Manifest: Introduceti Public Speaking in Scoli!

Ma uit la adulții de astăzi, manageri, antreprenori, profesioniști în diverse domenii, competenți în zona lor de expertiză, apreciați și stimați până in momentul în care trebuie să prezinte în fața unui public larg, un subiect. De multe ori siguranța de sine se topește ca prin farmec, spaima de a vorbi în public asimilată undeva într-un punct al existenței lor se resuscitează, glasul tremură, mâinile transpiră, discursul devine sacadat și grăbit, împănat cu scuze de genul: ”Mă scuzați, sunt emoționat(ă)”… Mesajul se pierde, protagonistul chinuit abia dacă ridică privirea spre public sau o fixează undeva deasupra auditoriului – una peste alta, întreaga experiență devine chinuitoare atât pentru vorbitor cât și pentru cel ce îl ascultă. Și situația se repetă: la evenimente de business, la ceremonii, la întâlniri importante cu echipa sau cu acționarii – uneori chiar și în viața personală!

Ne naștem cu două spaime: frica de zgomot și cea de cădere. Spaima de a vorbi în public este o teamă asimilată pe parcursul vieții: un profesor ce nu a știut cum să te susțină atunci când ai avut curajul să te ridici și să vorbești, o prezentare eșuată într-un mediu de business … Efectul este întotdeauna același: evităm să ieșim în față, evităm situațiile în care ne-am expune publicului printr-un discurs – în concluzie PIERDEM OPORTUNITĂȚI!

Într-o lume globalizată, în care orice viitor sau actual profesionist intră în competiție directă cu profesioniști din întreaga lume, trebuie să înțelegem că, fie că ne place sau nu, avem nevoie să învățăm să vorbim în public!

Cu cât intervenim mai devreme în educația copilului, înainte de apariția spaimei de a vorbi în public, generată de diverse conjucturi, cu atât vom reuși să formăm profesioniști apți să își exprime cu tărie și argumente potrivite convingerile, opiniile, capabili să susțină discursuri sau prezentări de business în fața oricărui tip de auditoriu – pe orice scenă a lumii!

Visez la o școală românească în care:

a) Elevii de școală primară învață să-și prezinte în mod creativ ideile, compunerile, învață să se prezinte pe sine fără teamă, învață să se voluntarieze și să iasă în fața clasei sau a publicului pentru a susține o idee benefică comunității de elevi!

b) Elevii de gimnaziu învață să lucreze în echipe de proiect, învață să susțină cu argumente adecvate și impact rezultatele proiectelor în care sunt implicați, învață să dea o structură coerentă discursului lor, învață să se folosească de limbajul non verbal pentru a da un plus de impact prezentărilor lor!

c) Elevii de liceu activează în cluburi de public speaking unde învață să prezinte atât subiecte legate de preocupările lor școlare, pasiuni/hobby-uri, dar și subiecte apropiate de zona de business, antreprenorială. Tot în cadrul acestor cluburi de public speaking pot învăța cum să se prezinte mai bine la un interviu pentru o universitate în afara țării sau pentru un job de vară. Intră în competiții inter-școlare de public speaking și ajung să susțină prezentări în mediul de business unde își pot exprima argumentele generației pe care o reprezintă!

Haideți să nu mai fim spectatori și să ne tânguim pe la colțuri că ceva e putred în sistemul nostru educațional! Cred cu tărie că învățământul românesc are capacitatea de a fi schimbat nu numai de la vârfurile sale ierarhice dar și prin implicarea activă a noastră, a părinților, a liderilor din mediul de business, a diferitelor entități concentrate pe programe educaționale!

Voluntariatul nu are tradiție pe plaiuri mioritice, dar cine spune că noi, PĂRINȚII copiilor acestei țări, nu avem forța să îl putem reinventa? Căci, atunci când ești părinte ești și partener în procesul de educație al copilului tău și implicit devii voluntar în proiecte educaționale cu care rezonezi. Copiii tăi, la rândul lor stimulați, pot înțelege valoarea voluntariatului și se pot implica în activitatea diverselor comunități pe care trebuie să le susțina. O schimbare în sistem ca aceasta pe care o presupune introducerea unei noi materii de studiu, fie ea și în forma opțională, are nevoie de masă, are nevoie de oameni dispuși să ajute în mod voluntar!

Nu știm cum va arăta lumea în 20 de ani, lumea pentru care ne pregătim copiii astăzi, dar niște semnale am primit deja! Studiile arată că,  pentru ca un absolvent de universitate să aibă succes în mediul de business și în viață este necesar să-și dezvolte cu prioritate competența de a comunica eficient. A învăța să asculți, a învăța să interpretezi informația comunicată, a învăța să vorbești în public devine în lumea lui 2015 la fel de importante precum scrisul și cititul!

Alătură-te acestei inițiative!

 

Înscrie-te aici ca voluntar: http://www.publicspeakingschool.ro/contact/

office@amaliasterescu.ro


Amalia Sterescu    Contactați autorul petiției