Și eu susțin GEOGRAFIA!

Comentarii

#7802

Cunoștințele geografice îți răspund la toate întrebările despre lumea ce te înconjoară.

Paula Poiană (Roman, 2025-02-04)

#7803

Sunt revoltat de masurile luate împotriva Geografiei ca disciplina deosebit de importanta în devenirea unui elev.

Radu Velica (Șelimbăr, 2025-02-04)

#7816

Semnez pentru ca fiecare roman este dator sa-și cunoască istoria și geografia patriei.
Sa cunoască fenomenele care se petrec alături de locuința, la nivel planetar, fenomene care ne influentează viețile.

Ciprian Glogojanu (Zarnesti, 2025-02-04)

#7821

Oamenii au nevoie de cunoștiințe si de cultura !!❤️

Andreea Ivan (Calarasi, 2025-02-04)

#7822

Îmi pasă de viitorul acestei țări!

Maria Ciobanu (Craiova, 2025-02-04)

#7825

Îmi place geografia și e o multidisciplina

Adelina Ioana (Anina, 2025-02-04)

#7826

Semnez pentru a sprijini pastrarea geografiei!!!

Istvan Tamas Bücs (Satu Mare, 2025-02-04)

#7827

Semnez pentru că sunt profesor debutant de geografie si consider ca materia mea este una esentiala indiferent de profil

Georgeta Guran (Tg-Jiu, 2025-02-04)

#7830

Este esențial că actualii elevi, viitorii adulți ai țării noastre, să știe cum funcționează lumea din jurul lor, să cunoască cat mai multe despre țara lor și despre cum sa ocrotească ceea ce îi înconjoară!

Petronela Chelaru (Piatra Neamț, 2025-02-04)

#7832

Semnez pentru că este o materie folositoare copiilor, o materie care deschide orizonturi noi și îmbogățește benefic mintea elevilor.

Ioana Luca (Bucuresti, 2025-02-04)

#7833

Este de neconceput eliminarea acestei discipline! Se privează tinerii de posibilitatea de a înțelege lumea în care trăim: distribuția resurselor naturale, climatul, formele de relief și cum toate acestea influențează viața de zi cu zi. În egală măsură sunt privați de explicarea relațiilor dintre oameni și mediul înconjurător, precum și impactul activităților umane asupra planetei.

Bogdan Drasoveanu (Sibiu, 2025-02-04)

#7835

Stimati colegi,

Dupa cum sugereaza si numele (Natura2020), printre obiectivele acestui grup se numara si sustinerea si promovarea specializarilor si disciplinelor apartinand Stiintelor Pamantului si ale Vietii. Mai mult decat atat, cea mai mare parte a membrilor acestui grup sunt geografi, geologi sau naturalisti, respectiv specialisti care cunosc relevanta acestor discipline nu doar pentru cercetarea stiintifica fundamentala, dar si (sau mai ales) pentru calitatea vietii pe Terra.

Dupa cum stiti deja, noile planuri-cadru propuse de minister iau in considerarea inlaturarea disciplinei Geografie din programa anilor de studiu XI si XII de la anumite specializari (filiere) din ciclul studiilor liceale.

Nu stim cat de bine fundamentata este aceasta decizie, insa in actualul context environmental, tehnologic, societal si politic, o astfel de masura pare cel putin ilogica, si se poate dovedi foarte contraproductiva pe termen scurt, mediu si lung. In aceasta perioada de tranzitie rapida catre artificializare a mediului geografic, dar si a celui socio-uman si economic de pe Terra, disciplinele de studiu apartinand Stiintelor Pamantului si Vietii, incluzand geografia, geologia, biologia, ecologia, stiintele mediului etc., ar trebui sa constituie repere educationale pentru tineri, capabile sa ii pregateasca pentru o lume in evolutie, insa care ramane totusi definita, limitata si ancorata in procesele si fenomenele naturale care guverneaza viata pe Pamant.

Prin urmare, fara un nivel cel putin mediu de cunoastere si intelegere a modului in care functioneaza mediul geografic in care se desfasoara si care conditioneaza toate activitatile umane, este greu de imaginat cum vom putea lua deciziile potrivite pentru a trai in continuare intr-un mediu sanatos. Nu contestam faptul ca este utila si oportuna introducerea unor discipline care aduc in fata elevilor istoria recenta (Holocaustul, perioada comunista samd.), oferind o perspectiva istorica necesara pentru a nu repeta greselile si dramele trecutului. In acelasi timp, este important sa nu cadem in capcana de a plasa relevanta disciplinelor istorice si a celor geografice intr-o falsa competitie, cu atat mai mult cu cat ele sunt adeseori complementare pentru intelegerea istoriei politice, sociale si economice.

Mai ales in contextul actual al schimbarilor climatice care se manifesta de la scara planetara pana la nivelul orizontului local, devine esentiala prezenta disciplinelor geografice in pregatirea elevilor, viitori adulti care vor lua decizii pentru generatiile viitoare.

Aceste discipline ii vor ajuta pe tineri sa inteleaga fenomenele si procesele climatice, hidrologice si geomorfologice in schimbare, si modul in care acestea le pot modifica in mod concret viata, mediul ambiant, accesul la resurse si produse, securitatea alimentara etc. Un interes major prezinta si educatia environmentala, care scoate in evidenta de ce este necesara protectia si conservarea ecosistemelor naturale, si in ce fel vicierea factorilor de mediu se reflecta direct in afectarea sanatatii umane. De asemenea, educatia geografica ar trebui sa vizeze riscurile environmentale si pe cele sociale si economice derivate, incluzand riscurile climatice si migratiile generate de acestea; supraexploatarea /epuizarea resurselor naturale neregenerabile; eroziuna solului, aridizarea si productia de hrana; antropizarea extrema si consumul disproportionat de resurse in aglomeratiile urbane etc.

Multe dintre aceste aspecte, si altele pe care cu siguranta le cunoasteti in calitate de oameni de stiinta si environmentalisti, sunt provocari cu care inclusiv societatea romaneasca se confrunta in modul cel mai concret, care trebuie intelese si gestionate sustenabil de catre generatiile urmatoare. Cum putem aspira la decizii corecte cand luam masuri care nu vor avea alt rezultat decat proliferarea ignorantei in ceea ce priveste planeta pe care traim?

Inca de la conturarea ideii de stiinta, geografia (= cunoasterea Pamantului) a fost una dintre disciplinele de baza care au contribuit la fundamentarea cunoasterii umane asupra lumii si vietii, fiind numita, deloc intamplator, filosofia antichitatii. In educatia contemporana, pe langa consolidarea culturii generale, familiarizarea cu informatia geografica stimuleaza si formeaza memoria vizuala, precum si capacitatea de orientare si de utilizare a hartilor, si contribuie la edificarea capacitatii de analiza spatiala, atat de necesara intr-o diversitate de domenii profesionale, dar si in viata de zi cu zi a indivizilor.

In perioadele istorice dificile, cu regimuri izolationiste care au impus restrictii de mobilitate partiale sau totale, asa cum a fost comunismul din Romania, geografia a fost disciplina care ne-a furnizat cunoastere despre lumea din afara granitelor nationale, facilitand astfel libera miscare a milioane de romani in cautarea unui standard de viata mai ridicat. In acelasi timp, cunoasterea spatiului carpato-danubianio-pontic si a resurselor naturale si umane de care acesta dispune este esentiala pentru educatia de baza a tinerilor romani, avand potentialul de a constitui un atu pe plan personal si/sau profesional.

Colegii din invatamantul preuniversitar au format generatii intregi de elevi, dintre care o parte au devenit profesori de geografie, cadre didactice universitare, cercetatori in geografie, climatologie, geologie, astronomie, cadastru, geodezie, stiinta mediului, ingineria mediului etc., multi dintre acestia in afara tarii, in state dezvoltate unde aceste domenii de activitate sunt prioritare. Sunt relevante si rezultatele exceptionale obtinute de catre elevii din invatamentul preuniversitar (dintre care unii au o singura ora de geografie pe saptamana in programa!) la etapele internationale ale olimpiadelor si concursurilor de geografie si protectia mediului, cu sprijinul si coordonarea unor profesori dedicati. Aceste rezultate confirma faptul ca exista in continuare interes si apetenta in randul tinerilor pentru studiul spatiului geografic si elementelor care il populeaza, care se manifesta plenar atunci cand si cadrele didactice au priceperea si motivatia de a veni in intampinarea acestui interes.

Indiferent de calea pe care o vom urma in evolutia noastra, fie ca va fi spre cucerirea spatiului extraterestru, spre artificializarea extrema a mediului si vietii pe Terra, spre o serie de evenimente cataclismice, sau, asa cum ne dorim, catre o dezvoltare sustenabila si corectare a impactului antropic negativ, geografia nu isi poate pierde relevanta, intrucat aceasta stiinta ne ofera de cateva mii de ani o serie de instrumente esentiale pentru intelegerea lumii, pentru supravietuire si chiar pentru dezvoltare.

Este o strategie perdanta sa subestimam interesul tinerilor de a intelege lumea in care traiesc si dorinta lor de a o face cat mai buna, considerand astfel ca geografia este o disciplina dispensabila pentru o parte dintre liceeni. In acelasi timp, recunoastem ca este necesara reformarea si adaptarea modului in care sunt livrate informatiile geografice in invatamantul preuniversitar pentru a corespunde realitatilor si provocarilor generatiilor actuale si viitoare.

Sa spunem un DA pentru Natura si Geografie.
Membru GEOCONCEPT, profesor doctor în geografie, lector universitar

DANIEL-NICUȘOR SANISLAI (SATU MARE, 2025-02-04)

#7852

Geografia este importanta în România,tara noastră și în lume..

Ileana Morar (Racari, 2025-02-04)

#7856

Nu e normal sa nu învățăm Geografia! Nu vom mai cunoaște nici țara noastră! Ce individ a putut să o scoată din programa?!
Cum sa nu înveți despre planeta, Univers?! Probabil e cineva pentru care Pământul e "plat!"
Rușine!!!

Ovidiu Torz (Arad, 2025-02-04)

#7869

Trebuie să înțelegem GEOGRAFIA lumii în care trăim!

Geanina Badea (Ploiesti, 2025-02-04)

#7873

Geografie

Laura Bălan (Târgoviște, 2025-02-04)

#7876

Consider geografia și istoria două dintre științele vieții.

Maria Cozma (București, 2025-02-04)

#7878

Este o absurditate sa scoți ore fecstiintacdin programă și să introduci drept obligatorie religia!!Care este o chestiune arbitrară,de credință!Ne întoarcem în Evul Mediu?Nu sunt suficienți analfabeți funcțional în România?

Dacian Nicolae Baban (Tăuții Măgherăuș, 2025-02-04)

#7884

Iubesc geografia!

Avram Adrian (Ploiești, 2025-02-04)

#7902

Geografia e importanta.

Anca Stoian (Otopeni, 2025-02-04)

#7904

Eu consider geografia o materie extrem de importantă

Argentina Ilie (București, 2025-02-04)

#7920

Pentru ca nu vor mai avea deloc noțiuni de Geografia României, granite, vecini, identitate geografica

Mihaela Rosu (Braila, 2025-02-04)

#7926

Este stiința planetei noastre, trenuie sa o protejam, trebuie sa fim capabili sa inițiem politici de dezvoltare durabila, sa limitam poluarea și sa identificam riscurile acesteia pentru exista și perpetuarea vieții de pe Terra...

Otilia Peti (Beiuș, 2025-02-04)

#7928

Susțin menținerea geografiei in trunchiul comun pentru toți anii de liceu.

Daniela Avram (Ploiești, 2025-02-04)

#7933

Este o absurditate masura luata de ministrul educatiei.

Nu vreau un Funeriu 2, dar mai eşuat.

Osan Adrian (Cluj-Napoca, 2025-02-04)

#7936

Nu vreau să se scoată geografia de la bac!

Ardelean Oana (Chisineu-Cris, 2025-02-04)

#7940

Este necesar ca în toate clasele de liceu, geografia sā fie inclusá în TC, întrucât viitorul generațiilor este ,,îngrādit" pe nedrept, prin neformarea unor competențe specifice disciplinei, utile individului spre a înțelege lumea în care noi trăim, cu tiate transformārile sale.

Dorina Stoian (Hârșova, 2025-02-04)

#7949

Susțin geografia.
Elevii au nevoie de această materie în TC pentru formarea lor.

Alina Barbu (Piatra Neamt, 2025-02-04)

#7955

Vreau să nu se scoată orele de geografie și istorie de la clasele a XI -a și a XII-a din trunchiul comun.

Ana-Maria Crețu (București, 2025-02-04)

#7956

Copiii trebuie sa stie pe ce lume traiesc!

radu stefanescu (Bucuresti, 2025-02-04)

#7957

Geografia este importantă în viață pt. că ne ajută să ne orientăm în viață

Mirel Gabriel Carvaci (București, 2025-02-04)

#7967

Geografia oferă cunoștințe fundamentale despre lume, contribuind la formarea unei perspective globale și la înțelegerea diversității culturale și naturale. Geografia încurajează aprecierea diversității culturale, esențială pentru cei care interacționează cu persoane din diferite culturi. 
Prin înțelegerea problemelor globale, precum schimbările climatice sau resursele naturale, elevii devin cetățeni mai responsabili.

Daniela Timofte (Piatra Neamț, 2025-02-04)

#7968

Vreau să nu se scoată orele de geografie și istorie de la clasele a XI -a și a XII-a din trunchiul comun.

Ana-Maria Crețu (București, 2025-02-04)

#7969

Geografia te învață pe ce lume trăiești.

Dumitru Rus (Sighetu Marmatiei, 2025-02-04)

#7970

Geografia este o știință esențială pentru a înțelege ce se întâmplă cu lumea în care trăim

marius stratulat (Brăila, 2025-02-04)

#7976

Geografia este știința Pământului. Este esențial să fie în disciplinele din trunchiul comun din planurile cadru la liceu.

Georgian Ungur (Călărași, 2025-02-04)

#7985

Este un obiect important

Petrica Radu (Bacău, 2025-02-04)



Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...