NU DESFIINTATI SECTIA OFTALMOLOGIE SIBIU
MEMORIU
IMPOTRIVA DESFIINTARII SECTIEI CLINICE OFTALMOLOGIE
A SPITALULUI JUDETEAN SIBIU
In data de 20.10.2017, la nivelul comitetului director al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, s-a luat decizia desfiintarii SECTIEI CLINICE OFTALMOLOGIE cu transformarea acesteia in compartiment.
Motivatia invocata de catre domnul manager economist Cornel Benchea a fost lipsa spatiului in cladirile spitalului judetean si nevoia urgenta de transformare a doua saloane din cadrul sectiei noastre in birouri de personal. Un alt motiv mentionat a fost gradul de ocupare a patului (GOP) in primul semestru al anului in sectia noastra de 30%, comparativ cu alte sectii (oncologie, medicala, neurochirurgie etc.) in care gradul de ocupare (GOP) a fost de 40-50%. Mentionez ca, potrivit datelor din statistica spitalului, GOP la oftalmologie a fost 30,94% in primul semestru, la acelasi nivel cu majoritatea sectiilor de oftalmologie din Romania. Rigoarea logicii elementare impune compararea datelor similare. Comparatia cu alte sectii nu se justifica prin specificul patologiei medicale si chirurgicale oftalmologice (diferita substantial de patologia oncologica, medicala etc.). Dezvoltarea metodelor chirurgicale minim invazive in oftalmologie permite pacientului mobilizarea rapida cu reluarea in scurt timp a activitatii cotidiene. Acest fapt reduce numarul de zile de spitalizare a pacientilor.
Desigur, cifrele pot cuantifica activitatea in diverse domenii (banci, fabrici, ferme etc.) DAR consider fundamental gresita atitudinea de a reduce medicina la niste numere. OMUL nu trebuie redus la un numar care sa apara in vreo statistica si care pana la urma sa fie transformat in bani. Prin formatia de medic, a mea si a colegilor mei, am vazut intotdeauna OMUL din fiecare pacient si, prin profesia de oftalmolog, am incercat sa amelioram darul cel mai de pret de la Dumnezeu – vederea. Este de neimaginat bucuria din sufletul omului care, a doua zi dupa operatie, poate sa vada lumea din nou.
Sectia noastra a fost renovata in urma cu cativa ani si dispune in prezent de saloane moderne, igienizate, doua sali de operatie, o sala de tratament, circuite functionale, o sala de curs extrem de utila pentru pregatirea studentilor si a medicilor rezidenti. Am inceput acest an cu ganduri si sperante mari, odata cu preluarea conducerii sectiei de oftalmologie din Sibiu, o sectie ce a functionat zeci de ani la un nivel inalt de profesionalism si performanta. Am intreprins nenumarate demersuri pentru dotarea sectiei cu aparatura moderna si instrumente noi. Am obtinut o sponsorizare considerabila (prin amabilitatea Romgaz) de peste 100000 Euro care ne va permite achizitionarea unui nou si performant microscop operator si a unui tomograf in coerenta optica. De asemenea, demersurile pe plan local au facilitat dotarea sectiei cu un perimetru computerizat pentru analiza campului vizual si a unei mese chirurgicale. Toate acestea ar permite realizarea unor examinari complete in spital (fara costuri suplimentare pentru pacient) si efectuarea unor operatii complexe (concomitent in doua sali de operatie). Planurile pentru anii viitori cuprindeau dotarea sectiei cu aparatura pentru chirurgia vitreo-retiniana si a transplantului de cornee.
Se pare insa ca toate aceste ganduri se vor opri prin decizia de retrogradare a sectiei cu reducerea semnificativa a numarului de paturi si a saloanelor (la numarul de doua saloane), probabil si a personalului, in favoarea unor birouri.
Nu vreau sa cred ca exista interese obscure in acest sens.
Unele consecinte insa, nu sunt greu de anticipat:
· pacientii orasului si judetului Sibiu vor avea un acces limitat la serviciile oferite de noul compartiment de oftalmologie (cu numar redus de paturi);
· introducerea tuturor pacientilor in doua saloane va creste riscul infectiilor intraspitalicesti (specificul oftalmologiei interzice categoric interferenta unui pacient operat pe glob deschis cu unul cu infectie oculara– conjunctivita);
· se vor perturba grav a circuitele pacientilor;
· se va reduce numarul de operatii/zi;
· vor scadea veniturile realizate la oftalmologie;
· prin obstructionarea activitatii la oftalmologie multi pacienti vor fi nevoiti sa ia calea serviciilor private;
· va fi perturbata activitatea clinica a studentilor Facultatii de Medicina (peste 220 studenti efectueaza stagii de pregatire anual la specialitatea oftalmologie);
· va fi limitata pregatirea medicilor rezidenti – cu scaderea numarului de rezidenti sau chiar desfiintarea rezidentiatului in oftalmologie la Sibiu (cu directionarea acestora spre alte centre din tara).
Sper ca interesul OMULUI va fi cel care va conta si nu vom asista la decizia istorica si abuziva de distrugere a oftalmologiei din Spitalul Judetean Sibiu si ca se vor respecta toate legile in vigoare.
Dr. Adrian TEODORU
Medic primar oftalmolog Doctor in stiinte Sef lucrari Facultatea de Medicina Sibiu
Sef Sectie Clinica Oftalmologie Sibiu
Sibiu, 20.10.2017
Adrian Teodoru Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |