Solicităm CFR Călători condiții decente de călătorie
Solicităm CFR un răspuns oficial referitor la situațiile jenante care se petrec datorită modului inacceptabil în care sunt gestionate locurile în tren, precum și un răspuns la situația vagonului nr.3 din componența trenului RE 3012 Brașov-București Nord (4.06.2017) pentru care s-au eliberat bilete cu toate că vagonul nu exista fizic:
- Cine își asumă responsabilitatea pentru nerespectarea unor condiții decente de călătorie cu trenul și a încălcării normelor de siguranță a călătorilor?
- De ce nu există o gestionare eficientă a numărului de călători și a capacității de transport în vagoanele CFR (cel puțin pe anumite rute, dus-întors, precum: București Nord-Brașov, București Nord – Craiova, București Nord – Constanța, București Nord – Pitești, București Nord – Focșani etc.)? Această întrebare este fundamentată de numeroasele nereguli ce se produc atât în perioadele de “mini-vacanță”, cât și la fiecare sfârșit de săptămână (cazuri de numere de loc încurcate, de bilete fără loc, bilete eliberate de mână dovedesc modul de gestionare inacceptabil pentru o companie feroviara dintr-un stat UE).
- Cum e posibil ca pe unele rute în cazul trenurilor REGIO să nu se poată elibera bilet cu loc (unele case de bilete nu dau bilet cu loc, există stații care nu au case de bilete și biletul se eliberează în tren, scris de mână, evident fără loc)
- Există un plan al CFR Călători de gestionare în viitorul apropiat a locurilor în tren, în condițiile în care fluxul de călători va fi mult mai ridicat în perioadele de concediu? (CFR menționează pe pagina sa oficială de Facebook că nu mai are vagoane:“CFR Călători are la acest moment întreg parcul activ în circulație, în compunerea trenurilor, cu precădere a celor de pe rutele foarte solicitate. La acest moment câteva garnituri circulă cu grad de ocupare de peste 100%, întrucât majoritatea celor care au plecat în minivacanță în zile diferite: miercuri, joi, vineri și-au planificat întoarcerea pentru astăzi.”)
Nu e normal și nu e legal ceea ce s-a întâmplat duminică, 4 iunie 2017, pe ruta trenului RE 3012 Brașov- București Nord, situații pe care majoritatea călătorilor le-au mai întâlnit călătorind cu vagoanele CFR, nu doar în această zi în care CFR Călători motivează traficul mult peste medie datorat mini-vacanței:
- au fost eliberate cel puțin 30 de bilete cu loc, la vagonul nr. 3 care nu exista în componența trenului RE3012; în acest caz vorbim de eroare materială apărută din culpa CFR sau neglijență în serviciu;
- condițiile de călătorie au fost inacceptabile: femei cu copii mici în brațe care au stat în picioare sau pe scări, persoane în vârstă care au stat în picioare, foarte mulți alți călători care au stat în picioare, pe scări sau pe jos. Starea de stres a fost deosebit de ridicată, foarte mulți pasageri fiind supuși unei stări psihice deosebit de încordate;
- imposibilitatea de a primi un bilet cu loc din stații precum Timișu de Sus, Timișu de Jos etc., unde nu există casă de bilete.
- s-au eliberat în continuare bilete în anumite stații cu 20-30 de minute înainte (la Sinaia spre exemplu) deși controlorii anunțaseră prin stații gradul ridicat de ocupare a trenului (cel mai probabil depășind cu mult masa încărcăturii vagoanelor la trenurile de călători permisă), încălcând regulamentele privind siguranța călătorilor (pe anumite porțiuni de traseu, până la Ploiești, de exemplu, în cele 2 vagoane au fost cu cel puțin 100 de persoane care au stat în picioare);
- situația călătorilor cu biciclete, cunoscut fiind faptul că este o rută pe care circulă mulți bicicliști. Unii nu au putut să călătorească, fiindcă fizic nu aveau unde să pună bicicleta.
Așteptăm cu interes un răspuns oficial și public al CFR Călători.
Alberto Groșescu/Iosif Cristian Andrei Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |