S.O.S. – SMURD în pericol!
PETIȚIE PENTRU SUSȚINEREA DR. RAED ARAFAT
S.O.S. – SMURD în pericol!
Cât vor plăti românii după demiterea dr. Raed Arafat și privatizarea sistemului medical de urgență?
În urmă cu mulți ani, dr. Raed Arafat a avut tăria să lupte și să creadă în visul său de a schimba lumea. Şi-a dorit să creeze, în ROMÂNIA, un sistem de urgență cu adevărat performant: SMURD. A început făcând voluntariat şi umblând din casă în casă, convingând oamenii să doneze bani pentru un Serviciu de Urgenţă care a revoluţionat ţara. Aşa s-a născut primul SMURD din ţară, la Târgu Mureş.
Astăzi, acel vis al unui tânăr medic, a devenit realitate. Ţara noastră are un sistem de urgență așa cum mulţi ne-am dorit, realizat de un Om care simte și gândește românește mai mult decât mulți dintre conducătorii pe care noi i-am ales.
Cu toate acestea, azi, Guvernul îi cere, indirect, să plece pentru că sistemul de urgență pe care l-a creat Arafat nu este așa cum “visează“ unii dintre conducătorii țării noastre și nu funcționează “perfect“.
Dar cine este perfect în țara asta? Uităm că trăim aici. Uităm că nivelul de bunăstare al unei societăți este dat de implicarea fiecăruia în activitatea pe care o desfășoară la locul de muncă, de activitățile de voluntariat care au loc, de acțiunile de caritate, de educația pe care o dăm copiilor sau nepoților noștri, de curățenia pe care o păstrăm în orașul nostru. Este dat de orice altă activitate pe care noi o considerăm nesemnificativă, dar care aduce un plus de valoare pentru societatea în care trăim. Uităm, că dr. Raed Arafat nu face parte singur din sistemul de urgență al acestei țări. Uităm, că sistemul de urgență este singurul domeniu în care s-a construit cu adevărat. Uităm, că nu avem autostrăzi sau că pădurile României dispar încet dar sigur. Uităm, să ne acordăm șansa la o viață decentă, așa cum ne dorim cu toții, cu un sistem de urgență bine pus la punct. Uităm, și atunci facem ce știm cel mai bine: distrugem tot ce este bun în jurul nostru. Oare așa să fie și de data asta? Dacă răspunsul românilor este DA, atunci, domnule doctor Raed Arafat, nu ne mai rămâne decât să vă mulțumim, pentru a nu știu câta oară, și să vă facem cu mâna atunci când vă urcați în avion și părăsiți forțat România. Suntem convinşi că în lumea civilizată există şi ţări care ştiu să preţuiască profesionalismul şi dăruirea unui Om.
Tot ceea ce avem în România în sistemul medical de urgenţă se datorează și Omului Raed Arafat, Omul care a făcut pionierat în acest domeniu, a clădit de la zero un sistem care a salvat sute de mii de vieţi. Poate nu a reuşit imposibilul. Dar noi suntem convinşi că Raed Arafat a făcut pentru români mai mult decât oricare dintre noi. Pentru că, dacă salvezi o singură viaţă, salvezi o lume!
Domnule doctor, ştim că niciun Sistem nu vă poate îngenunchea și niciun politician nu se bucură de încrederea românilor aşa cum vă bucuraţi dumneavoastră. Invidia este boală grea la români şi acest lucru a atins marile orgolii ale măruntelor caractere.
Respect, pentru dr. Raed Arafat! Preţuire pentru Omul Raed Arafat! Vă mulțumim pentru fiecare viață salvată!
Avem deplină încredere în ceea ce faceți pentru România și suntem solidari cu dumneavoastră, alegem viața și ne gândim la sănătatea noastră și a copiilor noștri, motiv pentru care, îi solicităm omului și doctorului Raed Arafat să reziste pentru noi, românii, și să nu demisioneze. În același timp ne opunem demiterii sale nejustificate și privatizării sistemului medical de urgență din România.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
2018 – Ce înseamnă SMURD pentru România
Activitatea SMURD
Serviciul mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare a intervenit la 359.305 cazuri, în medie, la 985 cazuri/zi, acordând prim-ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă de care au beneficiat 335.221 adulţi şi 32.152 copii, pentru următoarele afecţiuni: 1) afecțiuni medicale generale – 47,8%, 2) traumatisme – 25,1%, 3) prim-ajutor la accidente rutiere – 4,5%, 4) intoxicaţii – 4,9%, 5) boli cardiace – 6,0%, 6) probleme neurologice-psihiatrice – 5,6%, 7) alte afecţiuni – 6,1%.
Intervenții SMURD
În ceea ce privește tipul acțiunilor SMURD, 96,7% din total îl reprezintă acordarea primului ajutor calificat și asistență medicală de urgență, 2% asistență persoane și 1% descarcerare în cazul accidentelor de circulație. Faţă de anul 2017 au crescut cu 3,6% numărul cazurilor de urgenţă la care au participat echipajele SMURD, iar numărul persoanelor asistate a crescut cu 4,0%. Situația intervențiilor SMURD pe categorii este următoarea : accidente rutiere – 4,5%, afecțiuni medicale generale – 47,8%, boli cardiace – 6%, traumatisme – 25,1%, afecțiuni neurologice- psihiatrice – 5,6%, intoxicații – 4,9%, alte afecțiuni – 6,1%.
Pregătirea și formarea paramedicală
-Operaționalizarea a 3 echipaje de prim-ajutor calificat (1echipaj ISUJ Brăila, 1 echipaj ISUJ Buzău și 1 echipaj ISUJ Sălaj), respectiv operaționalizarea a 4 echipaje moto de prim-ajutor (2 echipaje la ISUJ Iași și 2 echipaje la ISUJ Timiș); -Operaționalizarea a 2 echipaje de terapie intensivă mobile în cadrul ISU București-Ilfov; 1 “Curs de formare formatori în descarcerare și asistență medicală de urgență”, la care a participat un număr de 15 persoane din cadrul unităților subordonate IGSU; -57 “Cursuri de prim-ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare ”, la care a participat un număr de 876 persoane (745 din cadrul unităților subordonate IGSU și 131 din cadrul altor instituții); -2 “Cursuri de prim-ajutor de bază”, la care a participat un număr de 19 persoane din cadrul unităților subordinate IGSU; -24 “Cursuri de consolidare a cunoștințelor și dobândire de noi competențe”, la care a participat un număr de 259 persoane din cadrul unităților subordonate IGSU; -48 “Stagii de pregătire a personalului paramedical”, la care a participat un număr de 940 persoane din cadrul unităților subordonate IGSU; -Asigurarea pregătirii la “Cursul de siguranță și perfecționare în conducerea motocicletei”, organizat de Academia “Titi Aur”, a unui număr de 11 paramedici (4 din cadrul ISUJ Iași, 4 din cadrul ISUJ Timiș și 3 din cadrul ISUJ Constanța).
2017 – Ce înseamnă SMURD pentru România
Salvări pe timpul intervențiilor
Personalul operativ cu atribuţii în acordarea asistenţei medicale de urgență şi/sau primului ajutor calificat a intervenit în anul 2017 la 345.520 urgenţe (82% din totalul intervențiilor IGSU), în medie la 947 cazuri pe zi, asistenţă de care au beneficiat 321.971 adulţi şi 32.348 copii. În comparaţie cu anul 2016, numărul cazurilor de urgenţă la care au participat echipajele SMURD a scăzut cu 4%, fapt cauzat de gradul ridicat de uzură și vechimii tehnicii de intervenție, în medie, zilnic, 83% din echipajele SMURD fiind operative.
Tipuri de intervenții
În ceea ce priveşte tipul acţiunilor SMURD, 97% din total îl reprezintă acordarea primului ajutor calificat și asistență medicală de urgență, 2% asistenţă persoane şi 1% descarcerare în cazul accidentelor de circulaţie. Situația intervențiilor SMURD pe categorii este următoarea: accidente rutiere – 5%, afecţiuni medicale generale – 46%, boli cardiace – 6%, traumatisme – 26%, afecţiuni neurologice psihiatrice – 6%, intoxicaţii – 5%, alte afecţiuni – 6%.
Pregătirea paramedicilor SMURD
Activitatea de pregătire pentru acordarea primului ajutor calificat desfăşurată anul trecut a vizat creşterea capacităţii de intervenţie prespitalicească şi dezvoltarea pregătirii personalului paramedical. În cele 13 centre de pregătire/formare, acreditate în comun de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne au fost instruiţi în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare un număr de: •248 persoane din cadrul unităților subordonate IGSU au absolvit „Cursul de prim-ajutor de bază”; •937 persoane (740 din cadrul unităților subordonate IGSU și 197 din cadrul altor instituții) au participat la „Cursul de pregătire în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare”; •1.044 persoane din cadrul unităților subordonate IGSU au absolvit “Cursul de consolidare a cunoștințelor și dobândire de noi competențe - prim ajutor calificat”.
Echipaje noi SMURD
În ceea ce priveşte creşterea numărului de echipaje SMURD la nivel naţional, în anul 2017 au fost operaţionalizate 6 echipaje de prim ajutor calificat la nivelul ISUJ Arad (1 echipaj), ISUJ Bistrița-Năsăud (1 echipaj), ISUJ Constanța (1 echipaj), ISUJ Sălaj (1 echipaj), ISUJ Teleorman (2 echipaje) și 4 echipaje moto de prim-ajutor (2 echipaje la ISUJ Constanța și 2 echipaje la ISUJ Cluj).
Media zilnică a echipajelor de intervenție
Astfel, la sfârşitul anului, la nivel national intervenţia operativă pe linia asistenţei medicale de urgenţă şi primului ajutor calificat se realizează cu 297 echipaje de prim-ajutor calificat, 27 echipaje de terapie intensivă mobilă, 8 echipaje de terapie intensivă mobilă – neonatologie și 11 echipaje moto de prim-ajutor.
http://www.dsu.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/Bilant-de-activitate-DSU-2017.pdf
http://www.dsu.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/Bilant-de-activitate-DSU-2018.pdf
Asociatia Salvital Hunedoara Contactați autorul petiției