Nu scoala dupa amiaza pentru elevii Colegiului Antipa Brasov
Domnule primar,
Domnilor consilieri locali,
Noi, parintii elevilor Colegiului Antipa Brasov,elevi minori care nu isi pot exprima public opinia, alaturi de elevii majori ai aceluiasi colegiu va solicitam sa gasiti solutii pentru anul scolar 2022-2023, astfel incat programul educational sa se desfasoare de dimineata asa cum este firesc.
Constitutia Romaniei, spune ca dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general obligatoriu, invatamantul liceal, profesional, superior si prin alte forme de instructie. Un aspect ce nu poate fi neglijat de catre stat si autoritatile prin care este reprezentat este asigurarea unor conditii la fel de bune de studiu pentru toti elevii.
In acest moment, dupa cum bine stiti, Colegiul Antipa este in reabilitare, iar elevii acestei scoli-dupa cum ne-a informat directiunea- nu stiu inca in ce spatii si mai ales in ce interval orar vor face ore. Se vehiculeaza,desi nu am fost informati oficial, intervalul orar 15-20 la Colegiul Unirea, program de schimbul 2 muncitor in fabrica, nu de invatat. O mare parte dintre acestia ,mai exact clasele actuale a VII-a si a XI-a, au fost sacrificati cu brio in timpul pandemiei ,ei fiind exclusiv online in anul scolar 2020-2021, cu o exceptie de maxim 4 saptamani in care au fost la scoala.
Domnilor decidenti din administratia publica locala, de ce ati hotarat sa reabilitati in acelasi timp atat de multe scoli, fara sa decideti exact in acelasi moment si solutiile pentru elevi?
Invatamantul de dupa amiaza este unul pagubos pentru elevi:
1. Copilul( ca de cele mai multe ori elevul este un copil ) ramane singur si nesupravegheat.
2.Are cursuri dupa amiaza intr-o perioada in care lumina naturala este inexistenta si intre ore care nu sustin sub nici o forma concentrarea( este demonstrat prin nenumarate studii psihopedagogice sau ale altor specialisti ,cunoscatori ale proceselor neuro psihice, ca un copil are o capacitate de concentrare maxima in intervalul orar 8-13.)
3. Programul de masa al unui copil care invata dupa amiaza este foarte departe de un meniu rational si echilibrat.
4. Un copil de 11 ani ar trebui sa doarma la ora la care ajunge acasa de la scoala, deci este perturbat si programul de somn.
5. Acesti elevi de gimnaziu au sustinut un examen( lucru nu neaparat benefic varstei lor, dar un lucru asumat de catre noi, parintii) tocmai pentru a avea un program normal in care sa desfasoare procesul instructiv educativ.
Nu e responsabilitatea noastra, a parintilor si nici a copiiior sa gaseasca solutii in locul dvs.,functionari publici, platiti din banii publici,platiti sa lucreze in interesul cetateanului , iar copiii sunt si ei cetateni ai acestei tari. Nu trebuie parintii sa suporte lamentarile si neintelegerile administratiei publice locala, care trebuia sa gaseasca si solutiile atunci cand a decis sa reabiliteze scolile. Initiativa de reabilitare a scolilor ar putea fi una laudabila, daca nu ar fi trimisa in derizoriu de toate problemele care apar din cauza lipsei spatiului.
In ziua in care am fost in audienta pentru a discuta cu directiunea am vizitat si liceul si nu era nici urma de vreun muncitor in acel santier, santier care ar trebui sa se sfarseasca in luna martie a anului viitor. Cum monitorizati activitatea firmelor care au castigat licitatiile si care sunt responsabile de reparatiile scolilor?
Oare cand va inceta experimentul numit amar:“Invatamantul romanesc“?
De ani de zile, peste 30 de ani se cauta solutii, dar nu s-a gasit nici una.
Va rugam sa ne raspundeti concret ce solutii s-au gasit/se vor gasi, fara mesaje care sa se limiteze la: “ Nu sunt bani, nu sunt spatii, nu avem ce face, punct!“
In loc de concluzie sa lasam sa vorbeasca Constitutia, care spune ca toti cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara discriminari si fara privilegii. Nediscriminarea si egalitatea de sanse ar trebui sa priveasca intr-o mare masura si ...DREPTUL LA INVATATURA.
Camelia Simionescu Contactați autorul petiției