitate economică și la exercitarea acesteia în condiţiile legii și instigă contribuabilii care realizeaza venituri mici la nedeclararea acestora atata vreme cat declararea acestora cauzează un prejudiciu material mult mai mare ca veniturile. 

 

Fata de aceste doua modificări majore, taxele freelancerilor din România se vor majora substanțial. Astfel, cu titlu de exemplu, precizăm ca un psiholog care are încasări de 14.000 de lei, va plăti taxe în 2024 cu 25% mai mult ca în 2023. Coroborat cu o rată a inflației scăpată de sub control, un profesionist se trezește în incapacitatea de a-și desfășura profesia.

 

2. Deficitul bugetar nu se acoperă prin suprataxarea eforturilor antreprenoriale

Măsurile fiscale propuse pentru creșterea veniturilor statului nu vor avea efectul scontat de acoperire a deficitului bugetar, pentru că vor încuraja multe sectoare să se întoarcă la munca la negru și ar putea genera un nou val de migrare a forței de muncă calificate către state cu politici de taxare mai prietenoase cu freelancerii (ca Portugalia, Germania, Italia, Spania sau Letonia).

Conform Raportului “Doing Business” realizat de Banca Mondială, România se află pe locul 55 (din 190) în ușurința de a face afaceri în spatele Spaniei, Estoniei, Poloniei și chiar Moldovei. Altfel spus, pe lângă mediul fiscal instabil, al taxelor în creștere, un antreprenor în România se luptă și cu un sistem birocratic, opac și imprevizibil. 

3. Modificările dezechilibrate vor duce la optimizări fiscale care în final se vor traduce în încasări mai mici. 

Modificările propuse se traduc în creșteri agresive ale taxării profesiilor independente (PFI-uri și PFA-uri). Pentru optimizare fiscală, profesioniștii vor alege migrarea către forme fiscale mai avantajoase (microîntreprinderea, sau SRL-ul), care în definitiv vor duce la scăderea contribuțiilor sociale colectate de stat.

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că SOLO Fintech va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...